Bolivienii ies în stradă pentru a-şi apără dreptul de a mesteca frunze de COCA

Publicat:

Bolivienii ies în stradă pentru a-şi apără dreptul de a mesteca frunze de COCA

Mii de bolivieni s-au adunat în mai multe oraşe pentru a mesteca frunza de coca, planta indigenă sacră care a devenit materia primă pentru cocaină, al cărei drept ancestral la cultivare îl apără, argumentând că în stare naturală nu este un narcotic, scrie AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Principala manifestaţie a avut loc în capitala La Paz, în prezenţa preşedintelui Luis Arce care, înconjurat de cultivatori de coca, a mestecat câteva frunze de coca.


“Este o prioritate naţională. Am lansat o campanie pentru a declasifica frunza de coca drept narcotic”, a declarat Luis Arce.

În această Zi Acullico (acţiunea de a mesteca coca în limba quechua), şeful statului a promis promovarea utilizărilor medicinale ale plantei în medicină şi în fabricarea lichiorurilor, prăjiturilor, gumei de mestecat, săpunurilor şi altor produse.

Se crede că sucul de la mestecatul frunzei atenuează foamea şi elimină oboseala.

Bolivienii ies în stradă pentru a-şi apără dreptul de a mesteca frunze de COCA

“În fiecare colţ al Boliviei, chiar şi în clasele de mijloc mestecăm coca în fiecare zi”, a declarat pentru AFP Mery Villalba, unul dintre liderii cultivatorilor de coca.

Din 1961, frunza de coca a fost clasificată drept substanţă interzisă deoarece constituie materia primă pentru producerea cocainei.

Citeşte şi: Prietena lui Xi Jinping din SUA. Cine este femeia de 85 de ani căreia îi trimite scrisori de aproape 40 de ani – Stiripesurse.md

În 2013, Bolivia, ţară în care majoritatea populaţiei provine din popoare indigene, a obţinut ca mestecatul frunzelor de coca în scopuri ancestrale şi medicinale să fie autorizat pe teritoriul său. Prin urmare, Acullico nu mai este sancţionat în Bolivia conform dreptului internaţional.

Bolivienii ies în stradă pentru a-şi apără dreptul de a mesteca frunze de COCA

Legea privind frunzele de coca autorizează cultivarea a 20.000 de hectare pentru consum intern. Cu toate acestea, în ultimul său raport, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor şi Criminalităţii (ONUDC) a estimat suprafaţa cultivată la aproape 30.000 de hectare, insistând că o parte din producţie alimentează traficul de droguri.

După Peru şi în special Columbia, Bolivia este considerată al treilea producător de cocaină din lume, potrivit ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Consolidarea apărării aeriene, obiectivul principal al unei noi reuniuni a grupului de contact pentru Ucraina

Consolidarea apărării aeriene, obiectivul principal al unei noi reuniuni a grupului de contact pentru Ucraina Consolidarea apărării aeriene a Ucrainei este obiectivul principal al celei...

Curg amenzile la Consiliul Audiovizualului: Trei furnizori de servicii TV și unul de radio, sancționați

Curg amenzile la Consiliul Audiovizualului: Trei furnizori de servicii TV și unul de radio, sancționați Fondatorii posturilor „Gold TV”, „MBC” și „Drive FM” au fost...

Debarcaderul din Sevastopol, unde se afla nava rusă „Ciclone”, a fost lovită de trei rachete ATACMS

Debarcaderul din Sevastopol, unde se afla nava rusă „Ciclone”, a fost lovită de trei rachete ATACMS Trei rachete ATACMS au lovit pe 19 mai un...

Selecționerul echipei naționale de fotbal a R.Moldova a anunțat lotul final pentru meciurile amicale din iunie

Selecționerul echipei naționale de fotbal a R.Moldova a anunțat lotul final pentru meciurile amicale din iunie Selecționerul echipei naționale de fotbal a Republicii Moldova, Sergiu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.