Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova

Publicat:

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile de presă evocând o vizită vineri la Moscova a prim-ministrului ungar, Viktor Orban, care tocmai a preluat preşedinţia UE, notează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Preşedinţia prin rotaţie a UE nu are mandat pentru a se angaja în dialog cu Rusia în numele UE”, a scris Charles Michel joi pe X. “Poziţia Consiliului European este clară: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuţie nu poate avea loc fără Ucraina”, a adăugat el.


Vezi şi: VIDEO – Laburiştii au obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative şi sunt gata să înceapă ”schimbarea” în Regatul Unit – Stiripesurse.md

Donald Tusk a reacţionat şi el: “Viktor Orban, zvonurile despre vizita dumneavoastră la Moscova nu pot fi adevărate, nu-i aşa?”, a scris el pe aceeaşi reţea socială.

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova

Potrivit site-ului de investigaţii online VSquare, specialist în Europa Centrală, precum şi RFE/RL, bazându-se pe surse anonime, Viktor Orban este aşteptat vineri în capitala Rusiei, la trei zile după o vizită neaşteptată la Kiev.

Un oficial al UE de la Bruxelles a declarat pentru AFP că “numerele încercări” pentru a confirma rapoartele privind vizita lui Orban “au fost fără succes”.

Orban “nu a informat despre o călătorie la Moscova”, a declarat oficialul, adăugând că, dacă prim-ministrul ungar ar fi pus întrebarea, “preşedintele Michel l-ar fi sfătuit cu fermitate împotriva unei asemenea vizite”.

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova

Dacă acest lucru se va confirma, va fi prima vizită a unui lider european la Moscova după cea a cancelarului austriac Karl Nehammer, în aprilie 2022.

Întrebat de AFP în cursul dimineţii, guvernul maghiar a refuzat orice comentariu, dar, la începutul săptămânii, premierul ungar a avertizat în privinţa unor “noutăţi surprinzătoare care vin din locuri surprinzătoare”.

Rămas apropiat Kremlinului, liderul naţionalist a cerut marţi Ucrainei o “încetare a focului”, mergând împotriva poziţiilor europene şi a lui Volodimir Zelenski care i-a sugerat în schimb să se alinieze la eforturile de pace ucrainene.

Orban i-a mulţumit preşedintelui ucrainean pentru “sinceritatea” conversaţiei şi a promis că va “raporta” conţinutul acestor discuţii Consiliului Uniunii Europene “pentru ca să fie luate deciziile europene necesare”.

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova

În pofida războiului, Ungaria şi-a întărit legăturile politice şi economice cu Kremlinul. Viktor Orban s-a întâlnit, de altfel, cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

El dezaprobă sancţiunile adoptate împotriva Rusiei şi se remarcă şi prin opoziţia faţă de orice ajutor militar acordat Kievului, blocând în mod regulat eforturile europene în acest domeniu.

Acest responsabil eurosceptic, aflat la putere fără întrerupere din 2010, s-a mai opus cu înverşunare oricăror discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că această ţară nu este pregătită.

El a acceptat în cele din urmă să părăsească masa summitului celor 27 în decembrie, astfel încât ceilalţi 26 de lideri să decidă deschiderea negocierilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.