Beneficiile platformei ‘Inițiativa celor Trei Mări’, prezentate la Chișinău

Publicat:

Beneficiile platformei ‘Inițiativa celor Trei Mări’, prezentate la Chișinău

Investiții în proiecte mari privind dezvoltarea domeniului energetic, al infrastructurii, al transportului și al digitalizării. Asta ar putea obține Republica Moldova odată ce ar deveni membră a platformei „Inițiativa celor Trei Mări”. La Chișinău, au fost prezentate beneficiile acestei platforme, printre care creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

„Această platformă este preocupată de creșterea coeziunii și interconectivității țărilor și prezintă oportunități de participare pentru Republica Moldova în proiecte mari de infrastructură, de transport, de energetică și de conectivitate digitală. Moldova trebuie să devină un participant activ ca să putem atrage investiții în proiecte mari de infrastructură”, a menționat Natalia Gavrilița, membră consiliu de supraveghere BNM, potrivit radiomoldova.md.


Citește și: Condițiile moderne de trai au ajuns la Cociulia

Totodată, au fost prezentate prioritățile celui de-al IX-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări care va avea loc pe 11 aprilie la Vilnius, unde va participa și țara noastră.

„ Noi ne dorim să fim stat membru al acestei Inițiative a celor Trei Mări. Asta înseamnă, de fapt, este vorba de vecinii, țările din regiune cu care putem să facem mult mai mult comerț, putem să atragem mult mai multe investiții, aici nu doar de digitalizare e vorba, dar și despre transport, și infrastructură, și energetică”, a declarat Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Ambasadorul Letoniei la Chișinău a declarat că Republica Moldova trebuie să vină cu idei pentru a realiza aceste proiecte.

„ Moldova poate veni cu noi idei de proiecte de conectivitate în domeniul energiei, transportului și problemele legate de conectivitatea digitală. Cred că Moldova trebuie să caute parteneri și ar trebui să vină cu idei de proiecte, care reprezintă în primul rând interesele țării, cred că acest lucru ar fi cu adevărat important” a spus Edgars Bondars, ambasadorul Letoniei.

Citește și: Galbur: „Reunificarea cu România – unica soluție”

În septembrie 2023, în cadrul celui de al VIII-lea Summit de la București, Republica Moldova, alături de Ucraina a obținut calitatea de stat participant asociat. Din 2014 până în 2022, țările membre a acestei platforme au înregistrat peste 90 de proiecte comune în domeniile energiei, infrastructurii de transport și digitală, cu o valoare estimativă a investițiilor de peste 160 de miliarde de euro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.