Borrell: Afganistanul se confruntă cu un colaps socio-economic care riscă să se transforme într-o catastrofă umanitară

Publicat:

Afganistanul se confruntă cu un colaps al sistemului său economic şi social care riscă să se transforme într-o catastrofă umanitară, a avertizat duminică înaltul reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, Josepp Borrell, transmite Reuters, potrivit agerpres

Pentru a evita cel mai negru scenariu este nevoie ca talibanii să respecte condiţiile care ar duce la deblocarea într-o măsură şi mai mare a asistenţei internaţionale, a scris Borrell pe blogul său.


Citește și : Peter Szijjarto oferă ajutorul Ungariei, după incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa

“Afganistanul se confruntă cu o criză umanitară gravă, iar colapsul socio-economic pândeşte, ceea ce ar fi periculos pentru afgani, regiune şi securitatea internaţională”, a scris şeful diplomaţiei europene.

Preţul la alimente în ţară a crescut cu peste 50% de la venirea la putere a talibanilor, la jumătatea lunii august, în timp ce îngheţarea fondurilor afgane deţinute în bănci din străinătate şi retragerea investitorilor străini au dus la creşterea inflaţiei.

Sistemul bancar afgan este în mare parte paralizat, oamenii aflându-se în imposibilitatea de a retrage bani, în timp ce sistemul sanitar al ţării – care a fost puternic dependent de ajutoare străine – este aproape de colaps, mai scrie Borrell.

“Dacă situaţia continuă, odată cu apropierea iernii, există riscul ca acesta să devină o catastrofă umanitară”, a avertizat oficialul european, care a adăugat că un astfel de scenariu ar putea declanşa o migraţie în masă către ţările vecine.

Cele 27 de ţări membre ale UE şi-au intensificat ajutoarele umanitare pentru Afganistan de la venirea la putere a talibanilor, dar au stopat asistenţa pentru dezvoltare, măsură luată şi de alte ţări, precum şi de Banca Mondială.

Citește și : Viktor Orban: Europa Centrală trebuie să aibă o mai mare influenţă în elaborarea politicilor UE

Răspunsul UE la criză va depinde de comportamentul noilor autorităţi afgane, a spus Borrell, şi orice fel de reluare a relaţiilor va presupune respectarea unor condiţii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile omului.

“Aceasta presupune în primul rând ca talibanii să ia măsuri care să permită comunităţii internaţionale să acorde asistenţă poporului afgan”, a explicat Borrell, insistând că personalul de sex feminin din agenţiile internaţionale trebuie să poată să-şi facă meseria.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.