Canada, Ucraina, Suedia şi Regatul Unit denunţă ‘simulacre’ de procese în cazul prăbuşirii unui avion ucrainean în 2020 în Iran

Publicat:

Canada, Ucraina, Suedia şi Regatul Unit, reunite într-o coaliţie pentru victimele prăbuşirii unui avion ucrainean doborât în 2020 în Iran, au denunţat marţi “simulacre” de procese ce au dus la condamnarea a zece militari iranieni, informează AFP, potrivit agerpres.  

“Simulacrele de procese care au avut loc la Teheran nu trebuie să abată atenţia lumii de la eşecul Iranului în a-şi respecta obligaţiile internaţionale şi a asuma responsabilitatea acţiunilor sale”, au criticat cele patru ţări într-o declaraţie comună.


Citește și : Putin a vizitat cartierul general militar din regiunea ucraineană Herson

Duminică, zece militari iranieni au fost condamnaţi la pedepse situate între 1 an şi 10 ani de închisoare, pentru rolul lor în prăbuşirea unui Boeing ucrainean, doborât lângă Teheran în ianuarie 2020.

Prăbuşirea avionului, provocată de două rachete lansate de forţele armate iraniene aflate la acea dată în stare de alertă de teama unui atac american, a curmat viaţa a 176 de persoane, majoritatea iranieni şi canadieni, cei mai mulţi cu dublă cetăţenie, precum şi a 11 ucraineni.

“Nici procesele, nici verdictele anunţate săptămâna aceasta nu aduc adevăr şi dreptate pentru familiile victimelor”, îşi exprimă regretul coaliţia celor patru ţări, care consideră că justiţia iraniană “nu a dat dovadă de imparţialitatea necesară şi de transparenţă” în acest dosar.

“Asociaţia familiilor victimelor nu recunoaşte tribunalele regimului islamic drept tribunale legitime”, a mai reacţionat luni, pe Twitter, această asociaţie a apropiaţilor victimelor, după anunţarea condamnărilor.

În decembrie anul trecut, coaliţia pentru victimele prăbuşirii ceruse ca Teheranul să se supună unui arbitraj constrângător, pentru “a face Iranul responsabil” de această prăbuşire.

Citește și :  Rishi Sunak, anchetat pentru un posibil conflict de interese

 

Canada, Ucraina, Suedia şi Regatul Unit s-au bazat pentru a cere acest arbitraj pe Convenţia de la Montreal din 1971, care reglementează infracţiunile împotriva aviaţiei civile.

La începutul lui 2022, Iranul a declarat că a început să despăgubească unele dintre familiile victimelor, plătind fiecăreia “o sumă de 150.000 de dolari”, şi a promis că va despăgubi şi altele.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.