Bulgaria negociază cu SUA achiziționarea de avioane de luptă F-16

Publicat:

Guvernul bulgar a aprobat propunerea de deschidere a negocierilor cu SUA în vederea achiziţiei a opt avioane de luptă F-16, care să înlocuiască aparatele MiG-29 de fabricaţie sovietică şi care să crească interoperabilitatea cu forţele NATO, a anunţat ministrul apărării, Krasimir Karakacianov, după şedinţa de miercuri a executivului, relatează Reuters şi BTA, potrivit agerpres.

‘Guvernul propune parlamentului să aprobe deschiderea negocierilor cu Statele Unite în vederea achiziţiei de noi avioane de luptă’, a afirmat ministrul într-o declaraţie de presă.


Citeşte şi: Poliţia australiană este în alertă maximă după descoperirea unor colete suspecte la ambasadele străine – FOTO/VIDEO

Coaliţia de guvernare de centru-dreapta dispune de o majoritate redusă în parlament, unde votul este aşteptat săptămâna viitoare.

Contractul pentru avioanele F-16V Block 70 produse de Lockheed Martin este în valoare de circa 1,8 miliarde de leva (2,1 miliarde de dolari), fiind vorba despre cea mai importantă achiziţie militară a Bulgariei de după căderea regimului comunist.

În urma unui precedente cereri de oferte, Ministerul Apărării îşi exprimase preferinţa pentru avioane noi Gripen, produse de suedezii de la Saab, dar procedura a fost relansată după ce o comisie parlamentară a cerut revizuirea sa.

Sofia a primit oferte din partea SUA pentru avioane de luptă noi Lockheed Martin F-16 şi Boeing F-18, a Suediei pentru aparate noi Gripen şi a Italiei pentru aparate Eurofighter la mâna a doua.

Planul privind achiziţia de avioane americane a declanşat dezbateri politice aprinse în Bulgaria, susţinătorii săi salutând o alegere strategică pentru ţara balcanică, ai cărei vecini au de asemenea în dotare avioane F-16, în timp ce criticii au acuzat guvernul că a încălcat regulile de licitaţie.

Marţi, Casa Albă a declarat că SUA sunt pregătite să negocieze cu Sofia un acord care să se încadreze în cerinţele bugetare şi operaţionale. Potrivit unor oficiali, oferta actuală depăşeşte bugetul prevăzut în caietul de sarcini.

Citeşte şi: Congresmenii democraţi îl critică dur pe Trump: ‘I-a luat pe americani OSTATICI’

‘Credem că F-16 Block 70 oferă Bulgariei cea mai bună combinaţie posibilă între preţ, capabilitate şi interoperabilitate cu alte forţe aeriene ale NATO’, a menţionat administraţia preşedintelui Donald Trump într-un comunicat.

Preşedintele bulgar Rumen Radev, fost comandant în forţele aeriene şi un critic frecvent al premierului Boiko Borisov, este considerat favorabil ofertei suedeze. El a criticat procedura ca defectuosă şi ‘un triumf al lobby-ului’.

Criticii au pus sub semnul întrebării capacitatea Statelor Unite de a livra primele două avioane F-16 în termen de doi ani şi au mai observat că propunerea americană prevede ca plata să se facă o singură dată, la contractare, nu în mai multe tranşe, aşa cum arată caietul de sarcini.

Suedia şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia Bulgariei, arătând că oferta sa a fost mult sub bugetul estimat, prevedea plata eşalonată şi putea fi livrată la termen.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.