Evenimentele Zilei de 1 octombrie în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 1 octombrie în Istorie

1 octombrie este a 274-a zi a calendarului gregorian și a 275-a zi în anii bisecți.

 


Luna Octombrie

Luna octombrie, a zecea lună a anului în calendarul Gregorian, are 31 de zile, fiind a şasea lună calendaristică din cele şapte luni care au acest număr de zile. Ziua are 13 de ore, iar noaptea 11 de ore.

Denumirea datează de mai bine de 2000 de ani. “October” derivă de la cuvântul “octo” care înseamnă opt, deoarece a reprezentat luna a opta în fostul calendar roman, care a fost înlocuit de calendarul iulian în anul 45 î.Hr. A devenit a zecea lună a anului când s-au adăugat lunile ianuarie şi februarie, împingând luna octombrie spre sfârşitul anului solar, care este în jur de 365,24 zile. Calendarul Iulian a fost înlocuit de calendarul Gregorian, deoarece nu reflecta suficient de exact durata unui an pe Pământ, potrivit www.timeanddate.com.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 1 octombrie

(BOR) ✝) Acoperământul Maicii Domnului; Sfântul Apostol Anania; Sfintii Cuviosi Iosif și Chiriac de la Bisericani.

Acoperământul Maicii Domnului (popular, pe filieră slavo-rusă: Pocrovul) este o sărbătoare a Maicii Domnului care se prăznuiește la 1 octombrie, în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, pe timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” (886 - 912), când Sfânta Fecioară s-a arătat, în toată mărirea ei cerească, Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor. În tradiția greacă, țin această sărbătoare îndeosebi călugării din Sfântul Munte Athos. Începând din 1952, sărbătorirea ei se face în Grecia pe 28 octombrie, ca o sărbătoare națională în care se aniversează respingerea atacului italian din 1940 asupra Greciei. Prin secolul al XII-lea, sărbătoarea a fost introdusă în Rusia, unde a căpătat o mare popularitate, iar de la aceștia a trecut și la români, prăznuindu-se mai mult în mănăstiri. În ultima vreme, sărbătoarea a început să fie din ce în ce mai cunoscută și mai populară și la români, numeroase biserici și mănăstiri din țară și din diaspora românească purtând acest hram - foto: doxologia.ro

Acoperământul Maicii Domnului – foto: doxologia.ro

Acoperământul Maicii Domnului (popular, pe filieră slavo-rusă: Pocrovul) este o sărbătoare a Maicii Domnului care se prăznuiește la 1 octombrie, în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, pe timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” (886 – 912), când Sfânta Fecioară s-a arătat, în toată mărirea ei cerească, Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor. În tradiția greacă, țin această sărbătoare îndeosebi călugării din Sfântul Munte Athos.

Începând din 1952, sărbătorirea ei se face în Grecia pe 28 octombrie, ca o sărbătoare națională în care se aniversează respingerea atacului italian din 1940 asupra Greciei. Prin secolul al XII-lea, sărbătoarea a fost introdusă în Rusia, unde a căpătat o mare popularitate, iar de la aceștia a trecut și la români, prăznuindu-se mai mult în mănăstiri. În ultima vreme, sărbătoarea a început să fie din ce în ce mai cunoscută și mai populară și la români, numeroase biserici și mănăstiri din țară și din diaspora românească purtând acest hram.

 

(BRU) Sf. Anania, apostol dintre cei 70 († secolul I); Sf. Roman Melodul, cuvios († 560); Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Tereza a Pruncului Isus, cuvioasă († 1897)

Sfântul Apostol Anania.  Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face pe 1 octombrie - foto: calendar-ortodox.ro

Sfântul Apostol Anania. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face pe 1 octombrie – foto: calendar-ortodox.ro

 

(BRC) Sf. Tereza a Pruncului Isus, fecioară, învățător al Bisericii

Tereza de Lisieux, în franceză Thérèse de Lisieux, cunoscută și drept Tereza cea Mică, pentru a o deosebi de Tereza de Ávila, (născută Thérèse Françoise Marie Martin, 2 ianuarie 1873, Alençon - d. 30 septembrie 1897, Lisieux), a fost o călugăriță catolică. A trăit în mănăstirea carmelitană din Lisieux. Este venerată ca sfântă în Biserica Catolică sub numele de Sf. Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe și recunoscută ca Doctor al Bisericii - foto: en.wikipedia.org

Tereza de Lisieux – foto: en.wikipedia.org

Tereza de Lisieux, în franceză Thérèse de Lisieux, cunoscută și drept Tereza cea Mică, pentru a o deosebi de Tereza de Ávila, (născută Thérèse Françoise Marie Martin, 2 ianuarie 1873, Alençon – d. 30 septembrie 1897, Lisieux), a fost o călugăriță catolică. A trăit în mănăstirea carmelitană din Lisieux. Este venerată ca sfântă în Biserica Catolică sub numele de Sf. Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe și recunoscută ca Doctor al Bisericii.

