Blinken: Acuzaţiile de genocid împotriva Israelului nu afectează cooperarea dintre SUA şi Africa de Sud

Publicat:

Blinken: Acuzaţiile de genocid împotriva Israelului nu afectează cooperarea dintre SUA şi Africa de Sud

Acuzaţiile de “genocid” împotriva palestinienilor, aduse Israelului de Africa de Sud la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), nu împiedică SUA, care consideră aceste acuzaţii lipsite de fundament, să continue să coopereze cu Africa de Sud, a afirmat joi, la Luanda, secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP.

CIJ urmează să-şi dea vineri verdictul asupra măsurilor urgente cerute de Africa de Sud. Cea mai înaltă jurisdicţie a ONU ar putea ordona Israelului să-şi înceteze campania militară în Gaza, declanşată în urma atacului masiv al Hamas de pe 7 octombrie, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România

Blinken, care a calificat drept “lipsite de fundament” acuzaţiile Pretoriei împotriva Israelului, aliat al SUA, a declarat că “această poziţie nu s-a schimbat”, în ultima zi a turneului său în Africa, turneu ce nu a inclus o escală în Africa de Sud.

“În mod evident, relaţia noastră cu Africa de Sud este de o importanţă vitală şi aceasta este o relaţie foarte extinsă şi foarte profundă, care acoperă numeroase domenii”, a explicat el în faţa unor jurnalişti, în capitala Angolei.

“Atunci când avem un dezacord asupra unui anumit subiect, aceasta nu afectează cu nimic munca importantă pe care o facem în mod concertat”, a dat Blinken asigurări.

Războiul a fost declanşat de atacurile Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie, atac în care au fost ucişi peste 1.140 de oameni, majoritatea civili. Alte circa 250 de persoane au fost răpite şi duse în Gaza, dintre care circa o sută au fost eliberate la sfârşitul lui noiembrie în timpul unui armistiţiu, contra unor deţinuţi palestinieni. Însă, 132 de ostatici se mai află încă în Fâşia Gaza, dintre care 28 ar fi murit.

Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Israelul a jurat că va “anihila” Hamas şi a lansat o amplă operaţiune militară în care au fost ucişi 25.700 de palestinieni, majoritatea femei, copii şi adolescenţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste Hamas.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.