X

BNM explică motivele scăderii rezervelor valutare

BNM explică motivele scăderii rezervelor valutare

Pe 30 august 2023, activele oficiale de rezervă au constituit 4.817,97 milioane dolari, în scădere cu 209,28 milioane dolari în comparație cu 31 iulie 2023, când acestea au însumat 5.027,25 milioane dolari, comunică Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Potrivit BNM, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de mai mulţi factori, dar principalul au fost plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova, transmite Mold-street.com.

Astfel în luna august 2023 pentru serviciul datoriei publice externe s-au cheltuit tocmai 240,68 milioane de dolari, din care 142,83 milioane dolari (echivalentul a 130,12 milioane euro) reprezintă plata sumei principale și a dobânzii anticipate la împrumutul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare „Securitatea furnizării gazelor naturale”.

Citeşte şi: Expert: Există riscul întreruperii livrărilor de gaze rusești – Stiripesurse.md

La aceasta au mai contribuit plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova în valoare de 10,76 milioane dolari; deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 26,54 milioane dolari şi reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 0,23 milioane dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intrări nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în valoare de 24,16 milioane dolari şi de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale – 20,62 milioane dolari.

BNM explică motivele scăderii rezervelor valutare

Potrivit BNM din gestionarea rezervelor valutare s-au încasat venituri de 16,15 milioane dolari, intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută au majorat rezervele cu 6 milioane dolari, iar intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă au constituit 1,98 milioane dolari.

Activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală, pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională, în general.

Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei prevede că BNM „menține rezervele internaționale la un nivel, care în viziunea sa este adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare a statului”.

Tags: Banca Națională a Moldovei (BNM)Rezerve valutare
Categorii: EconomieȘtirile zilei