Canicula ne tâmpește, cel puțin asta susțin cercetătorii. Greșeli fatale din perioadele fierbinți

Publicat:

Canicula ne tâmpește, cel puțin asta susțin cercetătorii. Greșeli fatale din perioadele fierbinți

Cum afectează căldura creierul? Temperaturile ridicate ne pot face să ne simțim groaznic, inconfortabil. Cercetările arată că acestea ne fac, de asemenea, agresivi, impulsivi și mai puțin inteligenți.

Căldura excesivă poate avea un efect alarmant asupra corpului nostru. Dar, de asemenea, are un impact negativ și asupra creierului, afectând capacitatea oamenilor de a procesa informațiile pe care le primesc, le dețin, dar și modul în care reacționează


Experimentul care a demonstrat cum afectează căldura mintea umană

În 2016, după un val de căldură în Boston, care a durat aproximativ o săptămână, perioadă în care temperaturile din termometre nu au scăzut sub 33 de grade, un cercetător de la Harvard, Jose Guillermo Cedeño Laurent, a decis să profite de acest moment pentru a experimenta cum afectează căldura, în special pe timp de noapte, performanțele cognitive ale studenților, capacitatea acestora de a efectua diverse activități mentale legate de procesarea informațiilor, testându-le inclusiv abilități precum: memoria, atenția, raționamentul, rezolvarea problemelor, gândirea critică și luarea deciziilor. Practic pentru a vedea cât de bine se descurcă tinerii să îndeplinească sarcini care implică funcții mentale sub influența căldurii.

Astfel, a pus 44 de studenți să efectueze teste de matematică și autocontrol timp de cinci zile înainte de creșterea temperaturii, în fiecare zi în timpul valului de căldură și două zile după.

„Mulți credem că suntem imuni la căldură”

„Mulți dintre noi credem că suntem imuni la căldură. Așa că am vrut să testez dacă acest lucru este cu adevărat adevărat”, a explicat dr. Cedeño, devenit ulterior profesor la Universitatea Rutgers, pentru „New York Times”.

Experimentul a demonstrat însă că până și studenții tineri și sănătoși sunt afectați de temperaturi excesive. În cele mai fierbinți dintre zile, studenții din dormitoarele fără aer condiționat, unde temperaturile nocturne erau în medie de peste 26 de grade Celsius, au avut performanțe semnificativ mai slabe la testele de dimineață, comparativ cu studenții cu aer condiționat, ale căror camere rămâneau la o temperatură plăcută de 21 de grade.

Risc crescut de atac de cord, insolații și decese. Cine este vulnerabil

Acum, un nou val de căldură afectează din nou planeta. În Grecia, mai mulți turiști au murit și au dispărut în această vară, și în continuare, există atenționări.

Chiar și în România, ne confruntăm de zile întregi cu avertizări de coduri portocalii, galbene ori roșii de disconfort termic.

Revenind însă la impactul căldurii asupra organismului, este demonstrat științific faptul că temperaturile excesive pot avea un efect alarmant asupra corpului nostru, crescând riscul de atac de cord, insolații și implicit deces, în special în rândul adulților în vârstă și al persoanelor cu boli cronice.

Turiștii care și-au pierdut viața în Grecia aveau toți peste 50 de ani. Copiii foarte mici și femeile însărcinate se confruntă, de asemenea, cu un risc crescut, la fel ca și cei cu afecțiuni mintale. Dar căldura poate fi periculoasă pentru oricine.

Ea afectează și creierul, deteriorând capacitatea mentală și făcându-ne iritabili, impulsivi și agresivi.

Cum influențează canicula capacitatea mentală

Numeroase studii de laborator au obținut rezultate similare cercetărilor dr. Cedeño, scorurile la testele de capacitate scăzând pe măsură ce oamenii de știință creșteau temperatura în cameră.

O cercetare a reliefat că doar o creștere de două grade – pe care participanții o descriau încă drept confortabilă – a dus la o scădere medie de 10% a performanței la testele de memorie, timpul de reacție, dar și funcționare executivă.

Acest lucru poate avea consecințe reale. Un economist de mediu și muncă de la Universitatea din Pennsylvania, R. Jisung Park, a analizat scorurile testelor standardizate de liceu și a constatat că acestea au scăzut cu 0,2% pentru fiecare jumătate de grad peste 22 de grade. Poate că nu pare mult, dar se poate aduna pentru elevii / studenții care susțin un examen într-o cameră fără aer condiționat în timpul unui val de căldură de peste 32 de grade.

Performanțele școlare în timpul verilor fierbinți

Într-un alt studiu, dr. Park a constatat că cu cât erau mai multe zile mai calde decât media, în timpul anului școlar, cu atât mai slabe erau rezultatele elevilor la un test standardizat – în special când termometrul urca peste 26 de grade. El crede că acest lucru se poate datora faptului că expunerea mai mare la căldură afectează procesul de învățare pe parcursul anului.

