Avionul cumpărat de Plahotniuc din banii Băncii de Economii, acum în proprietate privată, la Moscova

Publicat:

Avionul cumpărat de Plahotniuc din banii Băncii de Economii, acum în proprietate privată, la Moscova

Avionul achiziționat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, din banii Băncii de Economii a Moldovei, a fost înregistrat în Federația Rusă, în ianuarie 2024. Cutia Neagră PLUS a aflat că aeronava e în proprietate privată și efectuează zboruri în fiecare zi. De la începutul lunii martie, a circulat de la Moscova spre Dubai și Cairo, scrie tv8.md.

Avionul a fost cumpărat cu aproape jumătate de milion de dolari, transferați de fostul deputat democrat Vladimir Andronachi către offshore-urile controlate de Vladimir Plahotniuc, dar și alte 21 de milioane de dolari scoși din Banca de Economii a Moldovei, prin intermediul unei firme afiliate lui Ilan Șor.


La 5 decembrie 2014, „Sirmastra Sales” a transferat 444 de mii de dolari din banii veniți de la „Universal Proiect” către o companie britanică, pe un cont bancar deschis în Letonia. De acolo, banii au migrat prin alte trei firme, conectate la Vladimir Plahotniuc și au ajuns pe contul unei companii din Cipru – „Seppota Services”.

Același offshore a primit încă 21 de milioane de dolari scoși din Banca de Economii prin intermediul firmei „Dracard”, afiliată lui Ilan Șor. „Seppota Services” a virat mai apoi banii către compania „Embraer”, pentru achiziția avionului de model „Legacy 650”.

Avionul cumpărat pentru gruparea lui Plahotniuc face parte din categoria business și poate transporta la bord 14 pasageri. Pentru confortul acestora, avionul e dotat cu o mini-bucătărie, are un mic birou și o canapea, iar o parte dintre fotolii pot fi transformate în loc de dormit. Pasagerii au acces la telefon și internet prin satelit.

Interceptările făcute în septembrie 2015 demonstrează că la Chișinău exista un avion privat zborurile căruia erau coordonate de Vladimir Andronachi.

Tot în 2015, presa a scris că avionul lui Plahotniuc l-a adus la Chișinău pe președintele Kîrgîstanului. Acesta a avut o întâlnire secretă cu oligarhul.

 

Peste 5 luni, aeronava a ajuns la o companie offshore din Insulele Bermude, gestionată de cetățeni ruși, unde s-a reținut timp de 8 ani. O perioadă scurtă, s-a aflat în flota unei companii din Kazahstan, iar acum e în Federația Rusă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului UE

Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului UE Clădirea Parlamentului a fost iluminată, în seara zilei de miercuri, 8 mai, în culorile drapelului Uniunii...

METEO// Meteorologii promit vreme stabilă pentru ziua de astăzi

METEO// Meteorologii promit vreme stabilă pentru ziua de astăzi Meteorologii ne promit vreme stabilă pentru ziua de astăzi. Deși, în mare parte, cerul va fi...

2023, anul cel mai călduros înregistrat vreodată

2023, anul cel mai călduros înregistrat vreodată Fenomenul El Nino şi schimbările climatice cauzate de activităţile antropice au provocat un număr record de dezastre de...

Kosovo denunţă condiţiile de aderare la Consiliul Europei

Kosovo denunţă condiţiile de aderare la Consiliul Europei Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.