Bulgaria întăreşte securitatea la uzinele sale de armament,după un incendiu la un depozit vizat în trecut de sabotaje atribuite Rusiei

Publicat:

Guvernul bulgar a întărit luni securitatea la uzinele sale de armament care produceau la foc continuu pentru Ucraina, la o zi după un incendiu izbucnit la un depozit industrial vizat în trecut de sabotaje atribuite Rusiei, informează AFP, potrivit agerpres

Focul, care a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică lângă Karnobat, în estul Bulgariei, a provocat explozii şi a distrus clădirea unde erau depozitate munţii, fără a face victime.


Citește și :  Prigojin NU a scăpat de dosarul penal pentru rebeliune armată

“Măsuri suplimentare au fost puse în aplicare la fiecare sit ce aparţine statului, dar şi în sectorul privat”, a declarat ministrul bulgar al economiei Bogdan Bogdanov, după ce a vizitat două importante uzine de armament.

“Aceasta este o industrie-cheie pentru Bulgaria”, a subliniat el. Circa 70.000 de persoane sunt angajate în această industrie şi uzinele din perioada comunistă lucrează “la capacitatea lor maximă”, a adăugat ministrul bulgar.

După declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, industria de armament a Bulgariei a înregistrat o triplare a exporturilor, această ţară din Balcani, membră a NATO, fiind specializată în producţia de muniţii pentru arme sovietice.

Până în prezent, ţări terţe intermediau exporturile şi Sofia nu livra direct arme Kievului, din cauza reticenţelor socialiştilor şi ultranaţionaliştilor bulgari, apropiaţi de Moscova.

Însă noul guvern bulgar intenţionează să revizuiască această strategie şi să se asocieze declaraţiei comune europene asupra muniţiilor.

Depozitul distrus aparţine comerciantului de arme Emilian Ghebrev, a cărui companie Emco a fost victima unor incidente similare în anii 2010, precum şi în iulie 2022.

Întrebat de televiziunea bulgară bTV, el a exclus posibilitatea ca focul să fi fost cauzat de un act de neglijenţă.

Ca un ecou al afirmaţiilor sale, prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu seria de explozii “care au loc de o manieră repetată în Bulgaria, în special în ultimii zece ani”.

“Informaţii făcuseră înainte referire la posibila implicare a unor servicii de informaţii străine”, a subliniat Denkov, cerându-le procurorilor să prezinte rezultatele anchetelor precedente.

Citește și : Montrealul se sufocă sub un nor gros fum şi are cel mai poluat din lume – VIDEO

Parchetul bulgar a anunţat în 2021 că a stabilit o legătură între patru explozii survenite între 2011 şi 2020 în depozite de muniţii şi sejurul unor cetăţeni ruşi, având drept presupus obiectiv să împiedice livrările de arme către Ucraina şi Georgia.

Emilian Ghebrev a fost el însuşi obiectul unei tentative de otrăvire, în 2015. Trei ruşi au fost inculpaţi în contumacie în acest dosar, printre care un ofiţer al spionajului militar, considerat de asemenea suspect în tentativa de ucidere a fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Regatul Unit, în 2018.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.