Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

Publicat:

Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

Salariul net al unui europarlamentar depășește 7 800 de euro pe lună. În plus, acesta este completat de diurne, gratuități și multe alte beneficii consistente, transmite Europa Liberă România.

Lunar, la salariul de 7 800 de euro se adaugă indemnizația de aproape 5 000 de euro, bani care să fie folosiți pentru funcționarea birourilor parlamentare și cumpărarea de calculatoare, telefoane sau abonamente la internet. Suma nu trebuie justificată cu documente, dar cheltuielile birourilor europarlamentare pot fi supuse unor controale financiare.


Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

În același timp, diurna europarlamentarilor este de 350 de euro, iar banii pot fi cheltuiți de aleșii europeni pentru a-și asigura cazarea, masa ori transportul.

Precizăm că europarlamentarii nu primesc diurna dacă nu se prezintă la serviciu. Mai mult, nu este suficient ca europarlamentarii să semneze prezența și să fie în sală, ci trebuie să voteze personal cel puțin jumătate dintre proiectele de pe ordinea de zi.

De asemenea, pe baza facturilor, Parlamentul European le dă aleșilor banii înapoi pe bilete de avion pentru ședințele de la Bruxelles sau Strasbourg, le sunt decontate bilete de tren și pot primi înapoi și banii pe benzina consumată dacă vin cu mașina.

Europarlamentarii pot cere și rambursarea altor cheltuieli de deplasare care trebuie să se încadreze într-o sumă anuală maximă, stabilită pentru fiecare țară în parte. Mai mult, europarlamentarii pot cere decontarea a trei sferturi din sumele cheltuite pentru servicii medicale.

Pe lângă aceste beneficii, la sfârșitul mandatului, europarlamentarii au dreptul la indemnizație tranzitorie. Este o sumă pe care o pot primi după ce termină mandatul, până își găsesc alt loc de muncă. În funcție de numărul de mandate, banii se acordă cel mult doi ani.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Mai mult decât atât, dacă un fost eurodeputat se angajează pe un salariu mai mic, Parlamentul European asigură diferența de bani până la valoarea fostului salariu, adică 7 853 de euro.

După vârsta de 63 de ani, europarlamentarii care au avut mandate întregi pot cere să iasă la pensie. Iar pensia de europarlamentar se poate cumula cu alte tipuri de pensii. Pensia unui europarlamentar este de aproximativ 5 497 de euro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi...

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată Curtea Supremă iraniană a anulat condamnarea la moarte a celebrului rapper Toomaj Salehi, închis...

Armata belarusă a efectuat exerciţii militare neanunţate la graniţele cu Ucraina şi Polonia

Armata belarusă a efectuat exerciţii militare neanunţate la graniţele cu Ucraina şi Polonia Unităţi de rachete şi artilerie ale Forţelor Armate din Belarus s-au deplasat...

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea Aceștia cred că noile prevederi vor ajuta la atingerea unui nou nivel în învățământ....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.