BNM spune că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile ruseşti promise de guvernatoarea regiunii

Publicat:

BNM spune că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile ruseşti promise de guvernatoarea regiunii

Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM) a transmis vineri că utilizarea cardurilor ruseşti Mir prin intermediul infrastructurii de plăţi de pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă, relatează NewsMaker.

Precizările Băncii Naţionale a Republicii Moldova vin după ce guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, a anunţat, într-o vizită la 9 aprilie la Moscova, că locuitorii acestei regiuni din sudul ţării vor primi câte 2.000 de lei moldoveneşti prin intermediul cardurilor Mir ale unei bănci ruse care se află pe lista cu sancţiuni a UE, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

BNM a declarat pentru NewsMaker că “este singura instituţie pe teritoriul Republicii Moldova care licenţiază, reglementează şi supraveghează, pe bază individuală şi, după caz, pe bază consolidată, activitatea băncilor persoane juridice din Republica Moldova şi a sucursalelor băncilor din alte state”.

Reprezentanţii instituţiei au mai precizat că, potrivit Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, orice “persoană juridică care intenţionează să opereze o schemă sau aranjament de plată pe teritoriul Republicii Moldova înaintează Băncii Naţionale o cerere de autorizare, inclusiv documentaţia justificativă aferentă, privind îndeplinirea permanentă a cerinţelor aplicabile autorităţilor de guvernanţă a schemelor/aranjamentelor de plată, stabilite în prezenta lege şi în actele normative ale Băncii Naţionale”.

“Momentan, BNM nu a recepţionat o astfel de cerere din partea Promsviazbank. De asemenea, în conformitate cu Regulamentul cu privire la cardurile de plată, iniţierea de către prestatorii de servicii de plată a activităţii în cadrul unui astfel de sistem de plăţi cu carduri poate fi efectuată doar după obţinerea autorizaţiei din partea BNM, iar Banca Naţională nu a emis o astfel de autorizaţie”, au comunicat reprezentanţii instituţiei.

Potrivit acestora, “ţinând cont de aceste prevederi legale, folosirea cardurilor sistemului rus de plăţi Mir prin intermediul infrastructurii de plăţi de pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă”.

La 9 aprilie, aflată într-o vizită la Moscova, başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, a anunţat că a semnat un acord cu o bancă rusească care se află pe listele de sancţiuni ale UE cu privire la utilizarea cardurilor ruseşti Mir. Referindu-se la “beneficiile” acordului, Guţul a spus că toţi pensionarii şi angajaţii la stat din Găgăuzia vor putea primi de la 1 mai câte 2.000 de lei prin intermediul acestor carduri bancare ruseşti. Conturile vor fi deschise la distanţă, a precizat Guţul.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Într-o reacţie pentru NewsMaker, ministrul Finanţelor Petru Rotaru a declarat că acest tip de carduri nu poate fi utilizat pe teritoriul Republicii Moldova, ţinând cont că sistemul nu este valabil pe teritoriul ţări.

Radu Marian, deputat al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, de guvernământ), a calificat promisiunea Evgheniei Guţul făcută la Moscova drept “o înşelăciune” şi i-a îndemnat pe oameni să nu o creadă. Guvernul de la Chişinău a calificat, la rândul său, declaraţiile acesteia drept “promisiuni deşarte”, menite doar să genereze titluri de ştiri, potrivit media citate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O nouă plângere pentru agresiune sexuală, depusă împotriva rapperului P. Diddy

O nouă plângere pentru agresiune sexuală, depusă împotriva rapperului P. Diddy O nouă plângere pentru agresiune sexuală a fost depusă împotriva rapperului american Sean ''Diddy''...

Numărul americanilor care consumă ‘iarbă’ îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool

Numărul americanilor care consumă 'iarbă' îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool Numărul americanilor care consumă canabis zilnic l-a depăşit,...

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă Administrația Președinției Cehe a comunicat că este necesară ținerea sub observație pentru...

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical datorită unei tehnici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.