X

Biden subliniază importanţa ‘securităţii energetice’ la o conferinţă privind clima

Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe a marilor economii dedicată combaterii schimbărilor climatice, că invazia rusă din Ucraina demonstrează importanţa energiilor regenerabile pentru securitatea naţională, precum şi pentru lupta împotriva crizei climatice, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Atacul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva vecinei sale, Ucraina, a alimentat o criză energetică mondială şi a făcut încă şi mai clară nevoia de a atinge o securitate energetică fiabilă şi pe termen lung”, a declarat el în deschiderea acestui forum la care a invitat principalele economii ale lumii.

Citește și :  De la ‘Watergate’ la ‘Partygate’: 50 de ani de la apariţia unui sufix asociat scandalurilor

Este pentru a treia oară când liderul american, sub presiune în SUA din cauza inflaţiei galopante legate în special de creşterea preţurilor la carburanţi, reuneşte Forumul marilor economii privind clima şi energia (MEF).

Această conferinţă “se înscrie în cadrul eforturilor preşedintelui de a utiliza toate mijloacele de care dispune pentru a aborda criza climatică mondială, pentru a răspunde urgent la creşterea preţurilor exacerbată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi pentru a pune SUA şi pe aliaţii lor pe calea securităţii energetice şi alimentare durabile”, a explicat anterior executivul american.

Ar trebui să fie cea mai mare reuniune pe această temă a liderilor ONU înainte de viitoarea conferinţă a ONU privind schimbările climatice, care va avea loc în noiembrie în Egipt.

China nu este totuşi reprezentată nici de emisarul său privind clima, nici de preşedintele său Xi Jinping, a precizat Casa Albă. De asemenea, pe lista oficială de participanţi nu figurează nici India, un emiţător major de gaze cu efect de seră.

Citește și : Consiliului Europei constată progrese şi lipsuri în protecţia femeilor din România împotriva violenţei

Tags: Joe BidenMEFrusiaSUAucraina
Categorii: Știrile zilei