Calmîc vorbeşte despre situaţia economică a ţării: ‘Noi mereu stăm şi aşteptăm minuni’

Publicat:

Calmîc vorbeşte despre situaţia economică a ţării: ‘Noi mereu stăm şi aşteptăm minuni’

După ce Dumitru Alaiba a declarat că Moldova se află în prezent într-o pregătire pentru un avânt economic major, fostul ministrul al Economiei Octavian Calmîc a venit cu un comentariu în acest sens. Potrivit acestuia, pentru ca toți indicatorii să se inverseze și să avem un rezultat pozitiv în domeniul economiei, ar trebui să se întâmple un adevărat miracol.

„Noi mereu suntem în așteptarea unor minuni, mai ales în ajunul Crăciunului. Așteptăm să vină cineva să facă o minune, dar realitatea, statisticele economice arată cu totul altceva”, a spus Octavian Calmîc, fost ministru al Economiei și ex-director al ANRE în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.


Calmîc vorbeşte despre situaţia economică a ţării: ‘Noi mereu stăm şi aşteptăm minuni’

Potrivit lui Calmîc, atât în 2023, cât și în 2022, în Republica Moldova se atestă o descreștere economică.

„Anul trecut am avut parte de o descreștere de aproape 6%, în prima jumătate a anului curent avem o descreștere economică de peste 2,3%. Da, prognozele și așteptările sunt mari, dar realitatea este cu totul alta”, spune oficialul.

Citeşte şi: R. Moldova are nevoie de un procuror Cattani

Acesta susține că există descreșteri în toate sectoarele care țin la a contribui la creșterea economică, la creșterea produsului intern brut și multe altele.

„Aici vorbim nu doar de agricultură, unde este un volum de producție agricolă mult mai mare decât anul trecut, dar mult mai mic decât acum doi ani de zile. Vorbim aici de sectoare strategice, precum sectorul construcțiilor, a comerțului, industria prelucrătoare, crearea de locuri de muncă și multe altele. La toți acești indicatori noi avem descreștere. Nu știu ce miracol trebuie să se întâmple astfel ca toți indicatorii să se inverseze și să avem un rezultat pozitiv. După mine, nu există baze nici legale, nici a reformelor care sunt în demarare, astfel încât să fie un miracol în 2024 sau chiar în 2025. O reformă structurală, cu un impact care generează o creștere economică substanțială, adică o creștere de peste două cifre, de la 10% în sus”, a mai declarat fostul ministrul.

Calmîc vorbeşte despre situaţia economică a ţării: ‘Noi mereu stăm şi aşteptăm minuni’

El menționează că orice creștere de peste 5% este, de fapt, o stagnare pentru Republica Moldova care, în prezent, există din granturi, împrumuturi și orice vine din exterior.

„Eu nu văd o agendă încărcată cu reforme, nu se văd inițiative astfel încât să avem un impuls investițional atât din partea investitorilor locali, cât și străini. Așteptările oamenilor, mă refer la oamenii de afaceri, sunt negative. Ei majoritatea sunt pe picior de plecare”, a conchis fostul director ANRE.

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba a menționat că Republica Moldova se află în prezent într-o pregătire pentru un avânt economic. De asemenea, oficialul a declarat că țara noastră se află acum acolo unde au fost Irlanda cu 40 de ani în urmă, Estonia cu 30 de ani și Georgia cu 20 de ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vladislav Ursu, primul tenismen moldovean, calificat la Jocurile Olimpice de Vară

Vladislav Ursu, primul tenismen moldovean, calificat la Jocurile Olimpice de Vară Premieră pentru sportul moldovenesc. Jucătorul de tenis de masă Vladislav Ursu s-a calificat la...

Duel la distanţă: ‘Joe-escrocul’, spune Trump despre Biden; Preşedintele afirmă că rivalul său republican este ‘dezechilibrat’

Duel la distanţă: 'Joe-escrocul', spune Trump despre Biden; Preşedintele afirmă că rivalul său republican este 'dezechilibrat' Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden...

Atacurile cu drone ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului (Pentagon)

Atacurile cu drone ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului (Pentagon) Atacurile cu drone ucrainene asupra instalațiilor rusești din acest an...

Regele saudit va fi supus unor teste medicale din cauza unei febre puternice

Regele saudit va fi supus unor teste medicale din cauza unei febre puternice Regele saudit Salman bin Abdulaziz va fi supus unor teste medicale din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.