Borrell: Liderii statelor UE vor cere o încetare a focului durabilă în Fâşia Gaza

Publicat:

Borrell: Liderii statelor UE vor cere o încetare a focului durabilă în Fâşia Gaza

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor cere, la summitul care începe joi la Bruxelles, o încetare durabilă a focului în Fâşia Gaza, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell înaintea reuniunii, transmite Reuters.

”Astăzi Consiliul merge mult mai departe decât în lunile precedente – va cere o încetare a focului durabilă, cu siguranţă va cere şi eliberarea ostaticilor şi va manifesta îngrijorare faţă de situaţia oamenilor din Gaza, care este inacceptabilă”, a spus Borrell la sosirea la Consiliu, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Galbur: „Reunificarea cu România – unica soluție”

El i-a solicitat Israelului să garanteze că în Fâşia Gaza ajunge un volum sporit de ajutoare umanitare.

”Oamenii mor de foame. Aşadar, sper că astăzi Consiliul va trimite un mesaj solid către Israel pentru a opri blocada, a pune capăt împiedicării accesului alimentelor către Gaza şi a avea grijă de civili. Cu siguranţă Israelul are dreptul de a se apăra, (dar) nu de a se răzbuna”, a subliniat Josep Borrell.

Pe de altă parte, premierul demisionar irlandez Leo Varadkar a anunţat că Austria şi Republica Cehă sunt reticente faţă de un apel unitar al UE privind încetarea focului în Fâşia Gaza. El şi-a exprimat speranţa că va convinge cele două ţări central-europene să accepte apelul UE ”pentru o încetare a focului umanitară imediată care să conducă la o soluţie bazată pe coexistenţa a două state”.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a susţinut că UE trebuie să recunoască violenţele sexuale comise de Hamas în timpul atacului terorist din 7 octombrie asupra Israelului. ”Încă există o discuţie pe care, în mod cinstit, nu o pot înţelege”, a spus şeful executivului de la Viena.

Prezent joi la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut Uniunii Europene să sprijine o încetare a focului în Orientul Mijlociu şi a avertizat că acţiunile soldate cu victime civile în Fâşia Gaza, dar şi în Ucraina, trebuie să fie condamnate ”fără duble standarde”.

În scrisoarea adresată participanţilor la summitul UE, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a apreciat că abordarea situaţiei din Orientul Mijlociu este imperativă.

”Atrocitatea atacurilor din 7 octombrie şi războiul care a urmat în Gaza nu pot fi calificate decât drept inumane. Prea mulţi civili au pierit. Prea multe vieţi nevinovate sunt în pericol din cauza situaţiei umanitare catastrofale din Gaza şi a foametei care face ravagii. Dreptul internaţional trebuie respectat pe deplin. Este nevoie urgentă de o încetare durabilă a focului pentru a-i proteja pe civili, pentru a permite ostaticilor să se întoarcă acasă în siguranţă şi pentru garanta că asistenţa umanitară poate fi furnizată acolo unde este nevoie. Eforturile noastre de a împiedica escaladarea conflictului la nivel regional trebuie intensificate, în special în Liban şi în zona Mării Roşii”, se arată în invitaţia adresată şefilor de stat sau de guvern ai Celor 27.

Citește și: Condițiile moderne de trai au ajuns la Cociulia

De asemenea, Charles Michel a reafirmat că UE îşi menţine angajamentul faţă de găsirea unei soluţii juste şi cuprinzătoare pentru israelieni şi palestinieni, prin care statul Israel şi un stat palestinian democratic, suveran şi viabil să coexiste în pace, securitate şi recunoaştere reciprocă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Europa trebuie să fie mai simplă, mai rapidă și mai ieftină

Europa trebuie să fie mai simplă, mai rapidă și mai ieftină Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat vineri că este necesar...

Lucrări de reparație la Teatrul Verde din Parcul „Valea Morilor”

Lucrări de reparație la Teatrul Verde din Parcul „Valea Morilor” Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer...

Nu te relaxa, Europa – dreapta radicală americană nu e încă terminată

Nu te relaxa, Europa - dreapta radicală americană nu e încă terminată Americanii ultraconservatori au viziuni despre bătrânul continent care i-ar consterna pe cei mai...

Grecia și Spania sunt presate să-i trimită Ucrainei arme antiaeriene

Grecia și Spania sunt presate să-i trimită Ucrainei arme antiaeriene Kievul a solicitat iar sisteme Patriot și S-300 la o reuniune a miniștrilor apărării și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.