 

Ziua luptei împotriva cancerului de sân

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi de a sublinia importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Participants of the Special event on “Sustainability and Age Inclusiveness in the Urban Environment” (on the occasion of the International Day of Older Persons), UN Headquarters’, Oct. 2015. UN Photo/Kim Haughton - foto preluat de pe www.un.org

Participants of the Special event on “Sustainability and Age Inclusiveness in the Urban Environment” (on the occasion of the International Day of Older Persons), UN Headquarters’, Oct. 2015. UN Photo/Kim Haughton – foto preluat de pe www.un.org

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. Cu această ocazie, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populație ne reamintește cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii ne putem aminti de cunoscutul proverb “Cine n-are bătrâni să-și cumpere“.

Tema din 2019 a acestei zile este “Călătoria către egalitatea de vârstă” şi se concentrează pe asigurarea egalităţii de şanse, promovarea incluziunii tuturor, prin încurajarea de a participa activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală, obiective incluse în Agenda 2030 şi Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), potrivit www.un.org.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

Ziua internaţională a cafelei

La 1 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională a cafelei, o sărbătoare dedicată cafelei şi iubitorilor acestei savuroase băuturi, dar şi milioanelor de oameni implicaţi în lungul proces de producere a acesteia, de la fermieri la specialiştii în prăjirea cafelei şi de la cei care o prepară la proprietarii magazinelor de cafea, potrivit www.internationalcoffeeday.org.

Statele membre ale OIC au hotărât, în martie 2014, să organizeze prima Zi internaţională a cafelei la 1 octombrie 2015, dedicată atât producătorilor, cât şi iubitorilor de cafea. Prima zi a coincis cu cea de-a 115-a sesiune a Consiliului Internaţional al Cafelei (ICC) şi cu primul Forum global al cafelei (GCF), desfăşurat în cadrul Expo Milano (1 mai-31 oct. 2015), un eveniment la care au participat peste 150 de state, potrivit https://internationalcoffeeday.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a arhitecturii

Ziua mondială a arhitecturii este aniversată, în 2018, la data de 1 octombrie. La cea de-a XX-a reuniune a Consiliului Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (UIA) de la Barcelona, din 1997, s-a decis ca Ziua mondială a arhitecturii să se celebreze la aceeaşi dată cu ziua dedicată habitatului, în prima zi de luni din octombrie, potrivit www.uniuneaarhitectilor.ro. Confruntată cu multiplicarea şi intensificarea provocărilor globale, UIA pune în evidenţă rolul esenţial al arhitecturii şi urbanismului în configurarea unui viitor mai bun şi invită toate organizaţiile arhitecţilor să se mobilizeze în această zi pentru a promova acţiunile şi soluţiile arhitecturale menite să uşureze suferinţa umană, să reducă greutăţile planetare şi să amelioreze calitatea vieţii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Internațională a Medicului

Ziua Internațională a Muzicii

China – Ziua națională. Aniversarea fondării Republicii Populare Chineze (1949)

Cipru – Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței (1960)

Nigeria – Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței (1960)

 

România – Ziua scafandrilor militari 

Sărbătorită an de an la 1 octombrie, Ziua scafandrilor militari aminteşte de data la care, în anul 1976, Grupul 279 Scafandri, înfiinţat la 15 noiembrie 1967, s-a transformat în Grup Scafandri de Luptă, intrând în subordinea Centrului de Scafandri, potrivit site-ului oficial al Centrului, www.centruldescafandri.ro. Astfel, Marele Stat Major, prin Dispoziţia din 6 octombrie 1976 transmisă către Comandamentul Marinei Militare, anunţă înfiinţarea Centrului 39 Scafandri, dislocat în Constanţa şi subordonat Comandamentului Marinei Militare, începând cu data de 1 octombrie 1976. Centrul 39 Scafandri a luat fiinţă prin dizolvarea Grupului 279 Scafandri din garnizoana Mangalia, tehnica şi efectivele grupului intrând în compunerea Centrului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 1 octombrie

 

1 octombrie 331 î.Hr. – Alexandru cel Mare îl învinge pe imparatul Darius al III- lea al Persiei în bătălia de la Gaugamela. A fost una dintre marile batalii din istoria lumii și a dus la prăbușirea Imperiului Persan. Și-au pierdut viața peste 40.000 de perși, în timp numai câteva sute de macedoneni au căzut victime.

 

1 octombrie 208 – S-a nascut imparatul roman Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus ( d. 18 martie 235), cunoscut drept Alexandru Sever. Stock Photo #1899-42650, Emperor Alexander Severus (Imperator Caesar Marcus Aurelius Severus Alexander). Marble, 208-235 AD. Museo Pio Clementino, Musei Vaticani, Italy. A fost imparat roman intre anii 222 – 235, cand,in timpul pregătirilor unui război împotriva alamanilor la granița renană, Alexandru Sever și Iulia Mamaea au fost uciși la Mogontiacum (azi Mainz) de soldați care-l proclamă împărat pe Maximin Tracul Cu el ia sfârșit dinastia Severilor.

 

1 octombrie 965 – Ioan al XIII-lea a devenit Papa si a condus Biserica Romei intre anii între 965 și 972. Înainte de a fi papă a fost episcopul orașului Narni și bibliotecarul Bisericii Romane. Era în timpul pontificatului său un aliat fidel al lui Otto I. Pe Otto al II-lea l-a încoronat în 967 În 972 a oficiat nunta între Otto al II-lea și Principesa bizantină Theophanu , însă, prin ridicarea Capuei și Beneventului la rang de arhidieceze a creat noi tensiuni cu Biserica din Răsărit (cele două orașe se aflaseră în mod tradițional sub influența Bizanțului).

