Bîrlădeanu: Trebuie să ne detașăm de trecutul sovietic și să instaurăm o societate europeană

Publicat:

Bîrlădeanu: Trebuie să ne detașăm de trecutul sovietic și să instaurăm o societate europeană

Republica Moldova trebuie să se detașeze de trecutul sovietic și să construiască o societate democratică și europeană. În același timp, memoria ororilor regimului comunist trebuie păstrată, astfel încât noua generație să cunoască greșelile istoriei.

Opinia aparține doctorului în istorie, Virgiliu Bîrlădeanu, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Istoria, antidot internațional împotriva represiunilor politice”, organizate de Agenția de presă IPN. Potrivit istoricului, inițiativa introducerii unei discipline opționale în școli dedicată studiului represiunilor comuniste este binevenită.


Citeşte şi: Şor rămâne fără conturile bancare din R. Moldova – Stiripesurse.md

Istoricul Virgiliu Bîrlădeanu spune că întreaga comunitate a cercetătorilor din Republica Moldova depune eforturi pentru a păstra vie memoria victimelor regimului sovietic. Potrivit ui, aceste eforturi trebuie susținute și de stat.

Bîrlădeanu: Trebuie să ne detașăm de trecutul sovietic și să instaurăm o societate europeană

„Nu avem, din păcate, la Chișinău un Institut de Cercetare a Crimelor Totalitarismului similar celui din România, dar avem un Institut de Istorie care ar trebui să cuprindă toate direcțiile. Vrem să ne includem într-o platformă comună a Europei de Est care are o experiență deosebită față de celelalte țări, având în vedere epoca totalitarismului comunist. În Republica Moldova suntem într-un punct în care generațiile care au suferit, au fost martori și victime ale acestui regim, pleacă în lumea celor drepți. Iar transmiterea acestei memorii generațiilor următoare este foarte importantă, altfel riscăm s-o repetăm”, a spus șeful secției Istoria Contemporană a Institutului de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Virgiliu Bîrlădeanu.

Virgiliu Bîrlădeanu spune că experiența țărilor baltice în domeniul păstrării memoriei victimelor regimului totalitar ar trebui preluată și de Republica Moldova. Cunoscând greșelile istoriei și evitându-le, poate fi edificată o societate democratică și europeană, spune istoricul.

„În Estonia are loc un program educațional cu titlul „Despre crimele comunismului”, acesta se elaborează cu sprijinul statului și a ministerului de profil. Ceea ce la noi n-am observat. În Lituania, pe lângă programele școlare, am văzut și complexe întregi muzeistice. De exemplu, muzeul Grutas din Lituania, care este un parc în care s-au acumulat toate monumentele și vestigiile din perioada sovietică. În Republica Moldova poate ar fi cazul să concentrăm și noi aceste monumente în niște locuri speciale, parcuri. Ar trebui să depunem eforturi sustenabile ca să organizăm memoria posttotalitară, în măsura în care ea să nu genereze nostalgii după perioada sovietică și după Imperiul Rus. Așa cum ne-am propus în spațiul politic, trebuie să ne detașăm de acest trecut și să instaurăm o societate democratică și europeană”, a mai spus doctorul în istorie, Virgiliu Bîrlădeanu.

Bîrlădeanu: Trebuie să ne detașăm de trecutul sovietic și să instaurăm o societate europeană

Recent, la insistența Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici s-a luat decizia instituirii unei discipline opționale în școli dedicată studiului represiunilor regimului totalitar comunist. Inițiativa este salutată de comunitatea istoricilor din Republica Moldova.

„Ideea unui curs opțional în școli este foarte binevenită. Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici solicită demult introducerea unei astfel de materii în școală, chiar și opțional. Pentru că libertatea oamenilor se exprimă prin libertatea de a alege. Dacă copiii și părinții lor doresc să cunoască, trebuie să aibă această posibilitate. Această informație trebuie să vină pe diferite filiere, inclusiv, prin școală”, a explicat istoricul Virgiliu Bîrlădenau.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

„Pobeda” lui Șor ar fi adus în ţară peste 20 de milioane de lei. Toţi banii au fost confiscaţi – VIDEO

„Pobeda” lui Șor ar fi adus în ţară peste 20 de milioane de lei. Toţi banii au fost confiscaţi Mai mulți cetățeni care au revenit...

Eforturile Ucrainei de menținere pe linia de plutire

Eforturile Ucrainei de menținere pe linia de plutire S-ar putea ca vremea penetrărilor-fulger ale liniei frontului să se fi încheiat. Având în vedere că Rusia...

Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” ar fost provocat de un elev

Incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” ar fost provocat de un elev Incendiul  din această dimineață de la Liceul „Liviu Deleanu” ar fi fost provocat...

Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova

Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.