Bruxelles: ‘Criza politică este în Spania, nu în Belgia!’

Publicat:

Premierul belgian Charles Michel (foto) a dat asigurări miercuri, în parlamentul federal de la Bruxelles, că ‘nu există criză politică’ în Belgia, în pofida declaraţiilor miniştrilor săi naţionalişti flamanzi de susţinere a liderilor separatişti catalani, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Există o criză politică în Spania şi nu în Belgia!’, a declarat premierul Michel, supus unui tir de critici din partea deputaţilor belgieni privind guvernarea sa.


‘Mandatul de arestare european este o chestiune a justiţiei, nu a guvernului, şi nici nu va fi’, a indicat Michel în legătură cu procedura judiciară lansată în Spania împotriva a cinci foşti lideri catalani aflaţi la Bruxelles.

Citeşte şi: Trump transmite un mesaj clar Phenianului: ‘NU ne subestimaţi!’

Aceasta este prima dată când Charles Michel s-a exprimat în parlament după sosirea în Belgia, la 30 octombrie, a liderului catalan destituit Carles Puigdemont şi a patru dintre miniştrii săi.

În pofida apelurilor lui Michel la ‘discreţie’ pe acest subiect foarte sensibil cu guvernul spaniol, miniştri sau lideri ai formaţiunii N-VA (naţionaliştii flamanzi, participanţi la coaliţia de guvernare) şi-au exprimat simpatia procatalană cu afirmaţii ostile la adresa guvernului spaniol în ultimele zile.

Duminică, ministrul de interne Jan Jambon (N-VA) s-a întrebat în mod public ‘asupra faptului că un stat membru al Uniunii Europene poate merge atât de departe’ încât să-i încarcereze pe ‘membrii unui guvern ales democratic’, responsabilul belgian regretând ‘tăcerea asurzitoare’ a principalilor lideri ai UE.

În intervenţia sa în parlament, Charles Michel a reamintit că, încă din data de 1 octombrie, ziua referendumului în Catalonia, el a lansat un apel la ‘dialog politic’ între Madrid şi Barcelona.

Pe plan diplomatic, ‘noi avem un interlocutor, iar acesta este Madridul’, a subliniat Charles Michel.

Cei cinci foşti oficiali catalani s-au predat duminică dimineaţa poliţiei judiciare federale din Bruxelles, unde au fost reţinuţi şi ulterior eliberaţi condiţionat de judecătorul de instrucţie.

Citeşte şi: SCANDAL uriaş în UK. Activităţile Prinţului Charles apar în ‘Paradise Papers’. Casa Regală reacţionează prompt

Ei au interdicţie de a părăsi teritoriul belgian, trebuie să aibă o adresă fixă şi vor fi obligaţi să se prezinte ‘personal’ la orice convocare din partea justiţiei şi poliţiei, a precizat Parchetul din Bruxelles.

Prima audiere în faţa Camerei de Consiliu, jurisdicţia belgiană care va decide cu privire la punerea în executare a mandatului de arestare care îi vizează pe Carles Puigdemont şi pe patru dintre foştii săi miniştrii, a fost stabilită pentru vineri, 17 noiembrie.

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, urmează să ia cuvântul tot miercuri în parlamentul de la Madrid. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen Oraşul Gelsenkirchen, din vestul Germaniei, a dezvelit o plachetă în onoarea lui Taylor Swift pe...

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei Grecia a ordonat unor companii să nu le permită angajaţilor să lucreze în aer liber la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.