Bagdadul îi va repatria din Belarus pe irakienii ‘care doresc acest lucru’

Publicat:

Guvernul irakian se angajează să-i înregistreze pe migranţii irakieni blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia care vor să se întoarcă “de bunăvoie” în Irak şi le va propune un “răspuns urgent”, a declarat vineri pentru AFP diplomaţia irakiană, potrivit agerpres

“Suntem gata să organizăm mai mult de un transport pentru a aduce un răspuns urgent oricărei persoane care doreşte să se întoarcă voluntar în ţară”, a declarat Mohammed al-Sahaf, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, pe tema migranţilor irakieni, majoritar kurzi, blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia, ţară membră a Uniunii Europene.


Citește și :  Victor Chirilă este noul ambasador al R. Moldova în România

Mai multe mii de migranţi, în special kurzi, sunt blocaţi de mai multe zile într-o tabără improvizată de partea belarusă a frontierei, în speranţa de a trece în Polonia.

Soarta lor a ajuns însă să facă obiectul unei crize între occidentali, pe de o parte, şi Belarus, susţinut de Rusia, de cealaltă. La ONU, occidentalii au condamnat joi o “instrumentalizare orchestrată a fiinţelor umane”.

Migranţii kurzi irakieni susţin că fug de dificultăţile economice şi instabilitatea care afectează regiunea lor autonomă.

Pentru a le veni în ajutor, diplomaţia irakiană a trimis la frontieră diplomaţi de la Moscova şi Varşovia pentru “a se asigura de securitatea lor şi a comunica cu autorităţile competente”, a adăugat Mohammed al-Sahaf.

Consulatele Belarusului la Erbil, în Kurdistanul irakian, şi la Bagdad, care acordau până acum vize turistice irakienilor, “au fost închise temporar” săptămâna trecută, a explicat el.

Iraqi Airways a suspendat cursele Bagdad-Minsk în luna august “până la noi ordine”, a declarat la rândul său pentru AFP Hussein Jalil, un purtător de cuvânt al companiei naţionale. “Dar am obţinut autorizaţia de a opera curse dus între Minsk şi Bagdad pentru a transporta irakienii blocaţi” în Belarus.

Citește și : Italienii sunt sfătuiţi să-şi facă doza booster! Numărul de infectări creşte vertiginos

Pentru a se deplasa la Minsk, migranţii irakieni au trebui să recurgă, din luna august, la zboruri indirecte, tranzitând în special Turcia. Dar vineri Direcţia generală a aviaţiei turce a decis să le interzică irakienilor, sirienilor şi yemeniţilor “să achiziţioneze bilete şi să se urce în avioane spre Belarus pe aeroporturile din Turcia”.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Margaritis Schinas a declarat vineri că se va deplasa luni la Bagdad pentru a discuta despre criza migranţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.