Bolea recunoaşte că NU are soluţii la problemele grave din agricultură

Publicat:

Bolea recunoaşte că NU are soluţii la problemele grave din agricultură

Revendicările agricultorilor nu pot fi îndeplinite și trebuie căutate soluții țintite a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la o emisiune de la Jurnal TV.

Citeşte şi: Pe malul celălalt al Prutului, ‘lupii se ceartă pe blana de oaie’ – Stiripesurse.md


Oficialul recunoaște că agricultorii se află în impas, iar ministerul este alături și face tot posibilul să îi ajute pe fermieri.

„În 2022 au fost depuse 15,591 de dosare la AIPA pentru subvenționare, în sumă de două miliarde 304 milioane de lei. În 2023, avem 15,866 mai mult, cu o sută de dosare și suma se ridică la două miliarde 630 milioane de lei. Practic, investițiile agricultorilor în anul curent sunt mai mari decât au fost în 2022, din acest considerent, măsura propusă, în afara faptului că ea nu există din punct de vedere juridic, noi trebuie să oprim orice relație contractuală cu agenții economici, trei, toate deciziile trebuie să fie țintite”, a afirmat Vladimir Bolea.

Bolea recunoaşte că NU are soluţii la problemele grave din agricultură

În același timp, reprezentantul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a precizat că există premise de a fi instituit acest moratoriu și că aceasta este unica soluție ce ar salva fermierii de la faliment.

„Băncile, în 2023 au venit de patru miliarde de lei, agricultorii prezintă sub 5% creditare, cei care relații bune cu toți furnizorii acest moratoriu nu privește. Soluția care noi am propus cu moratoriu nu prevede cheltuieli suplimentare din buget. Mai mult, noi am propus a doua măsură, plăți directe la hectar, nu banii de la partenerii externi. Am propus ca din Fondul Național de Dezvoltare preconizat pentru anul viitor să luăm o parte din bani pentru compensații”, a menționat Alexandr Slusari.

Bolea recunoaşte că NU are soluţii la problemele grave din agricultură

Fermierii din 20 de raioane ale țării s-au adunat în Capitală, cu tot cu tehnică, pentru a protesta.

Cerințele fermierilor rămân aceleași care au fost anunțate săptămânile trecute. Astfel, ei solicită Guvernului să introducă moratoriu pe achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024.

De asemenea ei cer ca anul viitor 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural să fie acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețurile extrem de mici de comercializare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.