Berlusconi îşi face grandios revenirea în politică, dar pierde conducerea dreptei

Publicat:

Silvio Berlusconi, ai cărui ultimi 25 de ani de revenire în politică se confundă cu istoria Italiei, a pierdut duminică, pentru prima oară, leadershipul dreptei, scrie AFP, potrivit news.ro.

Coaliţia dreapta/extrema dreaptă s-a clasat prima cu 37% din voturi exprimate, însă cu doar 13,5% dintre aceste sufragii, partidul său, Forza Italia (FI, centru-dreapta), se află de-acum în urma Ligii (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini, o formaţiune eurosceptică şi antisistem. Iar Il Cavaliere nu mai face cărţile.


Citeşte şi: Teheranul critică dur ‘extremismul’ UE faţă de Iran

”Am fost pedepsiţi pentru că nu m-am putut prezenta personal”, le-a spus duminică bătrânul magnat media colaboratorilor săi, potrivit presei.

”Acesta este sfârşitul epocii lui Silvio Berlusconi”, scrie luni cotidianul La Repubblica, care l-a îngropat eronat în mai multe rânduri.

Cel care s-a prezentat Bruxellesului drept singurul bastion împotriva populiştilor şi forţelor antieuro şi-a pierdut, aşadar, pariul.

În pofida scandalurilor, gafelor legendare şi proceselor lanţ, fostul şef al Guvernului a reuşit însă o revenire vulcanică în prim-planul scenei politice, la vârsta de 81 de ani, în pofida unei operaţii pe cord anul trecut.

Zâmbetul ”caimanului”, una dintre poreclele sale, s-a mai ofilit, iar operaţiile de lifting au lăsat urme de faţa machiată ”gros, ca parchetul”, potrivit unui editorialist de la La Repubblica.

ASCENSIUNE

Din cauza vârstei, el a renunţat la reuniunile de campanie şi băile de mulţime, dând asigurări că ajunge la mai multă lume multiplicându-şi intervenţiile la posturi de radio, de televiziune şi în ziare, dintre care multe îi aparţin.

Fiul unui angajat la o bancă milaneză, născut pe 29 septembrie 1936, Silvio Berlusconi a început să lucreze ca animator pe vapoare de croazieră, unde cânta şi spunea povestioare amuzante.

Citeşte şi: O instanţă irakiană cere confiscarea bunurilor rudelor foştilor demnitari ai regimului Saddam Hussein

Înarmat cu o licenţă în drept, el s-a lansat în afaceri, începând o ascensiune care ridică întrebări despre originea averii sale, în legătură cu care a rămas vag.

Însă mai ales în sectorul televiciunii s-a exprimat geniul creativ al acestui mare comunicator, care şi-a înţesat programele cu femei dezgolite pentru a place marelui public.

Holdingul familiei Berlusconi, Fininvest, numără trei posturi de televiziune, ziare, editura Mondadori şi alte participaţiuni.

Un fan al fotbalului, Silvio Berlusconi a prezidat, de asemenea, 31 de ani, AC Milan, care a câştigat de cinci ori Liga Campionilor în era sa, înainte să-l vândă, în aprilie 2017, unor investitori chinezi.

”BUNGA-BUNGA”

În 1994, afirmând că se teme de o preluare a puterii de către stânga, s-a lansat în politică şi a înfiinţat FI, cu ajutorul imperiului său mediatic. După o campanie-fulger, un adevărat model de marketing politic, el a devenit şeful Guvernului, iar apoi a fost abandonat de aliaţi după doar şapte luni.

El a revenit în 2001 şi a stat cinci ani la putere – un record posbelic. Înfrânt cu un scor extrem de strâns în 2006, şi-a luat revanşa doi ani mai târziu, instalându-se la conducere a treia oară. Însă în noiembrie 2011 a fost nevoit să cedeze, în huiduieli, frâiele unei Italii pradă a unei crize financiare grave.

Citeşte şi: ‘Forma Apei’ triumfă la Premiile Oscar

În continuare fără un moştenitor politic, el a reapărut pe scena politică obţinând o treime din voturi în alegerile legislative din februarie 2013, obligând stânga la o alianţă complicată cu cel pe care l-a considerat întotdeauna inamicul ei istoric.

Însă, câteva luni mai târziu, o lungă litanie de probleme judiciare a condus la o primă condamnare definitivă, cu privire la fraudă fiscală: un an de închisoare – efectuat sub formă de muncă în folosul comunităţii într-un azil de bătrâni – şi interzicerea dreptului de a fi ales pe o perioadă de şase ani.

Gistul său – asumat – faţă de femei frumoase, inclusiv call-girls, a explodat odată cu “Rubygate” şi serile “bunga-bunga”. El a fost achitat de acuzaţii de relaţii cu o prostituată minoră, dar se judecă în legătură cu coruperea unor martori în acest caz.

Tatăl a cinci copii provenind din două căsătorii şi bunic, aflat din 2011 într-o relaţie cu o femeie cu aproape 50 de ani mai tânără ca el, Silvio Berlusconi provoacă în rândul compatrioţilor săi o adulaţie necondiţionată sau o ură viscerală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.