Liutprand de Cremona, cunoscut și în calitate de cronicar, a relatat de acte de mare cruzime (cum că i-ar fi scos inamicilor săi ochii,sau ca a omorât jumătatea populației Romei). Însă operele lui Liutprand sunt cunoscute ca niște lucrări puternic influențate de prejudecățile acestuia. Ioan a decedat pe data de 6 septembrie 972 la Roma. Spre sfârșitul vieții ar fi transformat palatul Lateran într-un harem personal, unde conform cronicarilor ar fi fost omorât de un soț înșelat furios.

 

1 octombrie 1207 – S-a născut Regele Henric al III- lea al Angliei; (d. 1272).

Henric al III-lea (1 octombrie 1207 – 16 noiembrie 1272) a fost fiul și succesorul lui Ioan al Angliei ca rege al Angliei pentru 56 de ani din 1216 până la moarte sa - foto: ro.wikipedia.org

Henric al III-lea – foto: ro.wikipedia.org

Henric al III-lea (1 octombrie 1207 – 16 noiembrie 1272) a fost fiul și succesorul lui Ioan al Angliei ca rege al Angliei pentru 56 de ani din 1216 până la moarte sa. Contemporanii îl cunoșteau sub numele de Henry de Winchester. A fost primul copil-rege de la domnia lui Ethelred. În timpul minoratului său, guvernarea țării a fost asigurată de Guillaume de Marechal și Hubert de Bourg. Henric a fost foarte evlavios și a păstrat o vie recunoștință papei pentru protecția acordată pe vremea minorității sale. S-a recunoscut vasalul acestuia și a favorizat încălcările Romei în dauna clerului englez. Nepopularitatea regelui s-a accentuat treptat timp de 30 de ani. Anglia a prosperat în timpul domniei lui iar marele său monument este Westminster.

 

1 octombrie 1404 – A murit Papa Bonifaciu al IX-lea ; (n. 1356).

 

1 octombrie 1499 – A murit filosoful italian Marsilio Ficino (n.19 octombrie 1433), unul dintre cei mai influenți filosofi umaniști ai Renașterii italiene. Este întemeietorul faimoasei Academii platoniciene si primul traducător al operei filosofului antic grec Platon, în limba latina..

 

1 octombrie 1553 – Incoronarea reginei Mary I a Angliei . Maria I (engleza Mary I), (n.18 februarie 1516 – d. 17 noiembrie 1558 ), cunoscută și sub numele de Maria Tudor, a fost regina Angliei si regina Irlandei din 6 iulie 1553 (de facto) sau 19 iulie 1553 ( de jure) până la moartea sa în 17 noiembrie 1558. Maria a fost al patrulea monarh al dinastiei Tudor , după regina neîncoronată Lady Jane Grey și predecesoare a reginei Elisabeta I . Este în principal cunoscută pentru scurta reinstaurare în Anglia a catolicismului. Până la sfârșitul domniei, Maria I a executat aproximativ trei sute de opozanți religioși; drept urmare a primit porecla de Bloody Mary (Maria cea sângeroasă).

 

1 octombrie 1578 – A murit Ioan de Austria, fiul nelegitim al împăratului Carol Quintul (n. 1547)

Ioan al Austriei (cunoscut și ca Don Juan de Austria, n. 24 februarie 1547, Regensburg - d. 1 octombrie 1578, Bruges), principe, general și amiral spaniol - foto: ro.wikipedia.org

Ioan al Austriei – foto: ro.wikipedia.org

Ioan al Austriei (cunoscut și ca Don Juan de Austria, n. 24 februarie 1547, Regensburg – d. 1 octombrie 1578, Bruges), principe, general și amiral spaniol.

 

1 octombrie 1684 – A murit Pierre Corneille, dramaturg francez, creatorul tragediei clasice în Franţa; (n. 1606).

Pierre Corneille (n. 6 iunie 1606, d. 1 octombrie 1684) scriitor francez, unul dintre cei trei mari dramaturgi francezi ai secolului al XVII-lea, alături de Molière și Racine - foto - ro.wikipedia.org

Pierre Corneille – foto – ro.wikipedia.org

Pierre Corneille (n. 6 iunie 1606, d. 1 octombrie 1684) scriitor francez, unul dintre cei trei mari dramaturgi francezi ai secolului al XVII-lea, alături de Molière și Racine.

 

1 octombrie 1795 – Belgia este cucerită de Franţa.

 

1 octombrie 1800 – Spania a cedat Franţei provincia Louisiana, în baza tratatului de la San Ildefonso. Peste numai 3 ani,Napoleon Bonaparte avea sa o vanda Statelor Unite .

