CALC a emis un raport privind alegerile locale generale din 5 și 19 noiembrie

Publicat:

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a emis astăzi, 22 noiembrie, un raport cuprinzător privind desfășurarea alegerilor locale generale din 5 și 19 noiembrie 2023.

În contextul principiilor fundamentale ale alegerilor libere și corecte, precum cele stabilite în tratate și convenții internaționale și în Codul bunelor practici al Consiliului Europei, Coaliția a subliniat diverse aspecte ale scrutinului.


Citeşte şi: Un ofițer de investigații a fost prins cu mită

Astfel, potrivit CALC, raportul recunoaște rolul esențial al noii legislații electorale, aplicată pentru prima dată în cadrul alegerilor locale, subliniind totodată contextul geopolitic tensionat în care s-au desfășurat alegerile, marcat de războiul ruso-ucrainean și de un război hibrid în Republica Moldova.

Coaliția a apreciat caracterul competitiv al alegerilor, cu multiple alternative politice, cu toate că unii concurenți au fost excluși din cauza acțiunilor subversive. Cu toate acestea, evaluarea subliniază că scrutinul a fost doar „parțial liber și parțial corect”.

Printre aspectele pozitive se numără desfășurarea alegerilor în conformitate cu noul Cod electoral și legislația conexe, iar autoritatea electorală centrală a fost activă și deschisă. Cu toate acestea, insuficiența de cadre a afectat anumite activități, inclusiv procesarea rapoartelor financiare și a contestațiilor.

De asemenea, raportul evidențiază preocupări serioase privind restricțiile asupra dreptului de a fi ales, inclusiv adoptarea unor restricții în ultimele zile ale perioadei electorale, generând incertitudini pentru concurenți și alegători. Coaliția a subliniat că aceste restricții au fost introduse cu minimă transparență și au omis etapele normale ale procesului legislativ.

Competitivitatea scrutinului a fost pusă la îndoială prin excluderea bruscă a candidaților Partidului „Șansă”, iar raportul semnalează cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative și acuzații credibile privind finanțarea ilegală a campaniei electorale.

Citeşte şi: Aleșii locali sunt obligați să depună declarații de avere

Coaliția a mai subliniat preocupări legate de comportamentul mediei și suspendarea licențelor pentru șase posturi TV. Suspendarea acestora a fost considerată o restricție disproporționată a libertății de exprimare.

În final, raportul evidențiază numeroase încălcări, cum ar fi nerespectarea sistemului de cotă dublă, discriminarea persoanelor cu dizabilități și cazuri de discurs de ură în timpul campaniei electorale. Coaliția avertizează că votul alegătorilor a fost influențat de dezinformare și falsuri intenționate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Studiu: Expert: 42 la sută din tinerii din R. Moldova aleg să își continue studiile

Studiu: Expert: 42 la sută din tinerii din R. Moldova aleg să își continue studiile În acest an, rata de admitere la studii se anunță...

Sponsorii democraţilor sunt gata să-și mute toți banii pe Kamala Harris, dacă preşedintele Joe Biden se va retrage din cursa electorală

Sponsorii democraţilor sunt gata să-și mute toți banii pe Kamala Harris, dacă preşedintele Joe Biden se va retrage din cursa electorală Donatori ai Partidului Democrat...

Noi decizii ale CSE: Mijloace financiare, alocate pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale

Noi decizii ale CSE: Mijloace financiare, alocate pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale 2,28 milioane de lei din Fondul de Intervenție al Guvernului vor fi alocate...

Evenimentele Zilei de 20 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 20 iulie în Istorie 20 iulie este a 201-a zi a calendarului gregorian și a 202-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.