Expert: Există riscul întreruperii livrărilor de gaze rusești

Publicat:

Rezultatele auditului de la Moldovagaz, prezentate de ministrul Energiei, ar putea să nu fie recunoscute de Rusia, atenționează experții. În opinia lor, există riscul întreruperii livrărilor de gaze rusești, iar scenariile în acest sens trebuie minuțios analizate de autorități.

Potrivit ministrului Energiei, auditul pretinselor datorii ale R. Moldova față de concernul rus Gazprom, realizat de două companii internaționale, a constatat că o mare parte din acestea nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată.


Citește și : Maia Sandu le cere moldovenilor din Olanda să se întoarcă acasă

„În contextul înrăutățirii relațiilor moldo-ruse și a războiului din Ucraina, sumele datorate de R. Moldova concernului rus intră în discuții mai mult politice decât economice”, afirmă expertul în energetică Sergiu Ungureanu.

El admite că ar putea exista și scenarii, când Rusia ar sista livrările de gaze naturale, în cazul nerecunoașterii acestor sume.

„În special trebuie să ne orientăm la faptul că acum gazul de la Gazprom se duce mai mult către raioanele de est, regiunea transnistreană unde se produce energia electrică, cea mai mare parte pe care Republica Moldova o procură la un preț destul de jos de circa 68 de dolari per mW/h. În cazul în care această sursă nu va mai fi disponibilă de energie electrică atunci va trebui să importăm energie pe schema cum a fost anul trecut unde energia ajungea și la 320 și mai mult dolari per mW/h”, a explicat Sergiu Ungureanu.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a susținut un briefing de presă în care a prezentat rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz, dar și acțiunile Guvernului pentru protejarea consumatorilor de gaz.

Astfel, Guvernul R. Moldova a propus achitarea a 8,6 milioane de dolari către Gazprom, astfel încât subiectul datoriilor istorice să fie închis.

Citeşte şi: Ruşii au provocat daune majore în zona portului Ismail

Ulterior, premierul Dorin Recean a venit cu o reacție la rezultate auditului și a declarat că R. Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente, iar cetățenii nu trebuie să achite facturile corespunzător.

La scurt timp S.A. Moldovagaz a venit cu o reacție la rezultatele auditului datoriilor istorice față de Gazprom. Potrivit reprezentanților companiei, la moment este prematur de a se pronunța referitor la constatările, concluziile și aprecierile din document.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elevii unei școli din municipiul Galați vor participa la o tabără de vară în Moldova

Elevii unei școli din municipiul Galați vor participa la o tabără de vară în Moldova Elevii școlii gimnaziale „Româno-Britanice” din municipiul Galați, România, vor participa...

David Popovici a doborât un nou record după ce a câștigat proba de 200 m liber de la Barcelona

David Popovici a doborât un nou record după ce a câștigat proba de 200 m liber de la Barcelona Înotătorul român David Popovici, fost campion...

Atac cibernetic rusesc suspectat asupra agenţiei de presă poloneze

Atac cibernetic rusesc suspectat asupra agenţiei de presă poloneze Polonia a anunţat vineri că o ştire falsă publicată de agenţia naţională de presă poloneză PAP,...

Peste 1300 de elevi de la liceul „Alexandr Pușkin” vor avea acum oportunitatea de a practica fotbal, volei și baschet

Peste 1300 de elevi de la liceul „Alexandr Pușkin” vor avea acum oportunitatea de a practica fotbal, volei și baschet Un teren de sport multifuncțional, complet...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.