Bilanţul Platformei de Sprijin: Susținerea e axată pe aderarea la UE

Publicat:

Bilanţul Platformei de Sprijin: Susținerea e axată pe aderarea la UE

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova a fost creată de România, Germania și Franța după izbucnirea războiului în Ucraina.

Grație sprijinului oferit, Moldova a putut face față multiplelor crize și consecințelor războiului din țara vecină. Pe viitor Platforma va tranzita spre o formă de cooperare strategică pe termen mai lung, axată mai mult pe dezvoltarea economică a Republicii Moldova și pe susținerea parcursului de aderare la Uniunea Europeană, transmite IPN.


Citeşte şi: Pierderea și reafirmarea identității…

Declarații în acest sens au fost făcute la conferința de totalizare a celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru Moldova, care a avut loc la Chișinău pe 17 octombrie.

Bilanţul Platformei de Sprijin: Susținerea e axată pe aderarea la UE

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe, a declarat că până acum efortul comun al Platformei a fost structurat în șase grupuri de lucru dedicate subiectelor de economie și finanțe, anticorupție, reforma administrativă, probleme sociale, refugiați, energie și tranziție climaterică. În cadrul celei de-a patra reuniuni s-au discutat modalități de a ajusta Platforma la noul context și la noile necesități.

„Și această ajustare vine din constatarea faptului că, grație inclusiv a acestei Platforme, grație sprijinului primit de Republica Moldova, grație atașamentului și dedicației cetățenilor noștri pentru dorința noastră comună de a menține țara noastră în arealul păcii, stabilității și democrației europene, împreună cu partenerii noștri în ultimul an și jumătate am reușit să gestionăm și să evităm mai multe crize”, a notat șeful diplomației moldovenești.

Potrivit vicepremierului, participanții la reuniune au discutat despre canalizarea asistenței externe pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii în Republicii Moldova, pe proiecte de consolidare a securității energetice și accelerare a tranziției energetice.

Bilanţul Platformei de Sprijin: Susținerea e axată pe aderarea la UE

Ministra franceză a afacerilor externe, Catherine Colonna, a menționat că au fost abordate subiecte și obiective pe termen lung. Conectivitatea, subiectele energetice, reformele au fost prioritățile țărilor și organizațiilor internaționale care s-au reunit. Și toate au ambiția să ajute Moldova în aceste domenii, în realizarea reformelor prioritare. „Franța va continua să acorde sprijin Republicii Moldova. Într-un context politic și mai larg, pe această cale a Moldovei de apropiere de Europa, Franța este alături”, a declarat ministra franceză.

Secretarul general al Guvernului României, Mircea Abrudean, a spus că prezența oficialilor europeni la Chișinău arată anvergura și trăinicia solidarității față de Republica Moldova. Conferința a oferit oportunitatea de a explora noi proiecte comune pentru a reuni resurse și expertize în beneficiul partenerilor de la Chișinău. „Sprijinul României pentru Republica Moldova este și va rămâne neclintit. Vom fi alături pentru consolidarea stabilității și rezilienței în fața presiunilor hibride sponsorizate din exterior. Vom susține cu toate forțele procesul de reforme, de întărire a statului de drept și a democrației în general. Vom sprijini puternic dezvoltarea economico-socială și modernizarea Republicii Moldova sub toate aspectele. Vom fi alături pentru fiecare pas pe care Republica Moldova îl va face pe calea integrării europene până la momentul pe acre ni-l dorim cu toții – aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus Mircea Abrudean.

Bilanţul Platformei de Sprijin: Susținerea e axată pe aderarea la UE

Ambasadoarea germană la Chișinău, Margret Uebber, a declarat că Republica Moldova rămâne o prioritate pentru Guvernul federal al Germaniei. Or, în urma războiului din Ucraina, Moldova la fel a fost afectată de undele de șoc, iar ca răspuns a fost creată Platforma de Sprijin, în cadrul căreia au fost realizate mai multe lucruri. Totodată, pentru că Moldova deseori a fost ținta campaniile de dezinformare din partea Rusiei, se colaborează pentru a face față provocărilor de ordin hibrid. „Moldova a demonstrat că este rezilientă grație sprijinului de care beneficiază din partea partenerilor și prietenilor. Și aceasta demonstrează că asistența internațională și eforturile persistente pot face o diferență. Astăzi discuțiile se axează pe tranzitarea spre o formă de cooperare mai strategică pe termen mai lung, care să susțină Moldova în parcursul său de aderare europeană. Pentru că – calea Moldovei spre UE este o cale pe care o parcurgem împreună”, precizează Margret Uebber.

„Ministra germană a afacerilor externe, Annalena Baerbock, a menționat că Modlova poate să se bazeze pe Germania. Noi vom oferi în continuare sprijin. În 2024 Guvernul federal va aloca cel puțin 95 de milioane de euro. Liniile de solidaritate pe care le-am construit anul trecut rămân robuste. Și vom continua acest lucru pentru a ne construit un viitor comun european”, a mai menționat ambasadoarea.

Marți, 17 octombrie, la Chișinău s-au reunit 57 de delegații din peste 30 de state, organizații internaționale și instituții financiare. Edițiile anterioare ale evenimentului s-au desfășurat la Berlin, Paris și București.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.