Biden decide regularizarea situaţiei a sute de mii de imigranţi; republicanii lui Trump protestează

Publicat:

Biden decide regularizarea situaţiei a sute de mii de imigranţi; republicanii lui Trump protestează

Cu câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale, preşedintele democrat american Joe Biden a anunţat marţi măsuri de regularizare a situaţiei a sute de mii de imigranţi aflaţi în SUA fără acte în regulă, dar care sunt căsătoriţi cu cetăţeni americani, măsuri condamnate imediat de susţinătorii rivalului său republican Donald Trump, relatează AFP.

Preşedintele democrat va înlesni astfel obţinerea permiselor de şedere pentru partenerele de viaţă sau partenerii unor cetăţeni americani ce se află în SUA fără acte în regulă, şi accelerarea procedurilor de obţinere a vizelor pentru tinerii absolvenţi, a detaliat Casa Albă, menţionând că “această măsură va proteja circa o jumătate de milion de soţi şi soţii de cetăţeni americani, şi circa 50.000 de copii imigranţi în vârstă de cel puţin 21 de ani”, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Imigraţia este o temă majoră de campanie pentru alegerile prezidenţiale şi legislative care vor avea loc în noiembrie în SUA. Aceasta este de asemenea o temă politică delicată pentru preşedintele democrat, acuzat adesea de prea multă îngăduinţă faţă de migraţia ilegală şi care se va confrunta în alegeri cu predecesorul său republican Donald Trump, ce promite expulzarea masivă a migranţilor clandestini.

Joe Biden a anunţat recent o înăsprire semnificativă a politicii sale privind migraţia pentru a stăvili valul migrator la frontiera mexicană. Însă preşedintele democrat în vârstă de 81 de ani şi care aspiră la un nou mandat are totuşi în vedere să nu-şi îndepărteze electoratul progresist sau pe cel de origine străină, prin urmare evidenţiază elementele pozitive ale unei imigraţii reglementate, prin măsuri precum cele anunţate marţi.

Acestea au fost criticate imediat de Partidul Republican. Aleasa cu orientare de dreapta radicală Marjorie Taylor Greene a denunţat o manevră “electoralistă”, în timp ce un alt congresman republican, Josh Brecheen, consideră că, printr-o decizie trasată “din pix, preşedintele Biden protejează în faţa expulzării 550.000 de (imigranţi) ilegali” în speranţa obţinerii unor voturi din partea familiilor acestora.

Joe Biden doreşte în plus să accelereze procedurile de eliberare a vizelor de lucru pentru anumiţi imigranţi care au obţinut o diplomă universitară în SUA şi au primit o ofertă de muncă în această ţară, decizie care ar urma să se aplice îndeosebi beneficiarilor programului de protejare a minorilor imigranţi, aşa-numiţii ‘Dreamers’, lansat de fostul preşedinte democrat Barack Obama în urmă cu exact 12 ani, aniversare ce va fi celebrată marţi la Casa Albă.

Echipa de campanie a lui Biden a profitat de altfel de această aniversare pentru a difuza un clip video în care beneficiari ai acestui program atacă în engleză şi spaniolă poziţiile anti-imigraţie ale lui Trump.

Tot marţi, un sondaj efectuat de institutul YouGov pentru postul CBS News arată că majoritatea cetăţenilor americani, inclusiv cei de origine latino-americană, nu însă şi cei afro-americani, sprijină expulzarea masivă a imigranţilor ilegali, relatează agenţia EFE.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Sondajul, efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.615 alegători, cu o marjă de eroare de +/- 3,8%, relevă că, pe ansamblu, 62% dintre cetăţenii americani sunt favorabili acestei măsuri şi 38% sunt împotrivă.

În rândul celor de origine latino-americană, procentul celor favorabili expulzării migranţilor ilegali este mai redus, de 53%, dar se menţine majoritar. Cel mai ridicat procent de persoane favorabile acestor expulzări este observat în rândul americanilor albi, de 67%, în timp ce majoritatea americanilor de culoare, 53%, se opun expulzărilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O expoziţie Barbie la Londra, cu o păpuşă care a călătorit în spaţiu

O expoziţie Barbie la Londra, cu o păpuşă care a călătorit în spaţiu Design Museum din Londra va organiza începând de vineri o expoziţie Barbie,...

Actorul britanic Ian McKellen nu va reveni curând pe scenă, după ce a căzut în timpul unei reprezentanţii

Actorul britanic Ian McKellen nu va reveni curând pe scenă, după ce a căzut în timpul unei reprezentanţii Actorul britanic Ian McKellen, în vârstă de...

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam Administraţia oraşului Amsterdam i-a avertizat pe fanii...

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.