Blinken a subliniat importanţa menţinerii statu-quo-ului la locurile sfinte din Ierusalim

Publicat:

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat despre recentele violenţe din Israel şi Cisiordania cu omologul său iordanian şi a subliniat importanţa menţinerii statu-quo-ului la locurile sfinte din Ierusalim, a anunţat marţi Departamentul de stat, transmite Reuters, potrivit agerpres.   

“Secretarul de stat a subliniat importanţa menţinerii statu-quo-ului istoric la Haram al-Sharif / Muntele Templului şi a transmis aprecierea sa pentru rolul special al Regatului Haşemit al Iordaniei în calitate de custode al locurilor sfinte musulmane din Ierusalim”, a scris într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei SUA, Ned Price.


Citește și : Aproximativ 2,84 milioane de refugiaţi din Ucraina au ajuns în Polonia de la începutul războiului

Antony Blinken şi ministrul de externe iordanian Ayman Safadi au abordat de asemenea în convorbirea de luni necesitatea ca israelienii şi palestinienii să facă eforturi pentru a pune capăt violenţelor şi să se abţină de la acţiuni care pot duce la escaladarea situaţiei, a mai spus Price.

Peste 170 de palestinieni au fost răniţi în ciocniri violente, începând de vineri, între poliţişti israelieni şi manifestanţi palestinieni, pe şi în jurul Esplanadei Moscheilor. Potrivit poliţiei israeliene, forţele de ordine au pătruns pe Esplanada Moscheilor pentru a-i “înlătura” pe manifestanţi şi a “restabili ordinea”.

Al treilea loc sfânt al Ierusalimului – numit şi Muntele Templului de evrei – se află în Oraşul vechi din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian ocupat din 1967 de Israel.

Iordania a atribuit Israelului responsabilitatea pentru această nouă escaladare a violenţelor, regele Abdullah al II-lea făcând apel la statul evreu, într-o convorbire cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, “să pună capăt măsurilor ilegale şi provocatoare care duc către o mai mare escaladare” a violenţelor.

Iordania, legată de Israel printr-un tratat de pace din 1994, administrează Esplanada Moscheilor, unde se află moscheea Al-Aqsa şi Domul Stâncii, dar accesul în acest loc este controlat de Israel.

Citește și : Zelenski anunţă începutul ofensivei ruse în estului Ucrainei

În weekend, mai mulţi oficiali americani au discutat la telefon cu oficiali israelieni, palestinieni şi arabi din regiune pentru a preveni o escaladare a violenţelor, a menţionat Price.

În timpul lunii Ramadanului din 2021, manifestaţiile nocturne de la Ierusalim care au degenerat în violenţe pe Esplanada Moscheilor au condus la 11 zile de conflict armat între mişcarea islamistă palestiniană Hamas – care deţine controlul în Fâşia Gaza – şi Israel.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.