X

Boris Pistorius ştie cum s-a produs breşa de securitate în comunicarea armatei germane

Boris Pistorius ştie cum s-a produs breşa de securitate în comunicarea armatei germane

Ministrul apărării german Boris Pistorius a declarat marţi că discuţia dintre patru ofiţeri ai Forţelor Aeriene Germane a putut fi interceptată de Rusia din cauza unei “erori individuale” a unuia dintre participanţi, care s-a conectat dintr-o altă ţară fără măsurile de precauţie necesare, folosind o linie nesecurizată, dar a dat asigurări că sistemele de comunicaţii ale Berlinului “nu sunt şi nu au fost compromise”, informează Reuters şi EFE, potrivit stiripesurse.ro.

Probabil că Rusia a interceptat apelul militar întâmplător printr-o supraveghere pe scară largă şi nu printr-un spion sau sistem german compromis, a spus Pistorius, prezentând primele rezultate ale unei investigaţii privind scurgerea jenantă de informaţii în rândul armatei germane (Bundeswehr).

Citeşte şi: Janis Mazeiks vorbeşte despre referendumul de aderare la UE: „Vom respecta voința oamenilor” – Stiripesurse.md

Media ruse au publicat săptămâna trecută o înregistrare audio a unei întâlniri a unor înalţi oficiali militari germani, ţinută pe platforma de discuţii video online Webex, în legătură cu livrarea de arme pentru Ucraina şi despre o potenţială lovitură a Kievului asupra Podului Crimeei.

Boris Pistorius ştie cum s-a produs breşa de securitate în comunicarea armatei germane

“Sistemele noastre de comunicaţii nu au fost compromise”, a spus Pistorius. “Motivul pentru care apelul forţelor aeriene a putut fi totuşi înregistrat a fost din cauza unei greşeli operaţionale a unui individ”, a adăugat el.

Participantul respectiv a sunat din Singapore, unde avea loc un spectacol aerian. Un astfel de eveniment a atras oficiali militari europeni de rang înalt, făcându-l o ţintă pentru serviciile de securitate ruse, notează Reuters.

“Deci trebuie să presupunem că accesul la această conferinţă web-ex a fost un succes întâmplător în cadrul unei abordări ample şi dispersate”, potrivit lui Pistorius.

Utilizarea Webex pentru apel a fost autorizată, a spus el, adăugând că Germania va lua măsuri tehnice şi organizatorice pentru a se asigura că un astfel de incident nu se va mai repeta.

Aceasta este “o greşeală gravă care nu ar fi trebuit să se întâmple”, a subliniat ministrul, asigurând că “încrederea” aliaţilor în Germania a rămas “intactă”, adaugă agenţia France Presse. “Toată lumea ştie pericolul acestor interceptări telefonice şi ştie că nimeni nu poate oferi protecţie 100%”, a spus el.

Boris Pistorius a anunţat deschiderea unei anchete preliminare, precizând însă că “nu sunt avute în vedere consecinţe individuale” în acest stadiu.

“Nu voi face jocul (preşedintelui rus Vladimir) Putin sacrificându-mi cei mai buni ofiţeri”, a clarificat el.

Boris Pistorius ştie cum s-a produs breşa de securitate în comunicarea armatei germane

Difuzarea vineri în Rusia a unei conversaţii confidenţiale între ofiţeri ai armatei germane privind ajutor militar pentru Kiev s-a transformat într-o afacere de stat în Germania şi a creat nelinişte în rândul partenerilor ţării.

Discuţii au loc în special în legătură cu ipoteza livrării către Kiev a rachetelor Taurus cu rază lungă de acţiune, fabricate în Germania, deşi cancelarul Olaf Scholz a respins recent această posibilitate, notează AFP.

Discuţia interceptată abordează de asemenea opţiunea ca rachetele Taurus să vizeze Podul Crimeei – care leagă Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, de partea de vest a Rusiei -, în timp ce unul dintre ofiţeri subliniază că în acest scop ar fi nevoie de între 10 şi 20 de rachete. 

Tags: Boris PistoriusBundeswehrgermaniarusia
Externe