 

1 octombrie 1813 – Fosta moscheie din Chilia este transformată în biserică cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului. Biserica este sfinţită şi redată sfintei slujbe. Trebuie menţionat faptul că localitatea Chilia a aparţinut succesiv în decursul istoriei: Munteniei, Moldovei şi apoi Porţii Otomane în calitate de raia turcească. În urma războiului ruso-turc 1806-1812 acest teritoriu intră în componenţa Imperiului Rus sub denumirea de Basarabia.

 

1 octombrie 1827 – Războiul ruso-persan – armata rusă ocupa Erevanul. Se încheie un mileniu de dominaţie musulmană în Armenia.

 

1 octombrie 1829 – Este fondat la Cape Town, Colegiul Africa de Sud, devenit mai târziu Universitatea Cape Town.

 

1 octombrie 1850 – In Elvetia, la Berna apare pentru prima dată ziarul „Der Bund”.

 

1 octombrie 1850 – Se instituie un teritoriu vamal unic al Imperiului Habsburgic, prin care sunt desfiintate barierele vamale interne, fapt care va deschide largi posibilitati patrunderii capitalului austriac in Transilvania.

 

1 octombrie 1855 – Apare la Iaşi ziarul unionist “Steaua Dunării” , sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu.

 

1 octombrie 1860 – Se înfiinţează la Iaşi , Conservatorul de muzică şi declamaţiune, primul sau director fiind Francisc Serafim Caudella, compozitor, violoncelist, pianist, organist și profesor român, de origine germană.

 

1 octombrie 1869 – Oficiul Poştal din Austria a emis primele cărţi poştale din lume concepute de Emmanuel Herrmann.

O carte postala aniversara,emisa in onoarea lui Emmanuel Herrmann, la 25 de ani de la aparitia primei carti postale - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

O carte postala aniversara,emisa in onoarea lui Emmanuel Herrmann, la 25 de ani de la aparitia primei carti postale – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

1 octombrie 1872 – S-a creat la Bucureşti, “Asociaţia generală a lucrătorilor din România”.

 

1 octombrie 1875 – Scriitorul roman Ion Creangă (n. 1 martie 1837 – d. 31 decembrie 1889), a debutat în revista “Convorbiri literare” cu “Soacra cu trei nurori”. Este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice “Amintiri din copilărie”.

Ion Creangă (n. 1 martie 1837, Humulești; d. 31 decembrie 1889, Iași), scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie - foto: ro.wikipedia.org

Ion Creangă – foto: ro.wikipedia.org

Ion Creangă (n. 1 martie 1837, Humulești; d. 31 decembrie 1889, Iași), scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.

 

1 octombrie 1875 – Încep lucrările de construire în Bucureşti a Catedralei romano-catolice, cu hramul Sf.Iosif. „Sfîntul Iosif” este catedrală metropolitană și arhiepiscopală. Ctitorul ei este Episcopul Ignatius Paoli, din Congregația Călugărilor Pasioniști, primul Arhiepiscop al Arhidiecezei de București. Banii pentru construirea Catedralei au provenit de la credincioșii din București, de la diverse personalități înstărite, dar și de la binefăcători din străinătate, cunoscuți sau prieteni ai Episcopului Paoli. Lucrările au fost conduse de către călugărul pasionist olandez Alfons Zegers, arhitect prin formație. El fusese chemat la București de la mănăstirea pasioniștilor din Dublin (Irlanda), de către Episcopul Paoli. Începând cu anul 1880, lucrările în regie proprie au fost conduse de priceputul arhitect Carol Berisch.

Piatra folosită la construcție a fost adusă din carierele de la Rusciuc (Bulgaria), iar cărămizile au fost achiziționate din București și localitățile învecinate. Lucrările de construcție au început în zona absidei altarului, cu ample amenajări pentru consolidarea terenului și ridicarea nivelului acestuia. Lipsa de fonduri și izbucnirea Războiului de Independență din 1877 a făcut ca lucrările să înainteze foarte greu, în etape, până în anul 1883. În toamna târzie a acestui an construcția a fost încheiată.

 

1 octombrie 1880 – Prima fabrica de lampi electrice este deschisa de către inventatorul Thomas Edison.

 

1 octombrie 1881 – S-a nascut americanul William Boeing,, pionier al aviaţiei mondiale. A înfiinţat în 1916 compania “Pacific Aero Products”.

William E. Boeing (* 1 octombrie 1881 în Detroit; † 28 septembrie 1956 în Puget Sound), constructor de avoane american - foto (William E. Boeing (stânga) şi Frederick B. Rentschler, 1929): ro.wikipedia.org

 William E. Boeing (stânga) şi Frederick B. Rentschler, 1929 – foto: ro.wikipedia.org

William E. Boeing (* 1 octombrie 1881 în Detroit; † 28 septembrie 1956 în Puget Sound), constructor de avoane american. A murit în Seattle, la 28 septembrie 1956. Moartea sa a fost cauzată de infarct miocardic.

 

1 octombrie 1890 – S-a nascut Constantin C. Nottara, compozitor, violonist şi critic muzical român; (d.19.01.1951).

 

1 octombrie 1890 – A fost fondat Yosemite-Nationalpark, unul din cele mai cunoscute parcuri naţionale din S.U.A.

 

1 octombrie 1892 – A murit George Sion poet, memorialist şi traducător român; (n. 1822).

