Janis Mazeiks vorbeşte despre referendumul de aderare la UE: „Vom respecta voința oamenilor”

Publicat:

Janis Mazeiks vorbeşte despre referendumul de aderare la UE: „Vom respecta voința oamenilor”

‘Nu ni s-a cerut sfatul și nu am oferit consultanță în acest sens’. Este reacția ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, la proiectul de lege ce vizează implementarea votului prin corespondență. Diplomatul european spune că Republica Moldova nu va fi prima țară care introduce votul prin corespondență, însă deocamdată nu este clar cum va fi implementat acest mecanism, notează IPN.

Citeşte şi: Israelul acuză UNRWA că are angajaţi ‘peste 450 de terorişti’ în Gaza – Stiripesurse.md


Ambasadorul Janis Mazeiks spune că Uniunea Europeană va respecta decizia cetățenilor Republicii Moldova oricare va fi opțiunea lor la referendumul privind eurointegrarea țării. Potrivit diplomatului, Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin cetățenilor Republicii Moldova, indiferent dacă vor vota pro sau contra aderării la UE.

Janis Mazeiks vorbeşte despre referendumul de aderare la UE: „Vom respecta voința oamenilor”

„Referendumul va fi o reflectare a voinței cetățeanului Republicii Moldova și noi vom respecta voința oamenilor, oricare va fi aceasta. Dacă ne uităm la sondaje, atitudinea cetățenilor față de Uniunea Europeană este destul de pozitivă. Dacă cetățenii Republicii Moldova vor decide că acesta nu este parcursul, calea lor,  noi vom interacționa cu Guvernul atât timp cât autoritățile vor să se implice. Chiar și în cele mai proaste perioade dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, noi oricum sprijineam cetățenii moldoveni, lucram cu ONG-urile, pentru că erau momente când Guvernul nu se implica. Sper și sunt convins că de data aceasta nu va fi cazul, dar noi vom respecta oricare va fi voința oamenilor”, a spus Janis Mazeiks la Radio Moldova.

În același context, diplomatul european spune că Uniunea Europeană n-a fost consultată în privința deciziei autorităților de a introduce votul prin corespondență.

Janis Mazeiks vorbeşte despre referendumul de aderare la UE: „Vom respecta voința oamenilor”

„Nu avem o părere, sincer vorbind. Înțeleg că scopul este să avem oportunități mai bune pentru cetățenii moldoveni pentru ca vocea lor să fie auzită. Nouă nu ni s-a cerut sfatul și nu am oferit consultanță în acest sens. Ceea ce pot să spun este că Moldova nu va fi unica țară în lume care ar putea oferi posibilitatea unui vot prin corespondență, dar cum această legislație va fi elaborată și implementată trebuie să vedem în următoarele luni”, a mai spus șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Recent, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au înregistrat în proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență. Potrivit deputaților PAS, proiectul vine să  ușureze procesul de vot pentru cetățenii din diasporă, în special în țările unde distanțele până la secțiile de vot sunt foarte mari.

Autorii proiectului spun că votul prin corespondență va fi implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite, pentru ca instituțiile statului să se poată asigura că mecanismul protejează votul fiecărui cetățean.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în...

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.