Candidatul ‘anti-Trump’ se retrage din primarele republicane

Publicat:

Candidatul ‘anti-Trump‘ se retrage din primarele republicane

Guvernatorul din New Jersey a anunțat suspendarea campaniei sale pentru conducerea partidului conservator american,  scrie ABC, potrivit stiripesurse.ro.

Chris Christie, fost guvernator de New Jersey și candidat la președinție, a aruncat prosopul, miercuri seara, în încercarea sa de a câștiga nominalizarea Partidului Republican. Christie, singurul critic înverșunat al lui Donald Trump în primarele republicane, a anunțat suspendarea unei campanii care nu a demarat niciodată, în contextul unui electorat conservator dominat de baza loială de adepți a fostului președinte.


“Nu este ușor să lupți cu cea mai puternică voce din cameră”, a spus Christie, referindu-se la Trump, în discursul său de abandon din New Hampshire, statul în care a depus multe eforturi, fără mare succes.

Fostul președinte al Statelor Unite a transformat acest episod într-un alt element al mesajului de victimizare cu care încearcă să se întoarcă la Casa Albă.

Candidatul ‘anti-Trump‘ se retrage din primarele republicane

“Întotdeauna am spus că dacă aș ajunge într-un punct al campaniei în care nu văd posibilitatea de a-mi atinge obiectivul, aș renunța”, a asigurat el. “În această seară, este clar că nu am nicio cale către victorie și de aceea îmi suspend campania pentru a fi președinte al Statelor Unite”.

Retragerea lui Christie are loc cu câteva zile înainte de prima bătălie a primarelor, caucus-urile din Iowa, care se vor desfășura lunea viitoare, pe 15, în care fostul guvernator de New Jersey nu avea nicio șansă și abia făcuse campanie.

Christie a fost singurul candidat care a căutat o luptă frontală cu Trump, căruia i-a fost aliat și colaborator. A candidat și la primarile republicane din 2016 și după ce și-a suspendat, ca și acum, candidatura pentru primarile de schimbare, și-a dat sprijinul miliardarului din New York. După victoria istorică a lui Trump, Christie s-a alăturat pentru scurt timp echipei sale de tranziție de la Casa Albă.

Candidatul ‘anti-Trump‘ se retrage din primarele republicane

Christie a fost unul dintre puținii republicani care i-au întors în mod clar spatele lui Trump după campania sa împotriva rezultatelor alegerilor din 2020, unde a fost învins de Joe Biden și care a culminat cu asaltul asupra Capitoliului. În timpul campaniei și al dezbaterilor dintre candidați, el nu a încetat să-și critice rivalii pentru că au evitat confruntarea cu Trump. Problema pentru Christie este că fostul președinte a lipsit de la toate dezbaterile de până acum și asta l-a împiedicat să ducă o luptă în toată regula împotriva favoritului și cu multă atenție din partea opiniei publice, fapt care i-ar fi putut mări șansele.

Plecarea lui nu schimbă favoritismul lui Trump la primare, bine poziţionat în sondaje, dar schimbă cursa pentru a fi alternativa la fostul președinte. Renunţarea lui Christie întărește șansele ca dna Nikki Haley, fost guvernator al Carolinei de Sud și fost ambasador al SUA la ONU, să obțină o victorie la primare în New Hampshire, pe  23 ianuarie.

Citeşte şi: Preţul petrolului sare în aer – Stiripesurse.md

În ultimele săptămâni, cel mai critic sector al lui Trump din Partidul Republican a intensificat presiunea asupra lui Christie pentru a se retrage și a-i permite lui Haley, care s-a ridicat ca opțiune convențională și în afara populismului “trumpist” printre marii donatori republicani, să aibă mai multe șanse în New Hampshire.

Un sondaj CNN de săptămâna aceasta l-a plasat pe Trump cu 39% din sprijin în acest stat, urmat de Haley cu 32% și Christie cu 12%.

Candidatul ‘anti-Trump‘ se retrage din primarele republicane

Scopul lui Haley este să-și relanseze candidatura din New Hampshire, să-l depășească pe Ron DeSantis – fost guvernator al Floridei, până de curând cea mai consistentă variantă de a fi alternativa lui Trump – și să rămână singura variantă reală de a contesta nominalizarea fostului președinte.

Dar plecarea lui Christie a venit cu un eșec, atât pentru candidatul căzut, cât și pentru Haley. Cu puțin timp înainte de a susține discursul de suspendare a campaniei sale, un microfon deschis i-a captat vocea spunând “o vor distruge, tu și eu știm asta”, cu referire la Haley și posibilitățile ei.

Trump s-a grăbit să profite de dezvăluire și a numit cuvintele lui Christie despre Haley “o declarație foarte adevărată”. Și i-a sărbătorit abandonul cu sarcasm: “S-ar putea chiar să-l plac din nou!”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.