Bagdadul intenţionează să îşi redistribuie grănicerii la graniţele cu Iran şi Turcia

Publicat:

Irakul a anunţat miercuri că autorităţile federale lucrează la o redistribuire a grănicerilor săi de-a lungul graniţei cu Iranul şi Turcia după bombardamentele repetate ale celor două ţări împotriva grupărilor de opoziţie înarmate ale kurzilor iranieni şi turci din Kurdistanul irakian, informează AFP, potrivit agerpres.

Anunţul pare să vizeze în special Iranul, ţară cu influenţă în Irak, care în ultimele zile a efectuat mai multe bombardamente împotriva opoziţiei kurde iraniene stabilite în nordul Irakului. Teheranul ceruse, de altfel, o astfel de desfăşurare la frontieră.


Citeşte şi: Susţinători ai lui Bolsonaro cer extratereştrilor să-i ajute să-l răstoarne pe Lula – Black News

În prezent, zonele de frontieră ale Kurdistanului irakian sunt controlate de forţele militare ale regiunii autonome (Peshmerga), care se află însă sub conducerea Ministerului Apărării de la Bagdad.

În urma unei şedinţa guvernamentale de securitate prezidată de premierul Mohamed Chia al-Soudani, autorităţile au decis să “pună în aplicare un plan de redistribuire a grănicerilor irakieni (…) de-a lungul graniţei cu Iran şi Turcia”, potrivit un comunicat de presă oficial.

Acest plan va fi conceput “în coordonare cu guvernul regiunii Kurdistan şi cu ministerul Peshmerga”, se arată în comunicat, care precizează că şeful statului major al forţelor kurde a fost prezent la întâlnire.

Marţi, o delegaţie Peshmerga s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Apărării. Cele două tabere au convenit “cu privire la o strategie menită să întărească securitatea frontierei”, potrivit unui comunicat de presă al regiunii Kurdistan.

“Guvernul regional din Kurdistan va trimite întăriri Peshmerga la graniţă”, a declarat pentru AFP Lawk Ghafuri, responsabil pentru relaţia cu mass-media străine din Kurdistan.

Atacurile cu rachete şi drone kamikaze ale Gardienilor Revoluţiei din Iran de duminică şi marţi au vizat din nou bazele mai multor facţiuni ale opoziţiei iraniene. Teheranul acuză aceste grupări că realizează atacuri pe teritoriul său, unde se infiltrează din Irak, dar mai ales că încurajează demonstraţiile care zguduie Iranul de la moartea, pe 16 septembrie, a tinerei kurde iraniene Mahsa Amini.

Citeşte şi: El este George Hotz, codificatorul nonconformist căruia Elon Musk i-a cerut să repare Twitter… în 12 săptămâni – Black News

“Sperăm că guvernul irakian va împiedica activităţile grupărilor separatiste şi teroriste la adresa securităţii Iranului (…) prin desfăşurarea de grăniceri la frontiera comună astfel încât Iranul să nu fie nevoit să ia măsuri disuasive pentru a respinge ameninţările”, a avertizat luni, la Teheran, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene Nasser Kanani.

Atacurile iraniene intervin după bombardamentele efectuate duminică de Turcia în Kurdistanul irakian împotriva bazelor rebelilor kurzi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.