Berlinul cere clarificări după ce s-a aflat că americanii au SPIONAT-O pe Merkel

Publicat:

Guvernul german a luat notă şi va dori lămuriri în legătură cu informaţiile din presă conform cărora Statele Unite au spionat responsabili politici în Europa, între care şi cancelarul german Angela Merkel, cu ajutorul serviciilor de informaţii daneze, a indicat luni purtătorul de cuvânt al cabinetului federal, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Guvernul federal a luat notă de cele relatate şi se află în contact cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale relevante pentru clarificări”, a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, în cadrul întâlnirii regulate cu presa.


Citește și: NSA a spionat-o pe Merkel şi pe alţi aliaţi europeni

”Ca problemă de principiu, şi după cum ştiţi deja, v-aş ruga să înţelegeţi că guvernul federal nu comentează public în chestiuni privind activităţile de informaţii”, a adăugat el.

SUA au spionat, din 2012 până în 2014, responsabili politici din Europa, între care pe cancelarul german Angela Merkel, dar şi pe fostul ministru de externe german Frank-Walter Steinmeier şi pe ex-liderul opoziţiei Peer Steinbrück, cu ajutorul serviciilor de informaţii daneze, au relatat duminică media daneze şi europene, citate de AFP.

Canalul public danez Danmarks Radio (DR) a indicat că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) se branşase la cabluri de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi înalţi funcţionari în Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa.

Pentru a efectua această operaţiune, NSA a beneficiat de o colaborare în materie de supraveghere cu serviciul de informaţii militar danez FE.

DR a dezvăluit aceste informaţii după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu publicaţia franceză Le Monde.

Citește și: Scene din căsnicia unui mogul sau: tulburătorul act IV al lui Bill Gates

Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, a declarat pentru DR că “spionarea sistematică de către aliaţi este inacceptabilă”.

La rândul său, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a afirmat luni că spionarea responsabililor europeni de către serviciile secrete americane, ajutate de Danemarca, ar fi “extrem de gravă dacă se confirmă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul Gărzile Revoluţionare iraniene au avertizat vineri că vor lovi industria...

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.