Big Farma POLUEAZĂ mediul mai mult decât o face industria auto! Diferenţa este îngrijorătoare pentru toată lumea

Publicat:

Rareori asociem industria farmaceutică cu imagini care evocă nori negri de fum, poluare și daune produse mediului înconjurător.

Cu toate acestea, studiul nostru recent a constatat că industria farmaceutică globală nu numai că are un aport semnificativ la încălzirea globală, dar este și mai murdară decât sectorul global de producție auto.


A fost o mare surpriză să aflăm cât de puțină atenție au acordat cercetătorii emisiilor de gaze cu efect de seră din industrie. Doar alte două studii au avut o oarecare relevanță: unul a analizat impactul asupra mediului al sistemului de îngrijire a sănătății din SUA, iar celălalt a luat în vizor poluarea (în mare parte a apei) deversată de producătorii de medicamente.

Studiul nostru a fost primul care a evaluat amprenta de carbon lăsată în urmă de sectorul farmaceutic.

Mai poluant

Peste 200 de companii reprezintă piața farmaceutică globală, dar numai 25 dintre ele au raportat în mod consecvent emisiile lor directe și indirecte de gaze cu efect de seră în ultimii cinci ani. Dintre acestea, doar 15 și-au raportat emisiile din 2012.

Un rezultat imediat și izbitor este că sectorul farmaceutic este departe de a fi verde. Am evaluat emisiile sectorului pentru fiecare milion de dolari de venituri în 2015. Întreprinderile mai mari vor genera întotdeauna mai multe emisii decât cele mai mici; pentru a face o comparație corectă, am evaluat intensitatea emisiilor.

Am constatat că erau 48,55 tone de CO2e (echivalentul dioxidului de carbon) la un milion de dolari. Aceasta este cu aproximativ 55% mai mare decât sectorul auto, cu 31,4 tone de CO2e / 1 mil $ pentru același an. Ne-am limitat analiza la emisiile directe generate de operațiunile companiilor și la emisiile indirecte generate de energia electrică achiziționată de aceste companii de la companiile lor de utilități respective.

Emisiile globale totale ale sectorului farmaceutic se ridică la aproximativ 52 de megatone de CO2e în 2015, mai mult decât cele 46,4 megatone de CO2e generate de sectorul auto în același an. Cu toate acestea, valoarea pieței farmaceutice este mai mică decât piața auto. După calculele noastre, piața farmaceutică este cu 28% mai mică, dar cu 13% mai poluantă decât sectorul auto.

Variabilitate extremă

De asemenea, am constatat că intensitatea emisiilor variază foarte mult în sectorul farmaceutic. De exemplu, intensitatea emisiilor companiei Eli Lilly (77,3 tone de CO2e / $ M) a fost de 5,5 ori mai mare decât Roche (14 tone CO2e / $ M), iar emisiile de CO2 ale Procter & Gamble au fost de cinci ori mai mari decât cele ale Johnson & Johnson chiar dacă cele două companii au generat același nivel de venituri și vând linii de produse similare.

Utilizarea energiei, inclusiv încălzirea, ventilația și aerul condiționat, în unitățile de producție ale companiilor farmaceutice produce cantități mari de emisii de gaze cu efect de seră.

Am găsit și valori aberante. Compania germană Bayer AG a raportat emisii de 9,7 megatone de CO2e și venituri de 51,4 miliarde USD, producând o intensitate a emisiilor de 189 tone CO2e / 1 mil $. Acest nivel de intensitate este de peste patru ori mai mare decât sectorul farmaceutic general.

În încercarea de a explica această abatere incredibil de mare, am constatat că veniturile Bayer provin din produse farmaceutice, echipamente medicale și produse agricole. În timp ce Bayer raportează veniturile sale financiare separat pentru fiecare divizie, el acumulează emisiile de la toate diviziile. De asemenea, compania raportează și urmărește intensitatea emisiilor în termeni de tone de CO2e produse pentru fiecare tonă de produse fabricate, indiferent dacă este îngrășământ sau aspirină, de exemplu.

Acest nivel de opacitate face nu numai imposibilă evaluarea adevăratei performanțe de mediu a acestui tip de companii. De asemenea, ridică întrebări cu privire la sinceritatea strategiilor și acțiunilor acestor companii în reducerea contribuției lor la schimbările climatice.

Respectarea climatului

De asemenea, am estimat cât de mult ar trebui sectorul farmaceutic să-și reducă emisiile pentru a respecta obiectivele stabilite de Acordul de la Paris.

Am constatat că până în 2025, sectorul farmaceutic global ar trebui să-și reducă intensitatea emisiilor cu aproximativ 59% față de nivelurile din 2015. Deși acest lucru este în mod clar departe de nivelul lor actual, este interesant de observat că unele dintre cele mai mari 15 companii funcționează deja la acel nivel, cum ar fi Amgen Inc., Johnson & Johnson și Roche Holding AG.

Dacă aceste niveluri de performanță sunt realizabile de unii, de ce nu pot fi atinse de toți ceilalţi?

Trei dintre cele mai profitabile companii farmaceutice au unele dintre cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră.

Aceste trei companii de top sunt, de asemenea, cele cu cel mai ridicat nivel de profitabilitate și creștere a veniturilor din întregul sector. Într-adevăr, Roche, Johnson & Johnson și Amgen au înregistrat creșteri ale veniturilor de 27,2 la sută, 25,7 la sută și respectiv 7,8 la sută între 2012 și 2015, reușind în același timp să-și reducă emisiile cu 18,7 la sută, 8,3 la sută și respectiv 8 la sută. Aceasta susține premisa că performanțele de mediu și financiare nu se exclud reciproc.

Industria farmaceutică este responsabilă de unele efecte grave asupra mediului, dincolo de emisiile de gaze cu efect de seră. De exemplu, apele uzate de la producătorii de medicamente din Patancheru, India, au lăsat sedimente în apele unui râu, în pânza freatică și evident, în apa potabilă. Cercetătorii au estimat că într-o singură zi au fost deversate 44 de kilograme de ciprofloxacină, un antibiotic cu spectru larg – suficient pentru a trata pe toată lumea într-un oraș de 44.000 de locuitori.

În mod clar, există o nevoie extremă de cercetare mai extinsă și mai susținută, precum și de o mai mare examinare a practicilor și performanțelor de mediu ale industriei farmaceutice. Vindecarea oamenilor nu este o justificare pentru uciderea planetei.

Material publicat de The Conversation, preluat şi adaptat de Black News.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.