Efectul a fost „mai pronunțat pentru elevii cu venituri mai mici și minorități” a spus dr. Park, posibil deoarece aceștia ar fi putut beneficia mai puțin sau chiar deloc de aer condiționat, atât la școală, cât și acasă.

De ce devenim mai agresivi când temperaturile cresc

Cercetătorii au descoperit că există o legătură și între temperaturile crescute și tendința de agresivitate, analizând datele cu privire la momentul comiterii infracțiunilor. Astfel, au constat astfel că se produc mai multe crime, atacuri și episoade de violență domestică în zilele caniculare.

Legătura s-a observat și în cazul actelor non-violente sau mai bine spus de violență verbală: când temperaturile cresc, oamenii sunt mai predispuși să folosească discursuri de ură online și să claxoneze în trafic.

Studiile de laborator au confirmat de asemenea acest lucru. Un experiment din 2019 a scos la iveală că, în timp ce jucau un joc video special conceput, oamenii care se aflau într-o cameră extrem de călduroasă s-au comportat mai răutăcios, unii față de ceilalți, comparativ cu cei dintr-o încăpere răcoroasă.

Așa-numita agresiune reactivă tinde să fie deosebit de sensibilă la căldură, probabil pentru că oamenii interpretează acțiunile altora ca fiind mai ostile în zilele caniculare, ceea ce îi determină să răspundă în consecință.

Kimberly Meidenbauer, profesor asistent de psihologie la Universitatea de Stat din Washington, crede că această creștere a agresiunii reactive poate fi legată de efectul căldurii asupra capacității mentale, în special de scăderea autocontrolului.

Ce se întâmplă în creier

Cercetătorii n-au reușit însă să determine cu certitudine ce anume cauzează acest proces, în care căldura ne afectează capacitatea mentală și emoțiile, dar există câteva teorii.

Una dintre acestea este legată de reacția creierului care se concentrează pe termoreglare, pentru a menține o temperatură constantă a corpului, motiv pentru care energia este deviată mai mult pentru acest proces, decât pentru celelalte activități.

O altă ipoteză presupune că suntem mai distrași și iritați fiindcă suntem înfierbântați și ne simțim inconfortabil, acesta fiind unul dintre răspunsurile de adaptare a creierului după cum a explicat și Shaun Morrison, profesor de neurochirurgie la Universitatea de Științe și Sănătate din Oregon.

Efectul căldurii asupra somnului ar putea juca, de asemenea, un rol. În studiul din Boston, cu cât era mai cald, cu atât somnul studenților era mai perturbat și cu atât performanța lor la teste era mai slabă.

Cea mai bună modalitate de a compensa efectele caniculei este să ne răcorim cât mai rapid posibil. Dacă nu avem acces la aer condiționat, ventilatoarele pot fi o opțiune! Și foarte importantă, extrem de importantă este hidratarea corespunzătoare, pentru că starea de spirit se înfierbântă odată cu creșterea temperaturii corpului.

Cum ne putem proteja

Există anumite lucruri pe care oamenii le pot face pentru a se proteja și pentru a reduce riscurile, spun specialiștii. Acestea implică și lipsa de mișcare în cele mai calde perioade ale zilei. Adică să ne deplasăm în intervalele orare mai răcoroase și să căutăm să stăm cât mai mult timp la umbră, când este posibil. Purtarea hainelor largi și aplicarea pachetelor de gheață pe cap și gât poate ajuta, de asemenea.

Este vital să bem apă și nu doar atunci când ne este foarte sete. Este important să nu ajungem într-un punct în care organismul pierde lichide mai repede decât le poate asimila. Experții recomandă și băuturile cu electroliți, care pot ajuta la înlocuirea unora dintre lichidele pierdute prin transpirație.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Marile case de discuri au deschis un proces împotriva serviciilor care generează cântece cu ajutorul AI

Marile case de discuri au deschis un proces împotriva serviciilor care generează cântece cu ajutorul AI Marile case de discuri au deschis luni un proces...

Eddie Murphy anunţă un nou film din saga ‘Shrek’ şi un altul dedicat personajului ‘Donkey’

Eddie Murphy anunţă un nou film din saga 'Shrek' şi un altul dedicat personajului 'Donkey' Eddie Murphy, vocea inimitabilă a lui Donkey din "Shrek", a...

Bill Cobbs, actorul din ‘Night at the Museum’, ‘The Bodyguard’ şi ‘Air Bud’, a murit la vârsta de 90 de ani

Bill Cobbs, actorul din 'Night at the Museum', 'The Bodyguard' şi 'Air Bud', a murit la vârsta de 90 de ani Actorul Bill Cobbs, care...

Turnul Eiffel, mai scump cu 20% chiar înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice 2024

Turnul Eiffel, mai scump cu 20% chiar înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice 2024 Accesul la Turnul Eiffel este mai scump înainte de Jocurile Olimpice de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.