Budapesta: Gruevski a cerut azil la o reprezentanţă diplomatică ungară din afara Macedoniei

Publicat:

Fostul prim-ministru macedonean Nikola Gruevski a cerut azil la o reprezentanţă diplomatică ungară din afara Macedoniei, a indicat joi guvernul de la Budapesta, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Gruevski, care a demisionat în 2016 după zece ani în care s-a aflat la guvernare, s-a refugiat la Budapesta la şase luni după ce a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru corupţie.


Citeşte şi: Americanii se tem că ar putea pierde un război în faţa Rusiei sau a Chinei

Poliţia macedoneană a emis un mandat de arestare pe numele lui Gruevski pentru că acesta nu s-a prezentat pentru a-şi executa pedeapsa, după ce justiţia i-a respins pe 9 noiembrie cererea de amânare a punerii în aplicare a sentinţei.

Joi, într-o conferinţă de presă, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat că Gruevski a depus o declaraţie de intenţie pentru a cere statutul de refugiat la o misiune diplomatică ungară din afara Macedoniei, refuzând să precizeze despre ce ţară este vorba sau cum a ajuns Gruevski la Biroul pentru Imigrări şi Azil din Budapesta, unde a depus în fapt documentele de azil şi a fost audiat.

‘Din câte ştiu, a făcut o declaraţie referitoare la ameninţări la siguranţa sa (…) ceea ce a justificat ca audierea sa să fie întreprinsă nu într-o zonă de tranzit, ci la Budapesta’, le-a declarat Gulyas reporterilor.

El a refuzat să spună dacă guvernul ungar a fost implicat în a-l ajuta pe Gruevski să ajungă de la ambasadă la Budapesta sau dacă acesta a sosit pe cale terestră sau aeriană. Şeful de cabinet a afirmat că Ungaria nu a jucat un rol în ieşirea lui Gruevski din Macedonia.

Gulyas a mai afirmat că Budapesta nu a primit încă nicio cerere oficială de la Skopje de extrădare a lui Gruevski, insistând că Ungaria va acţiona ‘în conformitate cu legile’ dacă acest lucru se va întâmpla.

El a mai precizat că între cele două state există un acord de extrădare.

Gruevski nu s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orban pe timpul şederii în Ungaria, a menţionat el.

Citeşte şi: Donald Tusk anunţă un summit pentru oficializarea acordului dintre UE şi Marea Britanie

Întrebat dacă fostul premier macedonean este protejat de autorităţile ungare, Gulyas a declarat că Ungaria aplică ‘protocolul de securitate adecvat’ şi se va asigura că Gruevski nu va părăsi ţara.

Cererea lui Gruevski îl pune pe Orban într-o situaţie dificilă. Viktor Orban l-a sprijinit pe Gruevski în alegerile din 2017 din Macedonia şi a lăudat eforturile partidului acestuia de a opri trecerea migranţilor dinspre Balcani spre Europa Occidentală.

Partidele VMRO-DPMN al lui Gruevski şi Fidesz al lui Orban sunt membre ale Partidului Popular European (PPE).

Miercuri, un purtător de cuvânt al Fidesz a declarat că Gruevski este un politician persecutat de guvernul de stânga din Macedonia. Gulyas a refuzat să comenteze această declaraţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.