X

Belgia îi repatriază pe copiii jihadiştilor din Siria

Belgia va repatria din tabere din Siria aflate sub control kurd şase copii belgieni ai unor jihadişti, rămaşi orfani, a anunţat joi ministrul belgian de finanţe şi de cooperare pentru dezvoltare, Alexander de Croo, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Aceştia sunt copii născuţi în ţara noastră şi care astăzi nu mai au părinţi”, a spus ministrul, la radioul public flamand Radio Een (VRT). El a subliniat că Franţa, Ţările de Jos sau Norvegia au luat recent măsuri similare.

Citeşte şi: Putin se implică în criza din R.Moldova şi anunţă pe cine susţine la Chişinău

Această repatriere, al cărei calendar nu a fost precizat, a fost decisă miercuri într-un consiliu restrâns de miniştri.

După această reuniune, şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders, a anunţat semnarea unui acord de principiu cu autorităţile din Kurdistanul irakian, ce vizează posibilitatea de a transfera aceşti copii prin frontiera cu Irakul şi oraşul Erbil.

Dintre cei şase orfani, patru au peste zece ani, conform lui Alexander de Croo. Până acum autorităţile belgiene îşi exprimau voinţa de a facilita repatrierea copiilor mai mici de zece ani.

“Aceşti copii sunt singuri în aceste tabere, fără niciun sprijin. Nu se pune problema reprimirii părinţilor care au ales să facă parte din grupări teroriste. Dar aceşti copii nu au avut de ales”, a justificat ministrul.

Citeşte şi: SUA consolidează contingentul militar din Polonia

Potrivit presei belgiene, ar mai fi între 50 şi 60 de copii cu vârsta sub 18 ani în cele trei tabere kurde de la Al-Hol, Roj şi Ain Issa din Siria.

Belgia este una din ţările europene care au furnizat cel mai mare număr de luptători străini în rândurile grupărilor jihadiste contra regimului Assad.

Autorităţile au identificat peste 400 de adulţi belgieni plecaţi din 2012, dintre care circa 150 erau, la finalul lui 2018, consideraţi încă activi pe teren.

Tags: Ain IssaAl HolAlexander De CrooBelgiacopiiDidier ReyndersjihadistiorfaniRoj
Categorii: Diaspora