Belarușii din exil pregătesc o lovitură de stat împotriva lui Lukașenko

Publicat:

Belarușii din exil pregătesc o lovitură de stat împotriva lui Lukașenko

Exilații din Belarus susțin că plănuiesc o lovitură de stat împotriva președintelui autoritar al țării, Aleksandr Lukașenko, care ar urma să fie executată “la momentul potrivit”. Liderul grupului de rezistență BYPOL, care acționează din Polonia, a declarat că înfrângerea Rusiei în Ucraina este esențială pentru a slăbi regimul de la Minsk, transmite stiripesurse.ro.

Citeşte şi: „Deputații” de la Tiraspol vor adopta o „rezoluție” prin care cer AJUTORUL Rusiei şi mai multor organisme internaţionale – Stiripesurse.md


Mai mult, grupul de rezistență partizană BYPOL a antrenat ofițeri și a sabotat activ Kremlinul în războiul cu Ucraina, toate acestea pentru a pregăti o lovitură de stat împotriva regimului de la Minsk, a afirmat un fost oficial din Belarus, reprezentant al structurii, citat de Politico.

Belarușii din exil pregătesc o lovitură de stat împotriva lui Lukașenko

“Am elaborat un plan și îl vom pune în aplicare la momentul potrivit”, a declarat fostul ofițer belarus Aliaksandr Azarau pentru postul de presă belgian VRT. Potrivit lui Azarau, este nevoie ca președintele rus Vladimir Putin să fie învins în Ucraina pentru a slăbi regimul lui Lukașenko.

“Fără Putin, nu există Lukașenko. Dacă Ucraina poate declanșa o ofensivă reușită, Putin nu va mai avea timp pentru Belarus”, a spus acesta.

Azarau a mai precizat că grupul a comis acte de sabotaj împotriva Rusiei în eforturile de a ajuta Kievul în război, atacând avioane rusești, distrugând căi ferate și antrenând voluntari belaruși care luptă alături de forțele ucrainene.

În februarie 2023, grupul a revendicat atacul cu dronă care a avariat grav un avion militar rusesc în apropiere de Minsk. Azarau, un fost oficial al serviciilor de securitate belaruse, a declarat că a demisionat după ce a “asistat la fraudarea alegerilor prezidențiale din 2020 și la reprimarea cu mână forte a protestelor care au urmat”. El a fugit în Ucraina și, în cele din urmă, în Polonia, de unde conduce BYPOL.

Belarușii din exil pregătesc o lovitură de stat împotriva lui Lukașenko

Pe 15 februarie, un tribunal belarus l-a condamnat în absență pe Azarau, împreună cu alți cinci foști ofițeri de poliție, pentru ” instigare la ură socială, uneltire pentru preluarea puterii prin forță și crearea unui grup extremist”.

Citeşte şi: Supăraţi pe Bolea, fermierii pleacă la Bruxelles – Stiripesurse.md

Azarau a primit cea mai aspră sentință – 25 de ani de închisoare și o amendă substanțială de aproximativ 123.500 de dolari. Lukașenko, care conduce Belarus din 1994, a anunțat recent că va candida din nou la președinție în 2025.

Un aliat apropiat al lui Putin, Lukașenko l-a susținut pe președintele rus – pe care îl consideră un “frate mai mare” – pe tot parcursul invaziei sale la scară largă în Ucraina. El i-a permis lui Putin să amplaseze arme nucleare tactice pe teritoriul țării sale. Statele occidentale au condamnat implicarea Belarusului în războiul din Ucraina, Parlamentul European numindu-l pe Lukașenko “complice”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul Gărzile Revoluţionare iraniene au avertizat vineri că vor lovi industria...

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o serie de recomandări în legătură...

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.