Canada îşi suspendă ajutorul militar în Irak din cauza tensiunilor dintre kurzi şi irakieni

Publicat:

Forţele speciale canadiene şi-au suspendat temporar ajutorul militar în Irak din cauza tensiunilor dintre armata irakiană şi luptătorii kurzi, a anunţat vineri Ministerul Apărării canadian, relatează AFP.

“Imediat ce va exista o mai mare claritate în relaţiile dintre forţele de securitate irakiene”, precum şi în ceea ce priveşte “priorităţile şi sarcinile care trebuie îndeplinite” în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI), armata canadiană îşi va relua asistenţa, a declarat Dan Le Bouthillier, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.


Guvernul irakian şi-a suspendat vineri operaţiunile împotriva forţelor kurde în încercarea de a ajunge la o soluţie negociată în criza declanşată de organizarea în regiunea autonomă kurdă a unui referendum controversat privind independenţa.

Canada, ţară membră a coaliţiei internaţionale împotriva grupării Statul Islamic, consideră că este necesar ca eforturile să se concentreze asupra consolidării “progreselor recente” în lupta împotriva organizaţiei jihadiste.

“Forţele de securitate irakiene, împreună cu toţi membrii coaliţiei, au făcut progrese substanţiale în ultimele luni şi controlează în prezent cea mai mare parte a teritoriului lor”, a spus Le Bouthillier.

În pofida acestor progrese, “lupta împotriva SI şi a extremismului violent este departe de a se încheia” deoarece luptătorii SI “controlează încă anumite poziţii în Irak”, a adăugat el.

În aşteptarea ca Bagdadul şi kurzii irakieni să găsească o soluţie, forţele speciale canadiene îşi încetează misiunea de pregătire şi de asistenţă pentru forţele armate irakiene din nordul ţării.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării canadian a declarat că suspendarea temporară nu pune în cauză misiunea sa în cadrul coaliţiei internaţionale, în special misiunea sa de supraveghere aeriană cu cele două avioane Aurora, contribuţia sa în materie de informaţii şi logistică medicală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.