 

1 octombrie 1899 – A murit Anton Bacalbaşa, ziarist, prozator şi traducător român, creatorul personajului literar Moş Teacă ;(n.21.02.1865)

Anton Bacalbașa (n. 21 februarie 1865, Brăila - d. 1 octombrie 1899), ziarist, prozator și traducător român, creatorul personajului literar Moș Teacă. Împreună cu Ion Luca Caragiale a editat prima serie (1893) a revistei umoristice "Moftul român" - foto (Anton Bacalbașa reprezentat pe un timbru românesc din 1965): ro.wikipedia.org

Anton Bacalbașa reprezentat pe un timbru românesc din 1965 – foto: ro.wikipedia.org

Anton Bacalbașa (n. 21 februarie 1865, Brăila – d. 1 octombrie 1899), ziarist, prozator și traducător român, creatorul personajului literar Moș Teacă. Împreună cu Ion Luca Caragiale a editat prima serie (1893) a revistei umoristice “Moftul român“.

 

1 octombrie 1903 – S-a nascut Wladimir Horowitz, pianist ruso-american (d. 1989)

Vladimir Horowitz (născut Vladimir Samoilowitsch Gorowitz; 1 octombrie 1903 (sau 1904) în Berdicev, Ucraina; d. 5 noiembrie 1989 în New York), pianist evreu american născut în Ucrain - foto: ro.wikipedia.org

Vladimir Horowitz – foto: ro.wikipedia.org

Vladimir Horowitz (născut Vladimir Samoilowitsch Gorowitz); 1 octombrie 1903 (sau 1904) în Berdicev, Ucraina; d. 5 noiembrie 1989 în New York) a fost un pianist evreu american născut în Ucraina. Virtuoz al pianului, Horowitz s-a remarcat prin tehnica și capacitatea sa extraordinară de interpretare a pieselor clasice. Este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX

 

1 octombrie 1905 – S-a nascut compozitorul român Gheorghe Danga; (d. 5.09.1959).

 

1 octombrie 1908 – Automobilul popular Model T, promis de producatorul de automobile Henry Ford, s-a pus în vânzare, la un pretul de 850 $. A fost poreclita Tin Lizzy (Lizzy-tinichea).

Ford T (1908) - foto: ro.wikipedia.org

Ford T (1908) – foto: ro.wikipedia.org

Masina avea suspensie tripla, era facuta dintr-un aliaj de otel usor si rezistent, motor cu patru cilindri, de 20 de cai putere, si circula cu o viteza de 40 km/h. În 1908, Ford a proiectat Modelul T, special conceput pentru a face apel la mase. Era usor, rapid, si puternic. Henry a descoperit și folosit oțelul vanadiu în cadrul Modelului T, care a fost mult mai puternic decât orice alt oțel disponibil la momentul respectiv. De asemenea, toate model T au fost vopsite în negru, pentru că culoare vopselei se usca cel mai rapid.

Deoarece Modelul T a devenit repede atât de popular încât a fost vandut mai repede decât a putut produce Ford, a început să caute modalități de a accelera procesul de fabricație. În 1913, Ford a adaugat o linie de asamblare cu motor în instalație. Centurile motorizate transportoare au fost întrebuințate lucrătoriilor, care adăugau acum fiecare o componentă a mașinii noi dintr-o mașină mai veche. Linia de asamblare motorizata reducea semnificativ timpul și, astfel, costul de fabricație pentru fiecare masina. Ford a trecut pe aceste economii pentru client. Deși Modelul T a fost vândut pentru suma de $ 850, în cele din urmă prețul a scăzut la sub $ 300.

 

1 octombrie 1917 – La Chişinău in Basarabia ţaristă, apare ziarul Ardealul (Transilvania), “gazetă săptămînală pentru românii transilvăneni aflaţi în Rusia“. La început s-a tipărit săptămînal (1 octombrie 1917 – 21 ianuarie 1918) apoi zilnic (24 ianuarie – 20 noiembrie 1918). În perioada 24 ianuarie – 20 noiembrie 1918 se editează cu titlul “România nouă” avînd ca redactor şi director pe Onisifor Ghibu şi prim-redactor pe Ion Matei.

 

1 octombrie 1918 – Colonelul englez Thomas Edward Lawrence, supranumit Lawrence al Arabiei, a ocupat Damascul. Ca agent britanic in Orientul Apropiat, acesta a primit misiunea de a organiza o rascoala antiotomana a arabilor.

 

1 octombrie 1919 – S-a nascut Nicolae Cajal, medic, membru al Academiei Române, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române şi preşedinte al Fundaţiei „M.H.Elias”. (d.07.03.2004).

Nicolae Cajal (n. 1 octombrie 1919, București - d. 7 martie 2004, București), medic microbiolog român de etnie evreiască[1], senator român, membru al Academiei Române (corespondent - 1963 și titular - 1990[2]). În perioada 1994-2004 a îndeplinit funcția de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România - foto: aradon.ro

Nicolae Cajal – foto: aradon.ro

Nicolae Cajal (n. 1 octombrie 1919, București – d. 7 martie 2004, București), medic microbiolog român de etnie evreiască[1], senator român, membru al Academiei Române (corespondent – 1963 și titular – 1990). În perioada 1994-2004 a îndeplinit funcția de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România;

 

1 octombrie 1920 – A fost înfiinţată legaţia română de la Budapesta, Ungaria, consul fiind numit Traian Stîrcea.

