X

Avocatul CJUE pledează în disputa pe care CE o are cu Ungaria, Polonia şi Cehia

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) organizează joi o importantă audiere în care avocatul general al instanţei europene îşi va exprima opinia în disputa dintre Comisia Europeană, pe de o parte, şi Ungaria, Polonia şi Cehia, pe de altă parte, în legătură cu sistemul de distribuire a refugiaţilor între statele membre pe baza unor cote, transmite dpa, potrivit agerpres.

În perioada de vârf a crizei migranţilor din 2015, Uniunea Europeană a convenit un program temporar privind relocarea de urgenţă a unor refugiaţi din Italia şi Grecia.

Citeşte şi: Tragedie în Pakistan. 65 de oameni AU ARS de VII într-un tren – VIDEO

Fiecărui stat membru i-a fost alocat o cotă de solicitanţi de azil, dintre care mulţi proveneau din Siria, ţară devastată de război. Încă de la început, Budapesta, Varşovia şi Praga s-au opus acestui mecanism.

La începutul lui decembrie 2017, Comisia Europeană a decis trimiterea Ungariei, a Poloniei şi a Republicii Cehe în faţa CJUE pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile în calitate de state membre ale UE în ceea ce priveşte primirea de refugiaţi.

Vezi şi: PRIMELE IMAGINI cu operaţiunea care a dus la eliminarea lui Abu Bakr al-Baghdadi

Conform cifrelor disponibile la 1 decembrie 2017, Republica Cehă a promis că primeşte 50 de persoane şi în realitate a preluat 12 persoane provenite din Grecia. Polonia promisese să preia 100 de refugiaţi, dar niciunul nu a fost primit.

În cazul în care CJUE dă dreptate Comisiei Europene, atunci cele trei ţări ar putea fi obligate la plata unor amenzi drastice. 

Tags: cehiaComisia Europeană (CE)Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)PoloniarefugiatiUngariaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora