Belaruşii protestează după schimbarea Constituţiei. Sute dintre ei au fost arestaţi!

Publicat:

Guvernul de la Minsk a anunţat luni că au fost arestaţi peste 800 de oameni, după ce duminică a avut loc un referendum care a aprobat renunţarea la statutul de ţară fără arme nucleare al Belarusului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Votul a declanşat în Belarus cele mai mari proteste din ultimele luni. Mii de oameni au ieşit pe străzile capitalei, unde preşedintele Aleksandr Lukaşenko a ordonat reprimarea disidenţilor după ce a fost contestată victoria sa în alegerile din 2020.


Citeşte şi: Intră în vigoare sancţiunile dictate împotriva Băncii Centrale a Rusiei – Black News

Votul pentru modificarea Constituţiei a fost aprobat, potrivit datelor oficiale, cu 65% din voturile exprimate. Ca urmare, Belarusul ar putea avea pe teritoriul său arme nucleare pentru prima dată de când a renunţat la acestea, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Referendumul a fost organizat după ce Lukaşenko s-a aliat cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Liderul de la Minsk jucase anterior rolul de mediator între Moscova şi Kiev, reaminteşte Reuters.

Duminică, la o secţie de votare, Lukaşenko a declarat că ar putea cere Rusiei să restituie Belarusului armele nucleare din perioada sovietică. “Dacă voi (Occidentul – n. red.) transferaţi arme nucleare în Polonia sau Lituania, la frontierele noastre, mă voi adresa lui Putin să ne dea înapoi armele nucleare pe care le-am cedat necondiţionat”, a spus el.

Noua Constituţie belarusă îi acordă şefului statului autoritate asupra unei adunări din care fac parte susţinători ai partidului de guvernământ, oficiali şi activişti pro-guvernamentali. De asemenea, preşedintele beneficiază acum de imunitate penală pe viaţă, după o eventuală renunţare la putere.

Ministerul belarus de interne a comunicat că, “în ciuda numeroaselor apeluri de pe canale distructive de pe Telegram pentru destabilizarea situaţiei, răspândite de cetăţeni din afara ţării, nu au avut loc proteste în masă. Agenţii de poliţie s-au concentrat asupra reacţiei prompte şi a eliminării provocărilor”.

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Ţihanovskaia, aflată în exil după ce a candidat în 2020 la preşedinţie împotriva lui Lukaşenko, le-a cerut concetăţenilor ei să folosească referendumul ca ocazie pentru proteste împotriva războiului din Ucraina, pe care Rusia îl numeşte “operaţiune specială” pentru dezarmarea puterii de la Kiev.

Fotografii şi filmări difuzate în mediile sociale arătau duminică zeci de oameni adunaţi la secţiile de votare din Minsk şi alte oraşe belaruse. În unele înregistrări video, se poate auzi cum mulţimea scandează “Nu războiului!”.

Citeşte şi: Ruşii revendică ‘supremaţia aeriană’ în Ucraina şi acuză Kievul că foloseşte civilii ca scuturi umane – Black News

“Nu putem face mare lucru acum, cu toată această teroare şi oroare în care trăim. Dar nu mi-aş ierta dacă n-aş încerca să fac ceva. Deja suntem consideraţi complici”, a spus o femeie în vârstă de 45 de ani, care din motive de securitate s-a prezentat doar cu prenumele Elena, venită la o secţie de votare împreună cu alte câteva zeci de persoane.

Occidentul a făcut deja cunoscut că nu va recunoaşte rezultatul referendumului din Belarus.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.