 

1 octombrie 1920 – A fost înființată Legația României la Viena. Consul a fost numit Nicolae B. Cantacuzino.

 

1 octombrie 1920 – S-a născut actorul american Walter Matthau (“Morocănoşii”, “Route 66″, “Floarea de cactus”, “Afurisitul de telefon”); (d. 2000).

 

1 octombrie 1920 – A fost înfiinţată Legaţia României la Viena., consul a fost numit Nicolae B. Cantacuzino.

 

1 octombrie 1924 – Biserica Ortodoxă Română a adoptat Calendarul Gregorian. În Regatul României calendarul pe stil nou a fost introdus în anul 1919 de guvernul condus de Ion I. C. Brătianu. Astfel, în Vechiul Regat data de 1 aprilie 1919 a devenit data de 14 aprilie 1919. În Transilvania calendarul gregorian fusese introdus în anul 1590, iar în Bucovina în anul 1773. În Grecia acest calendar a fost adoptat în 1924. Această măsură nu a fost adoptată și de bisericile ortodoxe răsăritene. În loc de aceasta, în mai 1923, a fost propus un calendar iulian revizuit care tăia 13 zile ale acelui an și adopta o nouă regulă pentru anii bisecți care făcea ca să nu fie nici o diferență între cele două calendare până în anul 2800. Bisericile ortodoxe din Grecia, Bulgaria, România, Polonia și altele din zona est-mediteraniană (Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Cipru) au adoptat calendarul iulian revizuit.

Aceste biserici, care folosesc noul calendar, vor sărbători Crăciunul împreună cu bisericile occidentale pe data de 25 decembrie a calendarului gregorian până în anul 2800. Bisericile ortodoxe din Rusia, Serbia, Ierusalim și câțiva episcopi din Grecia nu au acceptat calendarul iulian revizuit și vor continua să sărbătorească Nașterea lui Cristos pe data de 25 decembrie a calendarului iulian – 7 ianuarie în calendarul gregorian, până în anul 2100. Toate celelalte biserici răsăritene, care nu sunt ortodoxe, (bisericile coptă, etiopiană, nestoriană, siriacă și armenească), vor continua să folosescă propriile lor calendare. Toate bisericile răsăritene continuă să sărbătorească Paștele iulian, cu excepția Bisericii Ortodoxe Finlandeze, care a adoptat paștele gregorian.

 

1 octombrie 1924 – S-a nascut in localitatea Plains din statul american Georgia, Jimmy Carter, al 39-lea preşedinte al SUA (între anii 1977-1981), laureat al Premiului Nobel pentru pace pe anul 2002 .S-a inscris in Academia Navala si pana in 1953 a facut parte din structurile armatei.

James Earl Carter, Jr. (cunoscut ca Jimmy Carter; n. 1 octombrie 1924), politician american și un autor de cărți american, care a fost cel de-al treizeci și nouălea președinte al Statelor Unite ale Americii (1977–1981) și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002 - foto: ro.wikipedia.org

James Earl Carter, Jr. – foto: ro.wikipedia.org

James Earl Carter, Jr. (cunoscut ca Jimmy Carter; n. 1 octombrie 1924), politician american și un autor de cărți american, care a fost cel de-al treizeci și nouălea președinte al Statelor Unite ale Americii (1977–1981) și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002. A fost nominalizat candidat la presedintie de catre democrati in 1976, invingand un concurent puternic, pe Gerald Ford. Dupa investire, pe plan intern s-a evidentiat mai mult prin promisiuni decat prin initiative puse in practica, insa pe plan international a fost responsabil de semnarea tratatului istoric de la Camp David dintre Israel si Egipt, in 1979. Popularitatea s-a a scazut dramatic din cauza problemelor economice intampinate de SUA, astfel incat la urmatoarele alegeri a pierdut batalia cu Ronald Reagan.

Jimmy Carter - Premiul Nobel pentru Pace Ceremonia, Oslo City Hall, 10 decembrie, 2002.

Jimmy Carter – Premiul Nobel pentru Pace Ceremonia, Oslo City Hall, 10 decembrie, 2002.

A fost recompensat cu un premiu Nobel pentru pace in anul 2002 pentru eforturile sale de a aplana conflictele internationale si de a apara drepturile omului. A fost primul presedinte american care a scris un roman, “The Hornet’s Nest”, aparut in anul 2004.

 

1 octombrie 1928 – In Uniunea Sovietica a fost lansat primul plan cincinal.

 

1 octombrie 1929 – S-a născut Gheorghe Vitanidis, regizor român (n. Mangalia; ( d. 25.11.1994).

 

1 octombrie 1930 – S-a născut actorul francez Philippe Noiret; (d. 2006).

