“Bătălie” între două partide istorice din Kurdistan pentru un nou preşedinte al Irakului

Publicat:

Parlamentul irakian urmează să aleagă luni seara un nou preşedinte al Republicii, post rezervat în mod tradiţional unui kurd, care face pentru prima dată obiectul unei bătălii între două partide istorice din Kurdistan, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Cu o zi înainte, Kurdistanul irakian, regiune autonomă din 1991, a votat pentru alegerea parlamentului său local. Rezultatele votului, care vor fi cunoscute miercuri seara, vor dezvălui noul raport de forţe în Kurdistan, la un an după fiascoul referendumului pentru independenţă.


Citește și : Descoperire MACABRĂ în Germania: O femeie a păstrat timp de un an şi jumătate cadavrul soţului ei în apartamentul lor

De la primele alegeri multipartite din 2005, după intervenţia militară a SUA în urma căreia dictatorul Saddam Hussein a fost înlăturat de la putere, funcţia de preşedinte al Republicii a făcut obiectul unui acord tacit între kurzi.

Uniunea Patriotică din Kurdistan (UPK), a fostului preşedinte irakian Jalal Talabani, obţinea preşedinţia la Bagdad, în timp ce Partidul Democrat din Kurdistan (PDK) al lui Massoud Barzani, arhitect al referendumului pentru independenţă de anul trecut, deţinea preşedinţia Kurdistanului.

Însă, în acest an, postul a fost “îngheţat” după plecarea lui Barzani la sfârşitul mandatului, iar prerogativele sale au fost împărţite între celelalte instituţii locale.

Cele două partide s-au lansat astfel în luptă pentru Bagdad iar candidaţii lor şi-au înmulţit turneele şi întâlnirile din sudul ţării, încercând să obţină sprijinul diferiţilor lideri având susţinerea unui număr suficient de deputaţi pentru a putea forma următorul guvern federal.

Pe de o parte, din partea Uniunii Patriotice din Kurdistan candidează Barham Saleh, 58 de ani, care a ocupat în trecut funcţiile de vicepremier la Bagdad şi premier al Kurdistanului. Personalitate moderată, acest candidat dispune de toate avantajele pentru a convinge Bagdadul, însă este criticat de grupul pro-independenţă de la Erbil.

De cealaltă parte, Partidul Democrat din Kurdistan, care se doreşte principalul partid din Irak, prezintă pentru prima dată un candidat din 2005. Este vorba despre Fouad Hussein, 69 de ani, fostul şef de cabinet al lui Massoud Barzani. Acest veteran al opoziţiei împotriva lui Saddam Hussein dispune şi el de numeroase puncte forte. El este cunoscut drept membru al autorităţilor interimare înfiinţate de Statele Unite după invazie. În plus, el este şiit, în timp ce marea majoritate a kurzilor sunt suniţi, iar asta i-ar putea aduce mai mult sprijin din partea liderilor de la Bagdad, majoritari şiiţi.

Citește și : Comisia Europeană salută rezultatul pozitiv al referendumului cu privire la schimbarea numelui Macedoniei

Votul de luni este programat pentru ora 20:00 (17:00 GMT), ceea ce lasă timp kurzilor, potrivit observatorilor, să negocieze o posibilă retragere a unuia dintre cei doi pentru a supune în cele din urmă votului deputaţilor un singur candidat.

Preşedintele Republicii are termen 15 zile de la alegere să însărcineze candidatul desemnat de cea mai mare coaliţie din Parlament să formeze un guvern.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.