Biserica catolică germană ‘moare de o moarte dureroasă’, după seria de scandaluri de abuzuri

Publicat:

Biserica catolică germană “moare de o moarte dureroasă”, deoarece 500.000 de persoane o părăsesc într-un an. Viteza plecărilor a fost determinată de o serie de scandaluri de abuzuri asupra copiilor și de acuzațiile de mușamalizare a acestora, informează mediafax.

Biserica catolică din Germania a dezvăluit că pierde adepți ca niciodată, mai mult de jumătate de milion de persoane hotărând să renunțe la apartenența lor anul trecut.


Citește și : Cei mai importanţi generali ruşi au dispărut din peisajul public

Potrivit Conferinței Episcopale Germane cu sediul la Bonn, 522.821 de persoane au părăsit biserica în 2022, un număr care depășește cu mult previziunile făcute chiar de instituție și mai mare decât se așteptau majoritatea observatorilor. Precedentul an record de plecări a fost stabilit în 2021, când au plecat puțin sub 360.000 de persoane.

Thomas Schüller, un avocat de drept canonic, a declarat că biserica se va strădui să își revină. “Biserica catolică moare de o moarte dureroasă în văzul publicului”, a declarat el pentru presa germană.

Biserica avea 21 de milioane de membri, conform cifrelor din 2022, reprezentând 24,8% din populație.

Viteza plecărilor, determinată de o serie de scandaluri de abuzuri asupra copiilor și de acuzații de mușamalizare pe scară largă, i-a șocat pe clerici.

Potrivit dovezilor adunate de autorități, se pare că s-a accelerat și mai mult de la publicarea unui raport de expertiză privind abuzurile din arhidieceza de Munchen și Freising și discuțiile legate de presupusa complicitate în această afacere a Papei Benedict al XVI-lea, care a murit între timp.

Anul trecut au avut loc bătălii juridice cu privire la plățile compensatorii pentru victimele abuzurilor din Köln și Traunstein, în Bavaria superioară, precum și acuzații potrivit cărora cardinalul din Köln, Rainer Maria Woelki, a mințit cu privire la ce și când a știut despre cazurile de abuz. Woelki neagă acuzațiile.

Biserica protestantă, care a fost de asemenea afectată de scandaluri de abuzuri, a pierdut și ea membri într-un ritm alarmant, 380.000 de persoane întorcându-i spatele în 2022. Potrivit cifrelor de anul trecut, ea are 19,5 milioane de membri în Germania.

Plecările înseamnă o pierdere considerabilă de venituri pentru biserică, care adună miliarde de euro din taxele anuale, relatează The Guardian.

Toți germanii care își declară apartenența la confesiunile protestantă, catolică și evreiască sunt înregistrați oficial ca atare la autoritățile locale. Aceștia sunt obligați să plătească Kirchensteuer sau Kultursteuer (impozit bisericesc sau impozit cultural), care se ridică între 8% și 9% din impozitul pe venit al unei persoane și este extras din venitul lunar al acesteia de către biroul fiscal, care îl transmite confesiunii respective.

Cei care doresc să plece trebuie să renunțe în mod oficial la apartenența lor, un proces cunoscut sub numele de Kirchenaustritt sau retragere din biserică, vizitând în mod activ biroul local de înregistrare și plătind o taxă administrativă de 30 de euro.

Citește și : Prigojin şi Lukaşenko s-ar putea ‘trăda’ în orice moment unul pe altul

Taxa bisericească a fost consacrată pentru prima dată în legislația germană în 1919 și reafirmată în Reichskoncordat între Germania nazistă și Vatican în 1933. A fost reafirmată din nou în lege în 1949.

Austria, țara vecină, a introdus o taxă obligatorie pentru catolici în 1939, după anexarea Austriei la Germania nazistă în anul precedent, și a păstrat-o de atunci, în ceea ce este explicat ca fiind un efort de a menține bisericile independente de influența politică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.