‘Cămătarul’ de la CNA rupe tăcerea: Dosarul ‘este o comandă politică’

Publicat:

„Cămătarul” de la CNA, șeful suspendat din funcție al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas, sparge tăcerea după ce a fost trimis pe banca acuzațiilor, pe 14 capete de acuzare. În cadrul unei declarații, acesta a menționat că dosarul „este o comandă politică”.

„În legătură cu anunțul PA din 30 octombrie despre finalizarea urmăririi penale și trimiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a subsemnatului Tanas Ghenadie, preluat de către mai multe portaluri de știri, vă informez că dosarul penal în privința mea, a familiei mele, a prietenilor mei și chiar a rudelor prietenilor mei, reprezintă o comandă politică, fiind fabricat cu scopul eliminării mele din funcția deținută în cadrul CNA și obținerii dividendelor politice”.


Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Potrivit lui Tanas, execuția publică a început cu discursuri acuzatoare în Parlament, de către deputatul Cheptonar, iar „indicațiile politicului au fost executate de către noi procurori delegați în PA”, care au executat tot ce li s-a zis în speranța de a trece la o altă treaptă a carierei, adică din procuror delegat în PA în procuror cu drepturi depline în cadrul acestei Procuraturi specializate.

Acesta susține că, începând cu pornirea urmăririi penale și până la expedierea cauzei penale în instanța de judecată, el nu a beneficiat de un proces echitabil, toate cererile și plângerile sale fiind respinse în mod ilegal și vădit neîntemeiat. Mai mult, el spune că PA a ignorat să execute încheieri irevocabile ale judecătorilor de instrucție, prin care s-a dispus administrarea unor probe ale părții apărării.

„Cauza penală a fost expediată fără a fi oferi timp apărării de a studia materialele cauzei penale și fără a fi soluționate cererile depuse la această fază procesuală. La concret, pentru studierea materialelor cauzei penale, care însumează peste 24.000 de file (98 de volume), au fost acordate șase zile lucrătoare, timp insuficient pentru studierea și formularea cererilor și demersurilor de către apărare”, spune Tanas.

Astfel, potrivit lui Ghenadie Tanas, toate probele prezentate de către apărătorii săi, care demonstrează că el este nevinovat, au fost neglijate de către acuzare, fiind puse la baza învinuirii sale împrumuturi, bunuri mobile și imobile care nu-i aparțin de fapt.

„Un rol crucial în fabricarea cauzei penale a avut-o Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care a acționat tendențios, la indicația directorului CNA, lulian Rusu. Despre influența şefului CNA asupra ARBI ne vorbesc circumstanțele factologice, or în condițiile în care procesele-verbale de consemnare a rezultatelor investigațiilor financiare paralele au fost încheiate la data de 28.08.2023, cum se explică faptul că, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 21.07.2022, Rusu lulian declara despre diferența „exorbitantă” a activelor mele patrimoniale?”, spune Ghenadie Tanas.

El mai vine cu un argument care, după spusele sale, demonstrează „cinismul procurorilor în acest dosar penal”. Este vorba despre decesul mamei sale din 20 octombrie, care la fel este învinuită în acest dosar, „survenit întâmplător sau nu, în ziua în care a fost întocmit rechizitoriul în cauza penală, deces pe care trebuie să și-l asume comanditarii și executorii fabricării cauzei penale, mă fac să cred că „oamenii buni” nu au nimic sfânt”.

„Oare ce vină purta mama mea, cadru didactic de profesie, de a fost recunoscută complice la îmbogățire ilicită și practicarea ilegală a activității de întreprinzător? Și da, nu cred că din rațiuni morale anunțul Procuraturii Anticorupție despre trimiterea cauzei penale în judecată a venit peste șapte zile de la înregistrarea dosarului în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani”, mai scrie Tanas.

Potrivit lui, publicarea anunțului pe 30 octombrie curent are, mai degrabă, „conotații profund electorale, căci prinde priză un comunicat de genul cauzei penale ce îl vizează, cu cifre pe care el nici nu le-a visat, mai ales în ajun de alegeri locale”.

  „Cămătarul” de la CNA, șeful suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas, ar deține zeci sau chiar sute de bunuri imobile, pe care le-ar fi dobândit ilegal, în perioada în care a activat în cadrul instituției, iar diferența dintre veniturile și cheltuielile acestuia este una exorbitantă. Informațiile au fost făcute publice de către directorul CNA, Iulian Rusu, în cadrul unei ședințe a Parlamentului.

La data de 8 decembrie 2021 au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală, în cadrul cauzei ce îl viza pe șeful Direcției Generale Urmărire Penală a CNA, Ghenadie Tanas, învinuit pe faptul îmbogățirii ilicite, infracțiune prevăzută de art. 330/2 din Codul penal.

În dimineața aceleiași zile au avut loc percheziții la Centrul Național Anticorupție, mai exact în biroul lui Tanas, în urma cărora acesta a fost plasat în arest pentru 72 de ore.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Două zile mai târziu, Ghenadie Tanas a fost pus după gratii pentru 20 de zile.

Procuratura Anticorupție a anunțat, la data de 3 februarie 2022, că magistrații Curții de Apel Chișinău au admis recursul procurorului anticorupție și au dispus aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pentru un termen de 30 de zile, în privința unui complice al șefului suspendat din funcție al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas.

La 23 februarie, PA anunța că măsura preventivă pe numele șefului suspendat din funcție al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas, și al complicelui nu a fost prelungită. Magistrații Judecătoriei Ciocana au respins demersul procurorilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Comandantul suprem al NATO: Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia și după încheierea războiului din Ucraina

Comandantul suprem al NATO: Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia și după încheierea războiului din Ucraina Europa şi SUA vor avea probleme cu...

Incendiu de vegeteție uscată pe strada Uzinelor; A fost nevoia de intervenția a 7 echipaje de pompieri

Incendiu de vegeteție uscată pe strada Uzinelor; A fost nevoia de intervenția a 7 echipaje de pompieri Pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU)...

Dezmințire în legătură cu informațiile virale referitoare la un caz înregistrat la frontiera moldo-ucraineană

Dezmințire în legătură cu informațiile virale referitoare la un caz înregistrat la frontiera moldo-ucraineană În legătură cu informațiile virale referitoare la un caz înregistrat la...

Comandant rus, ‘ciuruit’ de către propriii săi militari. Unsprezece gloanțe au tras în el

Comandant rus, 'ciuruit' de către propriii săi militari. Unsprezece gloanțe au tras în el Comandantul unei unități ruse care luptă în Ucraina a fost „ciuruit”...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.