Bilanţul inundaţiillor din Iordania a urcat la 21 de morţi

Publicat:

Echipele de salvatori au continuat să cerceteze vineri malurile iordaniene ale Mării Moarte în căutarea supravieţuitorilor după inundaţiile care au provocat decesul a cel puţin 21 de persoane, majoritatea elevi aflaţi într-un autobuz şcolar care a fost luat de torenţi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Şuvoaiele au inundat văile şi râpele adânci luând cu ele oameni, vehicule şi animale domestice pe care i-au purtat la vale până pe malurile Mării Moarte, o zonă aflată la cea mai joasă altitudine de pe glob.


Citește și : SUA: Jim Mattis a autorizat utilizarea de trupe militare la graniţa cu Mexicul

Treizeci şi şapte de persoane au fost salvate în urma unei ample operaţiuni în care au fost implicate elicoptere şi echipe de scafandri, potrivit unor surse din cadrul departamentului Apărării Civile.

Operaţiunile de căutare au continuat pentru găsirea altor posibili supravieţuitori, menţionează Reuters.

Şef de poliţie brigadier general Farid al Sharaa a declarat pentru televiziunea de stat că torenţii provocaţi de ploile torenţiale au luat pe sus autobuzul în care se aflau 44 de copii şi profesorii lor aflaţi într-o excursie şcolară în zona termelor Al Zara, între Wadi Mujib şi Wadi Zerka, la malul Mării Moarte.

Majoritatea persoanelor decedate erau elevi. Printre victime se numără şi trei persoane irakiene, doi copii şi o femeie în vârstă de 20 de ani care îi însoţea pe elevi în autobuzul şcolar, conform sursei din cadrul apărării civile. Restul persoanelor decedate sunt de naţionalitate iordaniană, a indicat DPA citând agenţia naţională de presă Petra.

În urma tragediei, Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat vizita programată vineri în Bahrain. Regele Iordaniei şi-a exprimat ”tristeţea” amestecată cu ”furie” după cele întâmplate. ”Profunda tristeţe şi durerea sunt egalate doar de furia pe care o simt faţă de toată lumea care a neglijat adoptarea măsurilor care ar fi prevenit acest incident dureros”, a declarat monarhul într-un mesaj publicat pe Tweeter, citat de DPA.

Drapelul naţional a fost coborât în bernă în semn de doliu în timp ce opinia publică şi politicienii au început să ridice semne de întrebare în interviurile acordate media locale cu privire la capacitatea serviciilor de urgenţă de a interveni la un astfel de dezastru.

Potrivit premierului Omar Razzaz, autobuzul ar fi ajuns în zona respectivă după ce au fost încălcate dispoziţiile care interziceau continuarea excursiei în zona Mării Moarte din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Ministerul Educaţiei din Iordania a informat că se va deschide o anchetă oficială, având în vedere că şcoala nu avea permis de călătorie în această zonă de la Marea Moartă.

Citește și : Tratatul INF: Gorbaciov îndeamnă aliaţii SUA să nu devină „rampe de lansare a rachetelor americane” (NYT)

”Organizatorul excursiei poartă întreaga responsabilitate pentru cele întâmplate”, a declarat agenţiei Petra ministrul Educaţiei, Azmi Mahafzah.

Şcoala a schimbat destinaţia iniţială a excursiei – regiunea al-Zarqa din nord-estul ţării, aprobată de Ministerul Educaţiei, şi a ales zona Mării Moarte, a explicat Mahafzah.

Şcoala nu a făcut deocamdată comentarii cu privire la cele întâmplate.

Ministrul Sănătăţii, Ghazi al Zibn, a declarat că majoritatea persoanelor rănite au fost externate.

Cel puţin opt persoane sunt date dispărute, a indicat o sursă medicală citată vineri de Reuters.

Familiile victimelor au continuat căutările în timpul nopţii în zona accidentată după ce echipele de intervenţie au suspendat timp de câteva ore operaţiunile, conform declaraţiilor unui martor.

Un pod situat pe una dintre stâncile de la Marea Moartă s-a prăbuşit sub forţa ploilor torenţiale, primele precipitaţii care au căzut în zonă de la sfârşitul verii.

Elicoptere specializate în căutarea victimelor au fost trimise de Ţara vecină, Israel, la solicitarea autorităţilor din Amman, potrivit unui comunicat emis de serviciile militare din această ţară.

Un pilot de elicopter israelian care a participat la operaţiunile de căutare a declarat că au fost desfăşurate aproape zece aeronave şi drone din Israel, notează Reuters.

Perioada de doliu naţional va dura trei zile începând de vineri, precizează DPA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.