Brexit-ul va avea pe termen lung asupra economiei britanice ‘un impact mai important decât pandemia’ (OBR)

Publicat:

Brexit-ul va avea pe termen lung asupra economiei britanice “un impact mai important decât pandemia” de COVID-19, a estimat joi Richard Hughes, preşedinte al organismului public de previziune bugetară OBR, într-un interviu pentru BBC, relatează AFP, potrivit agerpres

Ieşirea Regatului Unit din UE “va reduce PIB-ul pe termen lung cu circa 4%” în timp ce efectul pandemiei îl va diminua cu “încă 2%”, potrivit estimărilor OBR (Office for budget responsibility), a precizat Hughes.


Citește și : Turcia deportează mai mulţi migranţi pentru distribuirea unor postări ‘provocatoare’ pe social media

Organismul a revizuit în creştere previziunea sa de creştere economică pentru acest an – la 6,5% de la 4% anterior – şi a revizuit în scădere estimarea sa privind impactul pe termen lung al pandemiei asupra Produsului Intern Brut (PIB) – la 2%, faţă de 3%.

“Cu timpul, vor deveni din ce în ce mai greu de distins efectele pandemiei de alţi factori, precum Brexit-ul”, a avertizat OBR în raportul în care îşi prezintă previziunile economice.

În pofida unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, comerţul cu bunuri între insulă şi continent a scăzut după intrarea efectivă în vigoare a Brexit-ului.

Ieşirea britanică din UE a complicat, de asemenea, foarte puternic venirea în Regatul Unit a lucrătorilor europeni, ceea ce agravează penuriile de mână de lucru şi perturbările lanţurilor de aprovizionare ale ţării.

Relansarea activităţii economice în lume după ridicarea multiplelor măsuri sanitare din cauza pandemiei antrenează în plus vârfuri ale cererii şi blocări ale porturilor şi capacităţilor de transport maritime.

Citește și : Captură record de metamfetamină în Laos

În previziunile sale de miercuri, OBR prognozează revenirea activităţii economice la nivelul său de dinainte de pandemie încă de la începutul lui 2022, cu o creştere care încetineşte totuşi la 6% anul viitor.

Relansarea arată semne de scădere de tonus pentru Regatul Unit, care are de suferit din cauza penuriei de mână de lucru, creşterii preţurilor la energie, problemelor de aprovizionare, fără a omite însă şi numărul din nou ridicat de cazuri de COVID-19.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cursul valutar oficial al BNM la 18 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM la 18 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 18 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7656 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5963 Coroana...

Care este țara cu cea mai mare inflație din UE. România a fost detronată

Care este țara cu cea mai mare inflație din UE. România a fost detronată După ce România a fost timp de cinci luni țara cu...

Agricultorii insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării

Agricultorii insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării Agricultorii sunt nemulțumiți și insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării. În urma...

133 de mii de tone de mere moldovenești din recolta sezonului 2023-2024, exportate în peste de 30 de țări ale lumii

133 de mii de tone de mere moldovenești din recolta sezonului 2023-2024, exportate în peste de 30 de țări ale lumii Republica Moldova a exportat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.