 

1 octombrie 1930 – S-a nascut Richard Harris, actor german, interpretul regelui Arthur în filmul „Camelot” din 1967. Harris a interpretat rolul profesorului Dumbledore în filmele „Harry Potter şi Piatra filosofală” şi în „Harry Potter şi Camera secretelor” („Această viaţă sportivă”, „Biblia”, „Robin şi Marian”, „Gladiatorul”, „Contele de Monte Cristo”). A decedat in anul 2002.

 

1 octombrie 1935 – A decedat generalul roman Grigore Crăiniceanu, specialist în fortificaţii, cu deosebite merite în timpul Războiului de independenţă (1877) şi al celui de reîntregire naţională (1916-1918). De numele său se leagă punerea bazelor “Revistei armatei” (1883) şi ale “Cercului publicaţiunilor militare” (1889); membru al Academiei Române (n.1852).

 

1 octombrie 1935 – S-a nascut Julie Andrews, actriţa britanică laureată a Premiului Oscar (1964), pentru rolul din filmul “Mary Poppins”.

Julie Andrews (n. 1 octombrie 1935), actriță britanică de film, câștigătoarea premiului Oscar pentru rolul din filmul muzical Mary Poppins - foto: abcnews.go.com

Julie Andrews – foto: abcnews.go.com

Julie Andrews (n. 1 octombrie 1935), actriță britanică de film, câștigătoarea premiului Oscar pentru rolul din filmul muzical Mary Poppins . A avut un rol memorabil si in filmul “Sunetul muzicii”. Numele ei la naștere a fost Julia Elizabeth Wells si este câștigătoarea premiilor BAFTA, Emmy, Grammy, pe langa premiul Oscar.

 

1 octombrie 1936 – Generalul Francisco Franco a fost numit in fruntea Guvernului nationalist spaniol, ajuns la putere in timpul Razboiului Civil care a macinat statul iberic.

 

1 octombrie 1946 – Principalii criminali de razboi nazisti au fost condamnati la moarte in urma procesului de Nurnberg. Tribunalul Militar International i-a gasit pe cei 12 ofiteri cu rang inalt din armata nazista vinovati de uciderea a sute de mii de persoane.

1946: Se încheie procesul de la Nuremberg. În imagine: Göring, Heß, von Ribbentrop, Keitel, Dönitz, Raeder, von Schirach și Sauckel - foto: ro.wikipedia.org

1946: Se încheie procesul de la Nuremberg. În imagine: Göring, Heß, von Ribbentrop, Keitel, Dönitz, Raeder, von Schirach și Sauckel – foto: ro.wikipedia.org

Printre cei pusi sa raspunda cu viata pentru ororile din timpul regimului hitlerist s-au aflat Joachim von Ribbentrop, ministru al Afacerilor Externe, Hermann Goring, fondator al Gestapoului si comandant al aviatiei militare, Wilhelm Frick, ministru de Interne. Alti sapte ofiteri, intre care si Rudolf Hess, adjutant al lui Hitler, au fost pusi dupa gratii pentru 10 ani, iar trei au fost achitati. Procesul de la Nurnberg s-a judecat intre 20 noiembrie 1945 si octombrie 1946, iar Tribunalul International a fost primul din istorie infiintat pentru judecarea crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii. La scurta vreme dupa pronuntarea sentintei, in 16 octombrie, 10 dintre ofiterii hitleristi gasiti vinovati au fost spanzurati. Hermann Goring s-a sinucis in inchisoare inainte de a fi executat.

 

1 octombrie 1949 – A fost proclamată Republica Populară Chineză, după victoria militară a Partidului Comunist Chinez asupra Kuomintang-ului. Lider al ţării a fost Mao Zedong, care a instaurat o dictatură sângeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind ucişi în timpul în care acesta a condus China.

 

1 octombrie 1949 – Agenţia China Nouă (Xinhua), fondată în 1931, devine Agenţie de Stat.

 

1 octombrie 1949 – S-a nascut André Rieu, violonist, dirijor și compozitor olandez.

André Léon Marie Nicolas Rieu (n. 1 octombrie 1949, Maastricht, Olanda) este un violonist, dirijor și compozitor olandez. Rieu este cunoscut pentru înființarea Orchestrei Johann Strauss în 1987.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.andrerieu.com

 

1 octombrie 1953 – S-a născut in Bucuresti, Valeriu Stoica, avocat si om politic, fost ministru.

 

1 octombrie 1956 – S-a născut scriitorul si jurnalistul Cristian Tudor Popescu; (n. Bucuresti).

 

1 octombrie 1957 – Pe bancnotele SUA au fost imprimate pentru prima data celebrele cuvinte “In God We Trust”.

 

1 octombrie 1958 – Este fondată în Statele Unite, Administratia Nationala pentru Problemele Aeronauticii si Cercetarii Spatiului Cosmic – NASA.

 

1 octombrie 1960 – Colonia Nigeria devine independenta față de Anglia.

 

1 octombrie 1966 –  Consiliul de Stat al R.S.Romania, a emis Decretul 770 (completat prin Legea 6/1973), iniţiat de Nicolae Ceauşescu, prin care se interzicea întreruperea cursului sarcinii (avortul), măsură abuzivă care a determinat numeroase decese şi înrăutăţirea sănătăţii femeilor ca urmare a unor intervenţii avortive în condiţii de clandestinitate.

