Bacteria care îmbolnăvește milioane de oameni în fiecare an. Câte periculoasă este

Publicat:

Bacteria care îmbolnăvește milioane de oameni în fiecare an. Câte periculoasă este

Este vorba de o boală de origine alimentară numită salmoneloză. Bacteria îmbolnăvește 1,35 milioane de persoane și spitalizează 26.500 de persoane în fiecare an doar în SUA. Ucide mai multe persoane în total decât orice alt tip de intoxicație alimentară, potrivit Harvard Health Publishing.

Bacteria Salmonella poate fi vicleană, nu doar prin declanșarea unor complicații neobișnuite, ci și prin infectarea oamenilor în moduri surprinzătoare, susține Dr. Elizabeth Hohmann, specialist în boli infecțioase la Massachusetts General Hospital, scrie adevarul.ro.


Potrivit publicației citate, un pacient pe care Dr. Elizabeth Hohmann l-a tratat s-a prezentat cu un anevrism aortic abdominal (o umflătură periculoasă în secțiunea inferioară a celei mai mari artere a corpului), care părea infectat. Testele au dezvăluit că are Salmonella.

Cum se infectează oamenii cu Salmonella?

Multe dintre alimentele în care se ascunde bacteria Salmonella sunt crude sau insuficient gătite. Produsele de pui crud pane, cum ar fi nuggets și puiul a la Kiev, sunt o modalitate prin care bacteria poate ajunge pe masa consumatorilor.

„Dar o varietate de alimente au fost contaminate – inclusiv busuiocul organic, pepenii, carnea de vită tocată, untul de nuci, aluatul crud pentru prăjituri, ouăle, laptele crud sau nepasteurizat și făina. Chiar și animalele de companie mici, cum ar fi broaștele țestoase și broaștele, împreună cu mâncarea pentru câini, au contribuit la izbucnirea unor focare de Salmonella în ultimii ani”, scrie Harvard Health Publishing.

De asemenea, vă puteți infecta prin manipularea alimentelor contaminate și răspândirea bacteriei de pe mâini în gură. În plus, o puteți răspândi altora pe mâini sau chiar pe haine, fără a vă îmbolnăvi dumneavoastră.

„Este un microb care este transportat în scaun și în fecalele animalelor și este prezent și în mediul înconjurător. Așa că se poate instala pe o mulțime de obiecte inanimate diferite, în soluri și în utilaje, în special în medii umede”, spune Dr. Hohmann.

Simptomele care trebuie să vă îngrijoreze!

De cele mai multe ori, infecția cu Salmonella duce la gastroenterită, provocând de obicei doar o durere de stomac, crampe abdominale și diaree. Aceste simptome pot începe chiar și la șase ore după ingerarea bacteriei. De obicei, simptomele se rezolvă de la sine în două-trei zile.

Unii oameni au simptome atât de ușoare încât abia se observă.

Cazul clasic ar putea fi un student de colegiu care mănâncă un burrito dintr-un loc dubios, se îmbolnăvește pentru câteva zile, se face bine și nu se gândește la nimic”, spune Dr. Hohmann.

Uneori, simptomele sunt mai grave, cum ar fi crampe abdominale severe și diaree cu sânge, sau febră mare inexplicabilă și oboseală accentuată. Aceste simptome necesită un apel la medic.

Cum se tratează salmoneloza?

Cei mai mulți oameni se vor însănătoși singuri, fără medicamente, susține medicul.  Înlocuirea lichidelor pierdute prin sorbirea de apă sau băuturi cu electroliți pentru a evita deshidratarea va ajuta.

Mergeți la un medic dacă aveți: diaree și o febră mai mare de 38 de grade Celsius; diaree care nu se ameliorează după trei zile; scaune cu sânge; vărsături atât de severe încât vă împiedică să rețineți lichidele.

„Dacă medicii decid să prescrie antibiotice, persoana care ia medicamentul poate răspândi organismul pentru mai mult timp decât dacă nu ar fi fost tratată niciodată. Apoi, acea persoană poate avea ocazia – fie printr-o igienă personală precară, fie prin sex sau prin muncă în domeniul alimentar – să îl răspândească și altora”, explică specialistul.

Unii oameni se îmbolnăvesc mai mult de salmoneloză decât alții, aparent fără motiv. Dar anumiți oameni sunt deosebit de vulnerabili la o infecție gravă, inclusiv: adulții de 65 de ani și mai în vârstă; femeile însărcinate; copiii sub 5 ani; persoanele al căror sistem imunitar este slăbit de boli (cum ar fi cancerul) sau de tratamente (cum ar fi medicamentele imunosupresoare).

Un mic procent dintre cei infectați pot avea Salmonella în sânge, ceea ce poate răspândi infecția în alte părți ale corpului, cum ar fi tractul urinar, oasele, articulațiile sau sistemul nervos central (creierul și lichidul spinal).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Numărul cazurilor de infectare cu o bacterie „mâncătoare de carne”, la nivel record în Japonia

Numărul cazurilor de infectare cu o bacterie „mâncătoare de carne”, la nivel record în Japonia Sindromul de şoc toxic streptococic, o boală potenţial fatală cauzată...

1.000 km în 12 zile: Performanța incredibilă a unei femei la 52 de ani. „Suntem limitați doar de propria gândire”

1 000 km în 12 zile: O femeie a reușit o performanța incredibilă la 52 de ani. „Suntem limitați doar de propria gândire”: Natalie Dau,...

Cărți vechi și documente inedite la expoziția dedicată memoriei teologului Avva Paul Mihail deschisă la Biblioteca Națională

Cărți vechi și documente inedite la expoziția dedicată memoriei teologului Avva Paul Mihail deschisă la Biblioteca Națională Teologul, memoralistul și istoricul român Avva Paul Mihail...

Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european

Canotorul, Serghei Tarnovschi a devenit campion european Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european, rezervat seniorilor. Sportivul a cucerit medalia de aur în proba de canoe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.