Bruxellesul critică detenţia ‘inacceptabilă’ a unui diplomat al UE în Belarus

Publicat:

Comisia Europeană a acuzat joi Belarusul de “încălcare gravă” a convenţiilor diplomatice după scurta detenţie “ilegală” a unui diplomat al UE marţi, la Minsk, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.  

“Însărcinatul cu afaceri al Delegaţiei UE la Minsk a fost reţinut de poliţia belarusă timp de peste două ore. Această detenţie ilegală este o gravă încălcare a Convenţiei de la Viena”, care prevede imunitatea diplomaţilor în cadrul exercitării atribuţiilor, “şi fragilizează securitatea” acestora din urmă în Belarus, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Peter Stano.


Citește și : Kamala Harris va participa la funerariile naţionale ale fostului premier japonez Shinzo Abe

Diplomatul european, o femeie, a fost reţinut de poliţie la ieşirea dintr-un tribunal, după verdictul unui proces cu uşile închise la finalul căruia “zece deţinuţi politici au fost condamnaţi în mod nejustificat la pedepse lungi şi severe”, a precizat el, denunţând un “act inacceptabil”.

“L-am convocat deja pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului la Bruxelles (…) şi am cerut cu fermitate explicaţii privind acest incident grav, insistând asupra faptului că acest lucru nu trebuie să se repete”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cei 27 au înăsprit sancţiunile împotriva regimului de la Minsk după lansarea ofensivei ruse în Ucraina la sfârşitul lui februarie, acuzând Belarusul că a permis Moscovei să-i utilizeze teritoriul, în special pentru forţele care se îndreptau spre Kiev.

Belarusul face deja obiectul sancţiunilor europene pentru reprimarea opoziţiei faţă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko după realegerea sa contestată în 2020, pentru deturnarea unui avion european în iunie 2021 pentru arestarea unui disident şi pentru că a organizat un aflux de migranţi din Orientul Mijlociu la frontierele UE de pe teritoriul său.

Citește și :  Starea de sănătate a reginei Elisabeta a Marii Britanii îi alertează pe medici – VIDEO

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.