Aspect de la consfătuirea ce a avut loc la C.C. al P.C.R. cu cadrele medicale asupra problemelor privind creşterea natalităţii şi îmbunătăţirea măsurilor de ocrotire a mamei şi copilului - foto preluat de pe „Fototeca online a comunismului românesc”, cota arhivistică 431/1966

Aspect de la consfătuirea ce a avut loc la C.C. al P.C.R. cu cadrele medicale asupra problemelor privind creşterea natalităţii şi îmbunătăţirea măsurilor de ocrotire a mamei şi copilului – foto preluat de pe „Fototeca online a comunismului românesc”, cota arhivistică 431/1966

Politica demografică a regimului Ceaușescu a avut la bază Decretul nr. 770 din 1 octombrie 1966, care interzicea întreruperea de sarcină și care viza creșterea accelerată a populației. Prin acest act normativ, Ceaușescu a pus bazele a ceea ce avea să constituie unul dintre cele mai represive și dure regimuri pronataliste din istorie. Faptul că nu s-a luat în considerare efectele pe termen mediu sau lung a condus la considerarea acestuia ca un mod abuziv prin care statul totalitar leza libertatea persoanei. Unul dintre efectele negative l-a constituit apariția a numeroase centre de instituționalizare a copiilor cu probleme și care, prin indiferența regimului, au devenit adevărate lagăre de exterminare, în care regimul comunist căuta să ascundă și să suprime indivizii considerați o povară socială.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

1 octombrie 1971 – A fost inaugurat parcul Walt Disney din Orlando, Florida.

 

1 octombrie 1972 – A murit Louis Seymour Bazett Leakey, arheolog şi antropolog englez de origine kenyană. A realizat lucrări ştiinţifice semnificative cu privire la originile omului pe continentul Africa şi Asia; (n.07.08.1903).

 

1 octombrie 1975 – Muhammad Ali își apără titlul mondial la box categoria grea împotrivă lui Joe Frazier, în Quezon City, prin knockout tehnic.

 

1 octombrie 1979 – Statele Unite au cedat statului Panama suveranitatea asupra canalului Panama.

 

1 octombrie 1982 – Helmuth Kohl devine cancelar al RF Germania. În urma alegerilor din 1998, postul de cancelar a fost preluat de social-democratul Gerhard Schroeder ; (n. 3.04.1930).

 

1 octombrie 1988 – Mihail Gorbaciov a fost numit in functia de presedinte al Uniunii Sovietice.

 

1 octombrie 1989 – Danemarca introduce în premieră mondială conceptul juridic de “uniune civilă” pentru persoanele de acelaşi sex, numit “parteneriat înregistrat”.

 

1 octombrie 1992 – Cantaretul american Michael Jackson a susţinut un concert în România în cadrul turneului “Dangerous”. Show-ul de pe Stadionul Naţional a fost considerat a fi unul dintre cele mai bune din cariera lui.

 

1 octombrie 1995 – Ministrii de Finante din Uniunea Europeana, reuniti la Valencia, in Spania, au stabilit in unanimitate anul 1999 ca termen-limita pentru trecerea la sistemul monedei unice europene.

 

1 octombrie 2002 – In Republica San Marino, un microstat-enclava pe teritoriul italian, s-au schimbat cei doi căpitani regenţi. San Marino este cea mai veche republică din lume, în virtutea Constituţiei republicane din 1263, revizuită în mai multe rânduri, în spiritul „Leges Statutae” din 1600.

 

1 octombrie 2003 – Statele Unite au aderat oficial la UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, for din care se retrăseseră în anul 1984, în timpul mandatului lui Ronald Reagan, în semn de protest faţă de politica organizaţiei.

 

1 octombrie 2003 – S-a inaugurat, la Cluj, cel mai mare acvariu din Transilvania la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV).

 

1 octombrie 2004 – Poşta Română a inaugurat Muzeul natinal filatelic, situat în incinta Muzeului Naţional de Istorie a României.

 

1 octombrie 2005 – Pugilista romana Mihaela Cijevschi (cat. 54 kg) a devenit prima campioană mondială din istoria boxului feminin românesc, titlu cucerit la Campionatele Mondiale de la Podolsk, Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură

Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură Medicii avertizează turiștii care vizitează Thailanda să evite „cea mai mortală mâncare din lume”, koi pla,...

Jennifer Aniston confirmă cele mai bizare zvonuri despre ea. Ce tratamente faciale face vedeta

Jennifer Aniston confirmă cele mai bizare zvonuri despre ea. Ce tratamente faciale face vedeta Jennifer Aniston a confirmat recent că face tratamente faciale cu spermă...

Impactul smartphone-urilor asupra copilului: şapte semnale de alarmă și patru soluții esențiale

Impactul smartphone-urilor asupra copilului: şapte semnale de alarmă și patru soluții esențiale În era digitală, smartphone-urile sunt esențiale și influențează toți utilizatorii, inclusiv copiii. Deși...

Stea postumă pe Hollywood Walk of Fame pentru Otis Redding

Stea postumă pe Hollywood Walk of Fame pentru Otis Redding Cântăreţul şi compozitorul american de muzică soul şi rhythm and blues Otis Redding a primit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.