Câinii mexicani sunt dresați să miroasă persoanele cu COVID

Publicat:

Deja capabili să adulmece droguri, arme şi cadavre, câinii mexicani sunt antrenaţi acum să detecteze şi persoanele cu COVID-19, informează AFP joi, potrivit agerpres.

Antrenamentul a avut loc în oraşul mexican Xalapa, din statul Veracruz (est). În total, şapte brigăzi canine din America Latină au beneficiat de experienţa dobândită în antrenarea câinilor de poliţia din El Salvador.


Citește și: Cuba se deschide investițiilor străine ‘de până la un milion de dolari’

Mirosul incredibil al acestor câini le permite să detecteze virusul chiar înainte ca bolnavii să dezvolte simptome, potrivit studiilor pe care se bazează aceste antrenamente.

Iniţiativa poliţiei din El Salvador se bazează cu precădere pe folosirea de parfumuri artificiale similare cu mirosul transpiraţiei unei persoane infectate cu noul coronavirus.

“Nu este uşor, deoarece tulpinile de COVID-19 se schimbă foarte mult. Însă am reuşit să le sintetizăm pe cele pe care le cunoaştem şi am extras din ele mirosuri artificiale pentru a antrena câinii”, a explicat pentru AFP Wilber Alarcón, de la poliţia anti-drog din El Salvador.

Potrivit acestuia, în timpul antrenamentului, câinii au fost foarte eficienţi în identificarea elementelor asociate cu coronavirusul.

Se aşteaptă ca, în trei luni, un escadron de 15 câini să înceapă să patruleze aeroporturile, staţiile de autobuz şi punctele de trecere a frontierei. Atunci când vor identifica o persoană suspectată de infectare, se va aplica un protocol de izolare, a precizat dresorul.

Aceste “arome artificiale” sunt, de asemenea, utilizate pentru a detecta cocaina, heroina, marijuana şi explozivii.

În Mexic, unde autorităţile raportează circa 80.000 de persoane dispărute între 2006 şi 2020, unele companii pun la dispoziţie şi mirosuri artificiale mai speciale, cum ar fi cele de “cadavru în putrefacţie, cadavru proaspăt sau înecat”.

Programe similare de antrenare a câinilor pentru a detecta COVID-19 sunt implementate şi în alte ţări ale regiunii, cum ar fi Argentina, Brazilia, Chile şi Columbia.

Citește și: Peste 2.000 de brazilieni au fost răpuși de covid în ultimele 24 de ore

De asemenea, planuri de utilizare a câinilor împotriva COVID-19 au fost studiate în aproximativ 20 de ţări din întreaga lume, printre care Franţa, Statele Unite sau Republica Cehă.

Studiile au arătat că antrenarea câinilor pentru a detecta COVID-19 reprezintă un mod rapid şi eficient de a întrerupe lanţul de contagiune, dacă luăm în calcul, spre exemplu, timpul necesar pentru testele de laborator.

Citând un studiu american datând de aproximativ 10 ani, dresorii cehi explică faptul că virusurile modifică ţesuturile umane şi afectează markerii olfactivi ai oamenilor, ceea ce poate fi detectat de câini.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.