X

Cannes 2024: Regizorul rus Kirill Serebrennikov critică procesul de detenție a două artiste din Rusia

Cannes 2024: Regizorul rus Kirill Serebrennikov critică procesul de detenție a două artiste din Rusia

Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov s-a folosit de prezenţa sa la festivalul de film de la Cannes luni pentru a lansa un protest faţă de detenţia şi procesul a două artiste la Moscova, informează Reuters.

Serebrennikov – care a prezentat în premieră filmul său “Limonov: The Ballad” – a ţinut în mână o fotografie a regizoarei ruse Evghenia Bercovici şi a dramaturgei Svetlana Petriciuk la o conferinţă de presă în oraşul-staţiune de pe Riviera franceză.

“Azi a început procesul acestor tinere uimitoare”, a declarat el. “Ele nu au făcut nimic rău, doar au pus în scenă o piesă care a câştigat un premiu naţional de teatru. Şi de un an sunt încarcerate”, a subliniat cineastul.

Artistele au fost reţinute sub acuzaţia de “justificare a terorismului” pentru piesa “Finist, şoimul cel viteaz” – scrisă de Petriciuk şi prezentată în premieră în 2020 în regia lui Bercovici – despre femei din Rusia care s-au căsătorit cu luptători ai Statului Islamic.

Cele două au fost adăugate pe lista oficială a Rusiei de “terorişti şi extremişti” în luna aprilie.

Filmul lui Serebrennikov, avându-l în rolul principal pe Ben Whishaw, a avut premiera duminică la Cannes.

Bazată pe o carte a scriitorului francez Emmanuel Carrere, pelicula prezintă traseul lui Eduard Limonov de la poet la lider politic aspirant (a cofondat un partid ultranaţionalist la începutul anilor 1990), cu un post-scriptum în care se spune că a susţinut anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, înainte de moartea sa în 2020.

Festivalul de la Cannes a interzis participarea delegaţiilor oficiale ruseşti începând din 2022, însă Serebrennikov, care s-a pronunţat împotriva invaziei Ucrainei, a participat şi în acel an cu filmul său “Tchaikovsky’s Wife”.

Tags: Cannes 2024protestregizor rus
Cultură și Media