Beijingul este ferm: Taiwanul ‘nu are niciun drept’ de participare la ONU

Publicat:

Taiwanul “nu are niciun drept” de participare la Naţiunile Unite, a declarat Beijingul miercuri, respingând o sugestie a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, informează AFP, potrivit agerpres.

“Taiwanul nu are niciun drept de participare la ONU”, a declarat miercuri, la Beijing, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru probleme taiwaneze, Ma Xiaoguang, amintind că doar statele suverane pot adera la Naţiunile Unite.


Citeşte şi: ATAC jihadist în Irak! Cel puţin 11 au murit! – Black News

Şeful diplomaţiei americane a pledat marţi pentru o “participare semnificativă” a Taiwanului la ONU, o propunere inacceptabilă în opinia Beijingului, care consideră insula una dintre provinciile sale, notează AFP.

“Taiwanul este un partener crucial al Statelor Unite şi un succes democratic”, a apreciat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken pe fondul tensiunilor în creştere cu Beijingul în legătură cu soarta insulei, asigurând că o contribuţie a Taiwanului este necesară pentru a face faţă “unui număr fără precedent de provocări mondiale”.

Întrebat săptămâna trecută cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru a apăra Taiwanul în cazul unui atac din partea Chinei, preşedintele SUA, Joe Biden, a răspuns afirmativ: “Da, noi avem un angajament în acest sens”, a declarat el.

Declaraţia sa pare să contrazică politica de lungă durată a SUA privind aşa-numita ‘ambiguitate strategică’. În virtutea acesteia, Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi să-şi consolideze capacităţile de apărare, dar fără a promite în mod explicit că îi va veni în ajutor în cazul unui atac.

Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de viza de intrare în SUA – Black News

China consideră insula cu 23 milioane de locuitori, pe care nu o controlează, drept una dintre provinciile sale în aşteptarea reunificării cu restul ţării, iar afirmaţiile preşedintelui Joe Biden au fost primite nefavorabil la Beijing.

Guvernul american şi-a nuanţat ulterior poziţia, afirmând că politica sa faţă de Taiwan nu s-a schimbat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.