Cannes 2024: Regizorul rus Kirill Serebrennikov critică procesul de detenție a două artiste din Rusia

Publicat:

Cannes 2024: Regizorul rus Kirill Serebrennikov critică procesul de detenție a două artiste din Rusia

Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov s-a folosit de prezenţa sa la festivalul de film de la Cannes luni pentru a lansa un protest faţă de detenţia şi procesul a două artiste la Moscova, informează Reuters.

Serebrennikov – care a prezentat în premieră filmul său “Limonov: The Ballad” – a ţinut în mână o fotografie a regizoarei ruse Evghenia Bercovici şi a dramaturgei Svetlana Petriciuk la o conferinţă de presă în oraşul-staţiune de pe Riviera franceză.


“Azi a început procesul acestor tinere uimitoare”, a declarat el. “Ele nu au făcut nimic rău, doar au pus în scenă o piesă care a câştigat un premiu naţional de teatru. Şi de un an sunt încarcerate”, a subliniat cineastul.

Artistele au fost reţinute sub acuzaţia de “justificare a terorismului” pentru piesa “Finist, şoimul cel viteaz” – scrisă de Petriciuk şi prezentată în premieră în 2020 în regia lui Bercovici – despre femei din Rusia care s-au căsătorit cu luptători ai Statului Islamic.

Cele două au fost adăugate pe lista oficială a Rusiei de “terorişti şi extremişti” în luna aprilie.

Filmul lui Serebrennikov, avându-l în rolul principal pe Ben Whishaw, a avut premiera duminică la Cannes.

Bazată pe o carte a scriitorului francez Emmanuel Carrere, pelicula prezintă traseul lui Eduard Limonov de la poet la lider politic aspirant (a cofondat un partid ultranaţionalist la începutul anilor 1990), cu un post-scriptum în care se spune că a susţinut anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, înainte de moartea sa în 2020.

Festivalul de la Cannes a interzis participarea delegaţiilor oficiale ruseşti începând din 2022, însă Serebrennikov, care s-a pronunţat împotriva invaziei Ucrainei, a participat şi în acel an cu filmul său “Tchaikovsky’s Wife”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Céline Dion anunţă că se va întoarce pe scenă în ciuda bolii sale: ‘Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!’

Céline Dion anunţă că se va întoarce pe scenă în ciuda bolii sale: 'Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!' Céline Dion,...

Kevin Spacey spune, într-un interviu cu Piers Morgan, că a fost ‘prea îndrăzneţ’ în trecut

Kevin Spacey spune, într-un interviu cu Piers Morgan, că a fost 'prea îndrăzneţ' în trecut Kevin Spacey s-a descris, într-un interviu cu Piers Morgan, ca...

Șoșoacă, scandal cu jandarmii: ‘Am fost îmbrâncită și aruncată. Erau 10 pe mine’

Șoșoacă, scandal cu jandarmii: 'Am fost îmbrâncită și aruncată. Erau 10 pe mine' Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii în fața sediului din Sectorul 3,...

Pricolele creșterii extremei drepte în UE. În loc să părăsească Uniunea, naționaliștii au decis să o preia

Pricolele creșterii extremei drepte în UE. În loc să părăsească Uniunea, naționaliștii au decis să o preia Așa cum era de așteptat, alegerile europene au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.